Sosyal Medya

Ekonomi

TL/dolar 10:00 – Faiz kararı haftası ve diğer önemli ekonomik veriler

Türkiye’de dikkatler TCMB’nin PPK toplantısı yapacağı Perşembe günü saat 14:00’te faiz kararında olacak.  %20’ye dayanan TÜFE enflasyonu ve TL/doların 10,00’ı…

TL/dolar 10:00 – Faiz kararı haftası ve diğer önemli ekonomik veriler

Türkiye’de dikkatler TCMB’nin PPK toplantısı yapacağı Perşembe günü saat 14:00’te faiz kararında olacak.  %20’ye dayanan TÜFE enflasyonu ve TL/doların 10,00’ı aşması %16 olan politika faizinin daha indirilip indirilmeyeceğini kısa vadede TL ve enflasyon seyri açısından kritik yapıyor.  Ekim’de beklenenin üzerinde 200 baz puan faiz indiren TCMB, kasım ve aralık aylarında indirim için sınırlı alan kaldığını da söylemişti.  Bu hafta beklenti 100 baz puan daha faiz indirimi gerçekleştirilerek TCMB’nin resmi politika faizini %15’e indirmesi.  Kuşkusuz TL üzerindeki baskıları artıracak bu kararla TCMB zayıf TL’nin ihracat artışını destekleyeceğini, oluşacak cari fazlanın ise fiyat istikrarı sağlayacağını iddia ediyor.  Enflasyon hedeflemesi rafa kalkmışken, yeni ve canlı bir para politikası deneyi içindeyiz kısacası.

Bu hafta 15 Kasım’da Ekim ayına ait merkezi bütçe verileri de açıklanacak.  Ekim konut satışları da Salı günü gelecek; artan enflasyon ve düşen faiz çemberinde konut satışlarının gideceği yön merakla bekleniyor.  Bütçe açığı GSMH oranın beklenen resmi %3,5’un oldukça altında %1,5 civarında. Ancak artan cari harcamalar ve maaş zammı planları bu açığın 2022’de yükselmesi anlamına geliyor.

Aylık verilerle kafa karıştıran TÜİK çeyreklik istihdam verilerini de 16 Kasım’da açıklayacak.  Aynı gün merkez bankası eylül konut fiyat endeksini ilan edecek. 

Dünyada ise artan enflasyon endişeleri ağır basmakta.  Investing’in derlemesine göre,  pazartesi günü Çin’de yayımlanacak olan ekonomi verilerinin, ekonomik toparlanmada bir durgunluk yaşandığını doğrulaması bekleniyor. Avrupa ise Covid-19 enfeksiyon sayılarında artış görüyor.  İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE), faizleri artırmayarak piyasayı şaşırttığı toplantısında işgücü piyasasına ilişkin daha çok ilerleme işareti görmek istediğini söylemesinin ardından İngiltere’nin istihdam rakamları yakından takip edilecek.

İşte yeni haftaya girerken izleyeceğimiz yurtdışı verileri:

1. ABD’nin perakende satışları

Haftanın ekonomi takviminde öne çıkan veri, Salı günü yayımlanacak olan Ekim ayı perakende satış rakamı olacak. Ekonomistler, Eylül ayındaki %0,7’lik artışın ardından %1,1 daha artmış olduğunu düşünüyor.

Küresel tedarik zinciri sorunları arasında ABD enflasyonu, otuz yılın en yüksek seviyesini gördü ve Cuma günkü veriler, yüksek fiyatların yaşam standartlarını düşürmesinden dolayı bu ay TÜFE’nin on yılın en düşük seviyesine indiğini gösterdi.

Yatırımcılar Fed’in, enflasyondaki artışı durdurmak için beklenenden daha çabuk bir faiz artırımı yapmak zorunda kalacağını düşünüyor.

Ekonomi takviminde ayrıca Salı günü endüstriyel üretim verileri, Çarşamba günü inşaat izinleri ve Perşembe günü ilk işsizlik başvuruları olacak.

2. Çin’de durgunluk

Çin’deki toparlanma zayıflıyor ve perakende satışlar, sabit varlık yatırımı ve endüstriyel üretimin içinde olduğu Pazartesi günkü verilerin bu durumu doğrulaması bekleniyor. Küresel büyümenin önemli bir öncüsü olan Çin’deki ivme kaybı, küresel ekonomilerin düzensiz de olsa pandemiden çıkışına gölge düşürüyor.

Çin’deki toparlanma, Covid-19 vaka dalgalarını kontrol altına almak için sergilenen katı yaklaşım, ülkenin gayrimenkul sektöründeki büyük bir borç krizi ve imalat aktivitesini baskılayan enerji krizi nedeniyle zarar gördü.

Analistler, yavaşlayan büyümenin enflasyondaki artışla birleşerek stagflasyon korkularına yol açmasından dolayı ülkenin merkez bankasının, ekonomiyi desteklemek için genişlemeci para politikası uygulama konusunda temkinli bir tutum sergileyebileceğini düşünüyor.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Çinli lider Xi Jinping ile Pazartesi günü online bir toplantı düzenleyecek. Ancak ABD’li yetkililer, ticaret konusunda herhangi bir ilerleme umudu vermedi.

3. İngiltere iş verileri

BoE, salgından beri ilk kez faiz artırmak için İngiltere’nin işgücü piyasasının gücüne dair daha çok bilgi edinmek istediğine işaret etti. Bu nedenle Salı günkü iş verileri epey ilgi çekecek.

Ekim ayı iş verileri, salgın zamanında verilen ücret sübvansiyonlarının Eylül sonunda bitmesi ile işsizlikte bir artış olup olmadığını gösterecek.

İş verilerinin ardından Çarşamba günü enflasyon rakamları ve Cuma günü perakende satış verileri paylaşılacak. Enflasyonun şimdilik yükselmeye devam etmesi beklenirken BoE, Aralık toplantısında bir faiz artırımı ile ilerleyebilir.

4. Avrupa’da vakalarda artış görülüyor

Avrupa’da Covid-19 vaka sayıları artarak bölgenin zaten kırılgan olan ekonomisi için soğuk rüzgarlar estiriyor.

Reuters’in topladığı verilere göre Avrupa, küresel olarak ortalama yedi günlük enfeksiyon sayısının yarısından fazlasını ve son ölümlerin de yarısına yakınını oluşturuyor. Bunlar, İtalya’da salgının pik yaptığı geçen yılın Nisan ayından beri görülen en yüksek seviyeler.

Hollanda, Almanya, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti gibi pek çok ülke, salgını durdurmak için kısıtlamalar getiriyor veya yeni tedbir planları yapıyor.

Hollanda Cumartesi günü üç haftalık kısmi karantinaya girdi – yazdan beri Batı Avrupa’daki ilk karantina. Almanya Cumartesi günü ücretsiz Covid-19 testini yeniden sunarken Paz Avusturya ise aşılı olmayan kişilere karantina uygulayıp uygulamama kararını ar günü verecek.

Investing/Paraanaliz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler