Sosyal Medya

Ekonomi

Rus “Sputnik V” aşısının Türkiye’de üretimine başlanacak

Türk ilaç şirketi Viscoran İlaç, Rusya’nın Sputnik V COVID-19 aşısını önümüzdeki aylarda kendi fabrikalarında üretmeye başlayacak. Viscoran İlaç ve Rusya…

Rus “Sputnik V” aşısının Türkiye’de üretimine başlanacak

Türk ilaç şirketi Viscoran İlaç, Rusya’nın Sputnik V COVID-19 aşısını önümüzdeki aylarda kendi fabrikalarında üretmeye başlayacak.

Viscoran İlaç ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yapılan ortak açıklamaya göre Viscoran, RDIF’in Türkiye’deki diğer ilaç üreticileriyle ortaklık kurmasına destek olacak.

Viscoran İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran: “Üretim sözleşmeleri, lisanslama süreçleri, depolama ve dağıtım konularına ek olarak, ürün üzerinde bazı klinik çalışmaların yürütülmesi de Sputnik V aşısı için Rusya ile işbirliğimizin bir parçasıdır. Bu konudaki çalışmalarımız da çok başarılı bir şekilde devam ediyor” dedi.

Açıklamada, “Viscoran İlaç, ürünün yerelleştirilmesi için gerekli çalışmaları yürütmüş ve önümüzdeki aylarda, ülkedeki çeşitli tesislerde üretime başlamayı hedeflemektedir.” denildi.

Ayrıca aşı için CinnaGen İlaç’a teknoloji transferinin “sonuçlandırma aşamasında” olduğu ifade edilirken, iki üretim tesisi ile görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Bültende üretimin ne zaman başlayacağı veya üretim hacmi hakkında bilgi yer almadı. 2020’nin Ağustos ayında duyurulan aşının etkililik oranının bilim dergisi The Lancet’te yüzde 91,6 olduğu açıklanırken; Rusya, 97,6 etkinlik oranı ile virüse karşı en etkili aşı olduğunu ileri sürmüştü.

20 yıldır sağlık sektöründe olduğunu söyleyen Öztürk Oran, aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Terra İlaç ile Myfarma İlaç Yönetim Kurulu Başkanı. 1974 yılında T. Vakıflar Bankası T.A.O.’nda memur olarak çalışma hayatına başlayan Oran, 2014-2017 yılları arasında T Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

“Öncelik ülkemizin ihtiyacı”

Öztürk Oran, Ocak ayında Sputnik V anlaşmasının detaylarını açıklamıştı. O açıklamada, Türkiye’de aşı üretimi yapabilecek altyapıya sahip 4-5 firma bulunduğunu söyledi. Kendilerinin de aşı üretimi için bu şirketlerle görüşmeler yaptığını ifade eden Oran, “Rus Sputnik V aşısının Türkiye’deki üretim partneriyiz. Türkiye’deki üretim yerine de birlikte karar vereceğiz. Aşı üretiminin ülkemize önemli katkıları olacak. Öncelikle ülkemizin ihtiyacını karşılayacağız. Sonra ihracat düşünülecekse buna birlikte karar vereceğiz.” dedi.

Rus aşısının, 20 yıllık araştırma geçmişi olduğunu ve Ebola hastalığı için yapılan bir çalışmanın sonucu olarak bulunduğunu aktaran Oran, bu aşının Türkiye’de üretilmesi durumunda Rusya’dan ülkeye bir know-how transferi gerçekleştirilmiş olacağını söyledi.

Oran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye ihracat üssü olabilir. Türkiye’nin ihtiyaç fazlasını başka ülkelere ihraç etmek de mümkün olabilir. İleriki tarihlerde buradaki tesisler talebi karşılayamazsa tesis yatırımı da söz konusu olabilir. Şu aşamada acil kullanım izni alınacak. Zaman sıkıntısı nedeniyle seri üretim için hazır tesisler araştırıldı. Vakit olsaydı burada yeni bir tesis yapılacaktı ve üretim orada gerçekleştirilecekti. Salgın nedeniyle şu aşamada hazır tesisleri tercih ettik.”

“Pek çok ülke Rus aşısını tescil ettirdi”

Aşılar arasında “şu daha iyi, bu aşı daha üstün” şeklindeki açıklamaların yersiz olduğunu, zaten bu aşıların Dünya Sağlık Örgütü ve ilgili kurumlardan onay alması gerektiğini belirten Oran, Türkiye’nin ilaç ve aşı üretiminin dünya standartlarında olduğunu vurguladı.

Oran, Sputnik V aşının 3. faz çalışmasının 44 bin kişide yapıldığını, sonuçların olumlu olduğunu ve Rusya’da şu ana kadar 2 milyona yakın insanın aşılandığını bildirdi.

Dünyada pek çok ülkenin Rus aşısını tescil ettirdiğini ve üretim görüşmeleri yaptığını aktaran Oran, şunları kaydetti:

“Rusya’nın yanı sıra Belarus, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Sırbistan, Bolivya, Cezayir, Filistin, Venezuela, Paraguay ve Türkmenistan’da da aşı tescil edildi. Sputnik V, Rusya dışında ilk olarak Hindistan’da üretilmeye başlandı. Rusya, Hindistan’ın ardından Güney Kore, Çin, Brezilya, Belarus ve Kazakistan ile de üretim anlaşmasına vardı.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler