Sosyal Medya

Ekonomi

PMI: Nisan’da imalat sanayi yeniden zayıfladı

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI anket verileri, Nisan ayında COVID-19 enfeksiyonlarında yeniden başlayan yükselişin imalat sektörünü…

PMI: Nisan’da imalat sanayi yeniden zayıfladı

İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI anket verileri, Nisan ayında COVID-19 enfeksiyonlarında yeniden başlayan yükselişin imalat sektörünü olumsuz etkilediğine işaret etti. Üretim ve yeni siparişler Mart ayındaki artışların ardından yavaşlama gösterdi. Bununla birlikte firmalar istihdam sayılarını artırmaya devam etti.

Açıklanan 11 ayın en zayıf PMI detayları içinde dış talebin imalat sanayi üretiminde destekleyici yönde olduğu ve iç talep koşullarının yavaşlayan eğiliminin ise üretim tarafını baskı altına başladığını gözlemliyoruz.  Bu durumun önümüzdeki aylarda devam etmesi beklenmeli.   

Mart’ta 52,6 olarak ölçülen manşet PMI Nisan’da 50,4’e geriledi ve genel faaliyet koşullarında çok sınırlı bir iyileşmeye işaret etti. Sektörün performansı 11 aydır devam eden büyüme döneminin en ılımlı artışını sergiledi.

Nisan’da hem üretim hem de yeni siparişler yavaşlama kaydetti. Anket katılımcıları bu durumu genel olarak Türkiye’de COVID-19 pandemisinin yeniden yükselmesine bağladı. Üretimdeki yavaşlama üç aylık büyümenin ardından gerçekleşti. Yine de yaşanan ivme kaybı geçen yılın Nisan ve Mayıs aylarındaki ilk pandemi dalgasıyla kıyaslandığında çok daha hafif gerçekleşti.

Toplam yeni siparişlerde yaşanan yavaşlamaya karşılık, uluslararası talepte güçlenme sinyalleri gözlendi ve yeni ihracat siparişleri üst üste dördüncü ay artış gösterdi.

İmalatçılar Nisan ayında da yeni istihdam yaratmaya devam etti ve bu gelişme mevcut artışı trendini 11 aya ulaştırdı. Öte yandan Nisan’daki artış, söz konusu artış döneminin en düşük hızında gerçekleşti.

Personel sayılarında devam eden artış ve yeni siparişlerin ivme kaybetmesi, firmaların tamamlanmamış işleri üzerinde çalışmalarına olanak sağladı ve birikmiş işler Mayıs 2020’den beri en yüksek oranda azaldı.

Enflasyonist baskılar ikinci çeyreğin başında yüksek düzeyini korudu. Girdi maliyetlerinde keskin artış kaydedilirken firmalar bu artışı genellikle Türk lirasındaki değer kaybı, ham madde fiyatlarındaki yükseliş ve bazı durumlarda da arz eksikliklerine bağladı. Ham madde teminindeki zorluklar ve dünya genelindeki nakliye sorunlarına bağlı olarak tedarikçilerin teslimat sürelerinde devam eden güçlü artışlar, arz yönlü sorunların sürdüğüne işaret etti.

Tedarikçi performansındaki bozulma Mart ayına göre değişim göstermedi.

Girdi maliyetlerindeki yükselişlerin genel olarak satış fiyatları kanalıyla müşterilere yansıtıldığı gözlendi. Satış fiyatlarında keskin artış kaydedildi ve bu artış geçmiş dönem ortalamasına göre çok daha hızlı gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“Yaşanan son COVID-19 dalgasının etkileri Nisan ayında Türk imalat sektörüne belirgin şekilde yansıdı. Müşterilerin yeni projelere girmekten uzak durması, üretimi ve yeni siparişleri yavaşlattı. Öte yandan, yeni ihracat siparişlerinin ve istihdamın artmaya devam etmesi gibi bazı olumlu bazı sinyaller de söz konusuydu. Önümüzdeki aylarda sektörün performansı büyük olasılıkla vaka sayılarının ne kadar hızlı azaldığına bağlı olacak, salgının yavaşlaması sektörün daha normal bir ortamda çalışmasına yardımcı olacaktır.”

IHS Markit

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler