Ekonomi
Piyasa gündemi: Sabah Türkiye’de TÜFE, akşam FED FOMC kararı
FED kararı öncesinde, dün küresel mali piyasalar ilginç bir seyir kaydetti. Para birimleri cephesinde, ABD Doları, defans ağırlıklı işlemlerin neticesinde değerlenirken,…
FED kararı öncesinde, dün küresel mali piyasalar ilginç bir seyir kaydetti. Para birimleri cephesinde, ABD Doları, defans ağırlıklı işlemlerin neticesinde değerlenirken, madalyonun diğer tarafında ise, kripto paralarda son haftalara beklediğimiz yükseliş ivme kazandı. Kıymetli metaller ise günü bir kez daha ‘tatsız’ tamamlandı.
Sene başı raporumuzda, geniş bir pencereden konuya yaklaşarak, faiz getirisi olmayan kripto paralar ile kıymetli madenleri karşılaştırmış, 2021 yılı için enflasyona karşı korunma aracı olarak “altının yerine teknik direktörün yeni bir ‘oyun kurucu’ sahaya sürdüğünü düşünüyoruz!” diyerek Bitcoin’e geniş bir yer ayırmıştık.
Altın cephesinde sene içinde trader zihniyeti ile pek çok kez pozisyon denemiş, gümüşü ise yatırımcı kimliğimiz ile yılın ilk yarısında sahiplenmiştik. Lakin, kıymetli madenler cephesinde tam olarak istediğimizi bu sene bulamadığımız itiraf etmek gerekiyor. Kısa vadeli yatırımcılar için, bu hafta özelinde, 1,785 dolar seviyesinin üzerinde temiz bir haftalık kapanış durumunda, altının yukarı yönlü hareket edebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Gümüş cephesinde ise 24,10 seviyesi geçilirse kısa bir ralliye imkan tanıyacağız. Öncesinde hareket etmek derinliği belli olmayan denizden kaptanlık yapmaya benzeyecektir!
Bültenimizde son dönemlerde kripto paralara yeniden yer vermeye başladık. Belki biraz tekrar olacak ama, yılın ikinci yarısında 72 dolar seviyesinden almış olduğumuz petrol (enerji) piyasasındaki uzun pozisyonumuzdan geçen haftalarda 86 dolar seviyesinden çıktıktan sonra, Bitcoin ETF (Bito) almıştık. Ethereum tarafında ise, teknik olarak hafta başı raporumuzda da yer verdiğimiz üzere, 7bin dolar seviyelerine doğru bir yükselişle imkan tanıyoruz! Dün Ethereum 4,645 dolar ile tüm zamanların zirvesine yükseldi!
Konuyu biraz dağıttım. Dönelim yeninde FED korkusuna. Dün piyasalar cephesinde kaydedilen iki farklı eğilimi nasıl anlatacağımızı bilmekte adeta zorlanıyorum. Yatırımcılar FED kararını beklerken, Dow Jones sanayi endeksi ilk kez 36bin seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Dow, S&P 500 ve Nasdaq, üst üste 3. günü de rekor seviyede kapattı. Üç göstergenin tümünün birbirini takip ederek üç gün boyunca rekorlarla kapanışı en son Aralık 2019’da gerçekleşmişti.
FED’in bu akşam, tahvil alımlarını azaltma yönünde bir takvim açıklamasına ve aksiyona kısa bir süre içerisinde geçeceğine neredeyse kesin gözüyle bakılırken, erken bir faiz artırım senaryosuna işaret etmesi ise endişe yaratıyor. Yine de, kripto paralar ile hisse senetleri dün kuzeye yürümeye devam ederken, kıymetli madenlerin yanı sıra, ABD Doları’nın da değer kazanması ile EUR ve GBP, adeta DXY karşısında boynunu büktü.
FED’in piyasaları ürkütmeden makul bir takvim dahilinde aylık 120 milyar dolar tutarında tahvil alımlarını azaltmaya başlayarak ekonomiye covid döneminde verdiği desteği azaltmasını bekleyen piyasalar, her halde para musluğu kısılsa da akmaya devam edeceğini satın alarak, hisse senetlerinde boy göstermeye devam ederken, paranın rotası, ultra gevşek likidite koşullarının kademeli olarak sıkılaşacağı beklentisi ile doları işaret etmeye başlıyor. FED kararı TSİ21:00’de açıklanacak akabinde ise TSİ21:30’da Başkan Powell’in basın toplantısı kritik olup faiz söylemleri veya cümleler arasında vereceği sinyaller dikkatle irdelenecektir.
DXY tarafında 94,5 ; doların piyasa faiz tarafında ise (10 yıllıklar) %1,68 seviyesi geçilmeden piyasaların alarm durumuna geçmek için pek de niyetleri olmayacağını anlıyoruz. Bu tabloyu ateşleyecek yegane unsur ise, FED’in erken bir faiz indirim sinyali vermesi olur ki bu ihtimal çok zayıf olsa da ciddi anlamda piyasa yansıması yaratabilir!
Bizim cenahta ise bugün TÜİK tarafından TSİ10:00 (KKTC saati ile 09:00) açıklanacak enflasyon verisi yakından takip edilecektir. Her ne kadar para politikası açısından artık cari işlemler dengesi enflasyon rakamlarına göre daha bir ön planda olsa da (!), bizler yine de yakından takip edeceğiz. Piyasa tahmini aylık TÜFE’nin %2,5 artması ve yıllık rakamı %20,0’ye taşıması yönünde. İTO rakamları ve tahmin edilmesi güç gıda rakamlarını gördükten sonra riskin yukarı yönlü olduğunu ve daha yüksek bir enflasyon rakamı ile karşı karşıya kalabileceğimizi düşünüyoruz. Manşet veri kadar çekirdek göstergeler de ön planda olacaktır.
Dün sabah saatlerinde, USDTRY kuru, aşağıda 9,48 seviyesindeki teknik bölgeyi bir kez daha ziyaret etmesi ardından günün ikinci yarısından doların küresel çapta değer kazanması ve bugün açıklanacak enflasyon rakamları öncesinde 9,60 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Teknik bir bakış açısıyla, aşağıda 9,48 seviyesinin korunmasını beklerken, riskleri, izlenen para politikası ile enflasyon arasındaki dinamiğin kopması nedeniyle yukarı yönlü görüyoruz. Bilanço risklerini hedge etmek adına USDTRY cephesinde uzun pozisyonlarımızı koruyoruz.
Yukarıda da değindiğim üzere, petrol uzun pozisyonumuzdan 86 dolar teknik hedefimizin gerçekleşmesi ardından çıkmamızı takiben, yarın düzenlenecek OPEC+ toplantısı öncesinde, OPEC+ üyeleri üzerinde üretim artışına gidilmesi yönünde ‘tam saha presin’ de arttığını görüyoruz. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı bu sabah %1 düşüşle 83 dolar seviyelerine geriledi!
Tedarik krizinin bir yansıması olarak çip krizi küresel anlamda otomotiv sektöründe ciddi sorunlara neden olurken, dün Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre %40,1 daraldı. Bu rakamları yaşanan tedarik krizi, artan fiyatlar ve tüketicinin alım gücünün hırpalanması kombinasyonunda okuyunca, pek de şaşırarak karşılamadık. Tüketici güven anketlerini neden tarihi en düşük seviyelere indiğini bu veriden bile anlayabiliyoruz.
ABD borsalarının dün geceyi rekor seviyelerde tamamlaması ardından bu sabah Asya piyasaları Wall Street’teki yükselişi -FED korkusu ile olacak ki- takip edemedi. Kore ve Tayvan borsası %1 düşüşle başı çekerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise yatay bir seyir görüyoruz.
Yarın olağan bir şekilde para politikası toplantısı gerçekleştirecek olan İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE), dünyadaki başlıca merkez bankaları içerisinde faiz oranlarında artırıma giden ilk banka olabileceği konuşuluyor. Mevcutta %0,10 olan politika faizinin %0,25’e yükseltilmesi ihtimaller arasında yer alırken GBP/USD paritesinde henüz hiç bir heyecan görmüyoruz. 2 yıllık İngiltere tahvil faizi de son 3 gündür değer kazanıyor (faiz geriliyor). Sterlin cephesinde daha sıkı bir pozisyon almak için, bulanık olan suyun biraz daha açılmasını bekliyoruz.
Birazdan Türkiye’de TÜFE, akşam FED kararı, yarın BoE ve OPEC+ toplantısı gündemi doldursa da, makro takvim de bugün yoğun görünüyor: Günün ilk yarısına Euro Bölgesi işsizlik oranı, Cuma günü ABD’de açıklanacak resmi istihdam verisi öncesinde günün ikinci yarısında ADP özel sektör istihdam raporu, fabrika siparişleri, PMI verisi ve ISM hizmetler endeksi yakından takip edilecektir.
iktisatbank.com