Borsa
Piyasa Bülteni: ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’den BionTech aşısına tam onay
Dün sabah saatlerinde açıklanan tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya nazaran %1,6 oranında gerileyerek 78,2 ile son 3…
Dün sabah saatlerinde açıklanan tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya nazaran %1,6 oranında gerileyerek 78,2 ile son 3 ayın en düşüğüne geriledi.
Endeksin alt kalemlerinde, mevcut dönemde hanenin maddi durumu aylık bazda iyileştiğini ancak 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisinin kötüleştiğini görüyoruz. Bunu daha basit bir Türkçe ile şu şekilde okuyoruz: Gelecekteki tüketim harcamalarının en önemli öncü göstergelerinden biri olan Tüketici Güven Endeksi toparlanamıyor ve geleceği yönelik umutlu değiliz!
Dün sabah saatlerinde açıklanan bu olumsuz verinin yanı sıra, Reuters, Interfax’a dayandırdığı haberine göre, Türkiye, Rusya ile yakında yeni bir S-400 hava savunma sistemi anlaşması imzalayabileceğine yer vermiş.
Rus silah ihracat kurumu Rosoboronexport’un yöneticisi, Türkiye’ye yeni bir S-400 hava savunma sisteminin satışı için Ankara ve Moskova’nın anlaşma imzalamaya yaklaştığını söyledi. Hatırlanacağı üzere, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın alması ABD ve NATO ile ilişkilerinin bozulmasına neden olmuştu. Washington, füzeleri aldığı için Ankara’ya yaptırım başlatırken, yeni bir silah sistemi satın alması halinde yeni yaptırımlar uygulamakla da tehdit etmişti.
Olumsuz olarak gördüğümüz bu iki habere rağmen, dün Türk mali piyasaları, beklentimize paralel iyimser bir günü geride bıraktı. Dün bültenimizde dikkatli bir şekilde değerlendirdiğimiz üzere, FED’in teşvikleri azaltması konusunda en hararetli savunucularından biri olan Dallas FED Başkanı Kaplan’ın, koronavirüs Delta varayantından çekinerek, ekonomik büyümeyi önemli ölçüde yavaşlatması durumunda bu görüşünü düzeltmesi gerekebileceğini söylemesi, küresel piyasalarda büyük bir coşku ile karşılandı.
Mesela, dün de bültenimizde söz ettiğimiz üzere, ABD’de enflasyon halen daha tırmanırken, geriye kalan makroekonomik veriler zayıf açıklanmaya, bu da ister istemez zihinlerde stagflasyon riskini artırmaya devam ediyor. Dün ABD’de açıklanan imalat sanayi PMI endeksi 4 ayın en düşük düzeyinde gerçekleşerek, FED’in neden tereddütlü davrandığını da bir kez daha gözler önüne serdi.
FED’in en şahin üyesi Kaplan geri adım atması sonrasında, Cuma günü ABD piyasalarında başlayan iyimserlik, dün sabah Asya’ya da uğraması ardından gün boyu küresel piyasaları motive etti. FED’deki duruş değişikliğinin mali piyasalarca olumlu karşılanması, hatta pandemiden mutlu olan piyasalara pek de şaşırmamak gerekiyor! Sadece FED, her ay piyasalara 120 milyar dolar veriyor. Bu para neredeyse yok denecek faiz ile plase ediliyor.
Piyasalar ise morfin misali, ucuz ve uzun vadeli para ile riskli varlıklara hücum ederek para musluğundan akan suyun keyfini çıkarıyor. Kripto paraların amiral gemisi Bitcoin, haftalar boyunca 29-42bin dolar arasında sıkışmış, 42 bin dolar seviyesini, beklentimizin aksine yukarı yönlü kırması ile dün 51 dolar seviyesindeki teknik seviyeye kadar ilerledi. 51bin dolar seviyesinin de geçilmesi durumunda yukarıda tüm zamanların zirvesi radar menziline girecektir.
FED sonrası oluşan iyimser hava ile dün portföyümüzde bulunan hisse senetleri – elektrikli araçlar, şarj istasyonları, enerji ETF’leri – oldukça güzel bir günü geride bıraktı. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının %7’ye yakın yükseliş kaydetti. ABD Doları küresel manada değer kaybederken, EUR ve GBP gibi dolar endeksinde ağırlığa sahip para birimleri değer kazandı.
Kıymetli madenler de dün yükseliş kervanına katıldı. Altının ons fiyatının, teknik bir bakış açısı ile aylık kapanışını 1,760 dolar seviyesi üzerinde yapmaya aday olması, yükseliş isteği açısından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Gümüş cephesinde ise, 22,50 dolar seviyesinin aşağı yönlü geçilmemesi gerekiyor. Şu anda yukarı yönlü atak yapmak isteyen gümüşü takip etmeye devam ediyoruz.
Bu iyimser gelişmelerin bizdeki yansıması da aynı düzeyde oldu. Bültenlerimizde son dönemde altını çizdiğimiz üzere, TCMB’nin 5 aydır artış eğiliminde olan enflasyona karşı politika duruşunu değiştirmemesi ve en az Kasım ayına kadar (enflasyon baz etkisi ile Ekim ayında gerileyecek) duruşunu koruyacak olması, USDTRY kurunu dün 8,44 seviyesine kadar iterken, BİST100 endeksi günü %1 yükselişle tamamladı. USDTRY cephesinde, uzun pozisyona geçmemiz için 8,55 seviyesi üzerinde haftalık kapanışa ihtiyaç duyuyoruz.
Türk mali piyasalarındaki iyimser havanın korunma ihtimalini üzerinde duruyoruz. Haftalardır, TL açısından tonumuz pozitif. Büyük çaplı bir değer kazancı beklemesek de, reel anlamda TL’nin değer kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Aşağıda, Ağustos başında enflasyon verisi sonrası test edilen 8,30 seviyesi bulunuyor.
Bu arada not düşmek gerekiyor ki, IMF, üyelerine $650 milyar taze rezerv dağıttı. Türkiye’de bu dilimden, tarihin en büyük tahsisini 6,37 milyar dolar büyüklüğe tekabül eden SDR (Special Drawing Right – Özel çekme hakları. IMF tarafından 1969 yılında meydana getirilmiş uluslararası bir rezerv para birimidir) aldı. SDR tutarının brüt rezervleri artıran bir kalem olduğunu not düşelim. IMF Başkanı Georgieva, söz konusu SDR’ın tüm insanların yararına sorumlu ve akıllıca kullanmalıdır çağrısı yaptı!
Düne ait haber akışında, ABD ilaç düzenleyicisi (FDA), Pfizer Inc/BioNTech geliştirdiği COVID-19 aşısına tam onay verdi. Biontech ve Pfizer hisseleri tahmin edileceği üzere dün büyük çaplı bir yükselişe sahne oldu. Biontech hisseleri, pandeminin başladığı Mart 2020 ayına göre bakılırsa geçen 76 haftalık zamanda %1,285 yükseldi. FDA onayı ardından, Başkan Biden, özel şirketlerde çalışanlara aşı zorunluluğu getirilmesi yönünde çağrı yaptı.
Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında hava oldukça iyimser. Genel hatları ile %1 civarında yükselişler görüyoruz. ABD borsalarının vadeli endekslerinde de artılar göze çarpıyor.
Bugünün veri takviminin oldukça sakin olduğunu görüyoruz. Tüm dikkatler Perşembe günü başlayacak (online olarak yapılacak) ABD’nin Jackson Hole kasabasındaki Merkez Bankası Başkanlarının katıldığı sempozyuma çevrilmiş durumda. İyimserliğin, Cuma gününe kadar ivme kaybederek devam edeceğini düşünüyoruz.
Kaynak: iktisatbank.com