Ekonomi
Ödemeler dengesi analizi: Asıl iyi haber sermaye hesabında
Yaz aylarında cari açığın fazlaya döndüğü zaten Erdoğan’ın “faizler düşecek” mesajı öncesi TL’nin güçlü performansından okunuyordu. Cari açık…
Yaz aylarında cari açığın fazlaya döndüğü zaten Erdoğan’ın “faizler düşecek” mesajı öncesi TL’nin güçlü performansından okunuyordu. Cari açık Haziran’da aylık bazda $1.1 milyara daralırken, eğer afetler turistleri caydırmazsa, Eylül sonuna kadar da aylık bazda fazla verecek. Fakat asıl müjde sermaye hesabında. Gedik Yatırım baş ekonomisti Serkan Gönençler’e göre, özel sektörün borç azaltma eğilimi yavaşlıyor. Dış borç genelde sabit sermaye yatırımlarında kullanıldığı için ekonomide bir yenileme hamlesi başlıyor olabilir.
Haziran’da yabancı sermaye girişinde de mütevazi de olsa bir iyileşme görüldü. İş Bankası Ekonomik Araştırmalar Birimi, “Doğrudan yatırımlar bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı” ara başlığını attı:
“Net doğrudan yatırımlar Haziran ayında 796 milyon USD ile 2021’in en yüksek düzeyine yükseldi. Bu dönemde sermaye yatırımları 460 milyon USD, gayrimenkul yatırımları 454 milyon USD oldu. Haziran ayında doğrudan yatırımların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde, bilgi ve iletişim sektörüne yönelik yatırımların öne çıktığı görüldü. 2021 yılının ilk yarısında net doğrudan yatırımlar 2,5 milyar USD, 12 aylık kümülatif net doğrudan yatırımlar da 4,9 milyar USD düzeyine ulaştı.
Sermaye hesabı: Bankalar hala dış borç kapatıyor, fakat…
Yine İş Bankası Ekonomik Araştırmalar Birimi’ne göre:
Haziran’da diğer yatırımlarda net sermaye girişi 3,4 milyar USD ile güçlü seyretti. Bu dönemde yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1,25 milyar USD azaldı. Bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 400 milyon USD ve 393 milyon USD net kredi ödemesi gerçekleştirirken, 12 aylık kümülatif verilere göre uzun vadeli borç çevirme oranı bankacılık sektöründe %90,4 diğer sektörlerde %111,3 düzeyinde gerçekleşti.
Gedik Yatırım: Özel sektörün borç azaltma eğilimi yavaşlıyor
Sermaye hesabı tarafında 7,0 milyar $’lık fazla olduğu görülüyor. Bu fazlaya neden olan ana kalemler de Çin ile yapılan 3,2 milyar $’lık swap anlaşması ve Hazine’nin net 1,5 milyar $’lık Eurobono ihracı olarak ortaya çıkıyor. Bunun dışında net-hata noksan kalemi altında kaydedilen 2,95 milyar $’lık daha kayıt dışı sermaye girişi olduğu görülüyor.
Buna göre de, resmi rezervlerde 8,8 milyar $’lık bir artış olduğu dikkat çekiyor. Ocak-Haziran dönemi için de cari açık 13,6 milyar $’a ulaşmış durumda.
Haziran’da hem bankacılık, hem de şirketler kesiminin sırasıyla 400 milyon $ ve 393 milyon $ seviyelerinde dış kredi borcu azalttıkları görülüyor. Bununla beraber, özel sektörün, özellikle de şirketlerin borç azaltma eğiliminin son aylarda 2018-2020 dönemine göre yavaşladığı dikkat çekiyor.
Cari açık gerilemeye devam ederek yılı 18-19 milyar $ seviyelerinde tamamlayabilir
Ekonomist Serkan Gönençler’e göre, “Artan enerji maliyetleri cari açığa önemli bir yük getirse de, altın ithalatındaki durulma, turizm gelirlerinde iyileşme, güçlü ihracat performansı ve iç talepte, dolayısıyla da ithalatta beklediğimiz yavaşlama cari açığın yılın geri kalanında da gerilemesini sağlayacak”.
“Özellikle ihracatın güçlü seyrinin yardımıyla, 2021 sonunda cari açığı 18-19 milyar $ civarında bekliyoruz. Bu da piyasadaki ortalama 23-24 milyar $’lık tahminlerin altında kalıyor. Öte yandan, TCMB enflasyonda son çeyrekte hızlı gerileme beklentisinin altında yatan temel faktörlerden biri olarak yılın geri kalanında cari fazla verileceği yönündeki tahminini öne çıkarıyor. Buna göre, 6 aylık dönemdeki cari açığın 13,6 milyar $ olduğu dikkate alındığında, TCMB’nin 2021 yılı cari açık tahmininin ise 12-13 milyar $ civarlarında olduğu söylenebilir”.
Fitch, Türkiye’nin büyüme beklentisini yüzde 7,9’a yükseltti
Dr. Fulya Gürbüz: Ekonomik aktivite haziranda hızlandı, temmuzda zayıflama işaretleri var
Cari açık haziranda GSMH’nin yüzde 4’üne geriledi