Döviz
Nebati: KGF genişlemesi, KDV indirimleri yolda…Erken seçimin ayak sesleri
Maliye Bakanı Nebati NTV’de soruları yanıtladı. Yeni Ekonomi Modeli’ni anlatan Nebati’nin açıklamaları içinde dikkat çekici olanlar KKTL’nin hiçbir şekilde Hazine’ye…
Maliye Bakanı Nebati NTV’de soruları yanıtladı. Yeni Ekonomi Modeli’ni anlatan Nebati’nin açıklamaları içinde dikkat çekici olanlar KKTL’nin hiçbir şekilde Hazine’ye yük oluşturmayacağı, kamu bankalarının döviz satışını dolaylı şekilde onaylaması, KKTL mevduata geçişin perşembe sabahı itibarıyla 10 milyar TL olduğu idi. Programın sonlarına doğru KGF’leri genişletip sektörel KDV indirimleri yapacaklarının açıklaması eşliğinde mart veya nisanda olası bir baskın erken seçim kararı düşüncesini yarattı.
Maliye Bakanı Nebati’nin açıklamalarından önemli satır başları şöyle:
2013’te 400 milyar dolara yakın borçlanmışız. 2013’ten bugüne kadar borçlanma oranı 445 milyar dolar seviyesinde. 8 yıldır bununla ilgili bir mücadele sürüyor.
Biz demokratik gelenekleri olan, serbest piyasaya inanan, kambiyo rejimine sıkı sıkı bağlı olan ve bu geleneği de sürdüren bir modeli ortaya koyuyoruz. Çünkü altyapımız dolu. Altyapıyı tamamlamış şekilde geliyoruz.
Türkiye modelinde 150 dolarlardan 200 dolarlardan 1000 dolarlardan yola çıkan bir ülke değil. 8500-9000 dolarlarda kişi başı geliri olan, tüm altyapısını tamamlamış bir ülke olarak geliyor.
Modelimiz; yüksek ihracata dayalı, cari açığı azaltıcı ve refah sisteminin toplumun tamamına yansıtıldığı bir modeldir. Bu model içerisinde biz yüksek teknoloji üssü olmak istiyoruz.
20 yıldır geliştirilen bir yapı var. Bu yapı Türkiye’nin sanayide bir tık daha üste çıkabileceği altyapıyı hazırladı.
Sıcak paranın ne zaman geldiği ne zaman gittiği belli değil. Ülkelerin ekonomisini sarsacak noktaya dönüşebiliyor. Sıcak paradan ziyade doğudan yatırımın gelmesini istiyoruz.
Son üç ayda yaşadığımız bir türbülans vardı, başından beri bu bir köpüktür, yapmayın etmeyin, eylemeyin dememiş olmamıza rağmen. Dövizin 18 liralara kadar gelmiş olmasından bir gecede sayın Cumhurbaşkanımızın adeta bir ekonomik manifestoyla ortaya koymuş olduğu çözüm önerileri ve tedbirler paketiyle üç günde Türkiye’nin bütün ortamını sıcak parayla değil, yüksek faizle de gerçekleştirmedik, kendi imkanlarımızla bu hale getirdik. Düne kadar yüksek faiz kesin çözümüdür diyenlere de tokat gibi bir cevap oldu. Yüksek faiz söylemi de aslında öğretilmiş bir yanlıştır.
Merkez Bankası ya da Hazine neden müdahale ediyor diyorlar. Türkiye, elindeki bütün enstrümanları kullanır.
Düşük cari açıkla yüksek büyüme gerçekleştirebiliriz. Üç günde finansal istikrarı sağladık. Bu, sıcak paraya karşı doğrudan yatırımı çekecek özel bir model. Sıcak paradan ziyade doğrudan yatırım için gelinmesini istiyoruz.
“Bankacılıkta yeni bir enstrüman geliyor; proje kredileri”
Proje bankacılığına giriyoruz. Bankacılıkta yeni bir enstrüman geliyor, proje kredileri. Bunu yaparken de rekabet gücü yüksek olan sektörleri seçeceğiz.
Peki böyle bir örnek var mı, var. Savunma sanayiinde yüzde 80’lere kadar bağımlılıkla hareket eden sektör, bugün yüzde 20 bağımlılığa dönüşmüş durumda. İmkanları bahşettiğiniz zaman Türkiye’deki girişimcilerin çok hızlı bir şekilde o sektöre akın ettiğini görebiliyorsunuz.
Turizm ve tarım buradaki temel yolculuğumuzun en önemli yapı taşları. Yüksek teknoloji, tarım ve avantajlı olduğumuz turizmde hızlı bir şekilde toparlanmanın gerçekleştirilmesi.
(Kur korumalı TL mevduatı uygulaması) Hazine’ye negatif yükünün olması mümkün değil. Kur korumalı TL mevduatta alt limit bir lira üst limit yok. Uygulamaya tüm bankalarımız katılıyor. Alt sınır yok.
Özel bankalar dolarizasyondan memnun değiller. Özel banka yöneticilerinden teşekkür alıyoruz. Dövizdeki köpükten yanan küçük yatırımcı oldu. Mevduata geçiş sabah 10 milyar TL’ydi.
Yastık altında 280 milyar dolarlık altın var. Bunun %10’u gelse, dövize ihtiyacımız kalmayacak.
Enflasyonun düşüş eğilimi 2022 ilk çeyreğinden sonra bekleniyordu. Şimdi ise bugünden itibaren düşüş bekliyoruz. Ocak ayından itibaren enflasyonun düştüğünü göreceğiz.
Birkaç ay içinde çok hızlı bir şekilde refahın arttığı, dövizin gevşediği, cari açığın azaldığı bir dönemi göreceğiz.
Yeni tedbir paketleriyle piyasayı şaşırtacağız. KGF’yi genişleteceğiz, sektörel KDV indirimleri yapacağız.