Borsa
Kritik Hafta: TÜİK Enflasyon, OPEC+ Toplantısı, ABD İstihdam
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan enflasyon rakamları, Eylül ayında aylık artışın %2,22 olduğuna işaret ederken, yıllık gerçekleşme ise %19,77…
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan enflasyon rakamları, Eylül ayında aylık artışın %2,22 olduğuna işaret ederken, yıllık gerçekleşme ise %19,77 ile 3 yılın zirvesinde oldu. Bugün, Türk mali piyasalarının da bir numaralı gündem maddesi, TÜİK tarafından açıklanacak resmi enflasyon verisi olacaktır.
İTO verisi ardından enflasyonun yüksek sonuçlanabileceğinden endişe ediyoruz. Takdir edersiniz ki, manşet verilerden ziyade, TCMB’nin iletişimde ön plana çıkardığı çekirdek göstergelerdeki iyileşmenin ışığında yapılan faiz indirimi ardından gözler bugün gıda dışı çekirdek göstergelerde olacaktır.
BloombergHT’nin düzenlediği enflasyon anketine göre bugün için ortalama aylık artış beklentisi %1,18. Böyle bir gerçekleşme, mevcut %19,25 seviyesinde olan yıllık enflasyonun daha da artacağı anlamına geliyor. TCMB’nin ise bu ortamda faiz indirimine bu ay da devam edebileceği beklentisi, kur üzerinde tekrar baskı kurabilir!
Yasama yılı açılışında konuşan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek fiyat artışlarından şikayet ederek enflasyon problemine dikkat çekerken, İstanbul’daki evinin yakınında bulunan Tarım Kredi Kooperatifi’nin satış mağazasına gitti. Çıkışta açıklamada bulunan Erdoğan, kooperatife bağlı market sayısının artırılacağını söylerken, sosyal medyada kooperatif çatısı altında 1000 market açılacağı yönünde haber, tanzim satışları akla getirdi!
Küresel cephede ise, yaşanan tedarik krizinin, büyük bir sorun haline geldiğini görüyoruz. Aşağıdaki grafikten görülebileceği üzere, navlun fiyatlarının göstergesi Baltık Kuru Yük endeksi, 2008 küresel krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Her ne kadar, pandemi nedeniyle yetersiz kalan üretim ve hız kesmeyen tüketim arz yönlü sorunlara neden olasa da, yaşanan özellikle de küresel ÜFE (üretici) enflasyonu, piyasalarda, merkez bankalarının aksine tedirginlik yaratıyor.
Bu bağlamda, geçen hafta kaliteye kaçış (flight to quality) nedeniyle güvenli liman ABD 10 yıllık tahviller %1,57 seviyesine yükselerek son 3 ayın zirvesini test etti. ABD tahvili almak için dolara olan talep, sepet kur DXY’nin de uyku modundan çıkarak kritik eşik olan 93,5 seviyesini devirmesine neden oldu!
Doların güçlenmesi ile EUR, dolar karşısında 1,15’li seviyelere gerileyerek son 3 ayın dibini test ederken, Sterlin, İngiltere’de yaşanan ve pek çok petrol istasyonunun devre dışı kalmasına neden olan tır şöförü krizi nedeniyle, satış baskısının daha da sert yaşanmasına neden oldu: GBPUSD paritesi son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Küresel risk iştahında azalmanın devam etmesi durumunda, doların değer kazanmaya devam etmesini bekliyoruz.
İçinde bulunduğumuz haftada, oldukça önemli gündem maddeleri de bir araya gelmiş. Her ne kadar FED’in tahvil alımlarını azaltarak para musluğunu kısmasına ışık tutacak önemde istihdam raporu Cuma günü açıklanacak olsa da, bugün gözler OPEC+ toplantısında olacak. Enerji krizinin yaşandığı bir bir ortamda, üretim artışına gidilmesi telkini ile OPEC+ üzerinde baskı olduğunu okuyoruz.
Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında hakim renk koyu kırmızı. Japonya’da yeni hükmet oluşumu öncesi, Tokyo borsası %1 gerilerken, ağır borçlu Çinli Evergrande hisseleri, vadesi gelen tahvilin kupon faiz ödemesini yapamadığı için askıya alınması ile Kore ve Çin borsaları %2’ye varan kayıplarla işlem görüyor.
Temkinlilik dozunu artırmada fayda olduğunu not etmek gerekiyor.
iktisatbank.com