Ekonomi
YENİLEME—(Emlakçılar Odası yorumu) Kira artışına AKP çözümü: Şirketlere kiralık konut üretmeleri karşılığı vergi istisnaları
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yeni modelin 1 yıl içinde hızlı bir şekilde uygulamaya geçeceğini ve fiyatlardaki balonun bu…
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, yeni modelin 1 yıl içinde hızlı bir şekilde uygulamaya geçeceğini ve fiyatlardaki balonun bu sayede ineceğini belirtti.
Yüz yüze eğitimin başlaması, kentsel dönüşüm çalışmalarının da olmasıyla İstanbul’da kira fiyatları artarken, kiralık ev bulmak da zorlaştı. Fırsatçı ev sahipleri de kiraları yükseltti. Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 55 artarken, İstanbul’da bu oran yüzde 35 ile yüzde 100 arasında ilçe ve semte göre değişiklikler gösteriyor.
Fiyatlardaki bu artış üzerine ise hükümet harekete geçerek bir model üzerinde çalışma başlattı. Avrupa’da uygulanan modele göre inşaat firmaları kiralık dairelerin olduğu sosyal konutlar yapıyor. Kiralık evler kişilere değil şirketlere ait oluyor. Şirketler, vatandaşlar ile yaptığı sözleşmeler çerçevesinde kiralarını alıyor. Evler şirketlere ait olduğu için de kısa sürelerde çıkartma gibi durumlar söz konusu olmuyor.
1-2 yıl içinde kiralık ev sıkıntısı gidecek
Modeli Demirören Haber Ajansı’na değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “En azından önümüzdeki 1-2 yıl içinde kentsel dönüşümün tamamlanmasıyla, bu inşaatların bitmesiyle büyük ölçüde piyasadaki kiralık ev sıkıntısı gidecek, şu köpük, balon sönecek diye düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulunarak modelin piyasayı olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.
Kira artışına AKP çözümü: Şirketlere kiralık konut üretmeleri karşılığı vergi istisnaları
NASIL YANİ? Konut fiyatları yüzde yüz mü artacak?
Konut satışları Ocak-Ağustos döneminde %21,7 azaldı
Son dönemde hızla artan kira fiyatlarına çare olacak yeni bir formül üzerinde duruluyor. Avrupa ülkelerinde uygulanan formüle göre şirketler belli bir süre kiraya verilmek şartıyla ev veya işyeri üretecek. Yapılacak düzenlemeler ile vergi istisnaları uygulanacağı için bu gayrimenkullerin maliyeti piyasadaki benzerlerinden daha düşük olacak. Gayrimenkul sahibi şirketler, kira geliri elde etmenin yanı sıra bu mülkleri bilançolarına değer olarak da işleyebilecek.
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; kira artışını frenlemesi beklenen bu sistemden şu anda sadece satmak için konut ve işyeri üreten TOKİ’nin de faydalanması ve kiralamak üzere de gayrimenkul üretmesi bekleniyor. TOKİ’nin yanı sıra gayrimenkul üreten belediye şirketlerinin de sisteme dahil edilmesi tartışılıyor. AKP milletvekillerinin gündeme getirdiği öneri konusunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda çalışma başlatıldığı, söz konusu formülün hayata geçirilip geçirilemeyeceğinin incelendiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, özellikle üniversitelerin yoğun olduğu kentler başta olmak üzere kira fiyatlarında bu yaz yaşanan hızlı artış, AKP’de de gündem konusu oldu. Ekonomi kurmaylarının yaptığı toplantılarda kira fiyatlarına müdahalenin teknik olarak mümkün olmadığı, ancak kiralık konut ve dükkan üretimine ilişkin düzenlemeler yapılabileceği belirtildi. Bu konuda seçim bölgelerinde çok sayıda şikayet alan vekillerin konuyu Ankara’ya taşıdığı ifade ediliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, kira amaçlı konut ve iş yeri üretimine ilişkin yeni düzenlemeler yapabileceği belirtiliyor. Sadece kiralamak amacıyla konut ve işleri üreten şirketlerin, kira gelirlerinden alınan vergi ve KDV’lerden muaf tutulabileceği veya indirim uygulanabileceği kaydediliyor. Böylece kiralama amaçlı konut ve işyeri üretiminin cazip hale getirilebileceği ifade ediliyor.
T24