Sosyal Medya

Ekonomi

Kapasite kullanım, Reel Kesim Güven Endeksleri: Güçlü ihracat, açılma yelkenleri şişiriyor…

TCMB’nin açıkladığı veri setine göre, imalat sanayinde kapasite kullanım oranı (KKO), haziranda bir önceki aya göre 1,3 puan artarak %76,6…

Kapasite kullanım, Reel Kesim Güven Endeksleri: Güçlü ihracat, açılma yelkenleri şişiriyor…

TCMB’nin açıkladığı veri setine göre, imalat sanayinde kapasite kullanım oranı (KKO), haziranda bir önceki aya göre 1,3 puan artarak %76,6 seviyesine yükseldi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise aylık bazda 1,1 puan artarak %76,3’e çıktı.

Kısmi kapanma sonrası açılmaların etkisiyle KKO oranında artış beklenmekteydi.

Haziran ayında KKO tüketim malları mayıs ayındaki %72,3’ten %73,4’e, dayanıklı tüketim malları %74,2’den %78,5, dayanıksız tüketim malları %71,9’dan %72,4, ara mallar %79,1’den %79,8 ve yatırım malları ise %68’den %72,2’ye yükseldi.

Reel Kesim Güven Endeksi: Güçlü ihracat ile 7 yılın zirvesi

TCMB verilerine göre RKGE haziranda bir önceki aya kıyasla 2,7 puan artarak 113 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 2,7 puan artışla 109,8’e yükseldi. Böylece RKGE, son 7 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Bu toparlanmanın temelinde ihracat beklentilerinin olduğunu izlemek mümkün. Güçlü ihracat talebi hem istihdam, he stoklar hem de üretim tarafında beklentileri yükseltmiş durumda. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde, mevcut mamul mal stoku ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son üç aya yönelik bakışta ise, üretim hacminde artış bildirenler bir önceki aya göre zayıflarken, iç piyasa ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler bir önceki aya göre güçlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre zayıfladı. Mevcut mamul mal stokları seviyesine ilişkin olarak, bir önceki ayda mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler lehine olan seyir, mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler lehine döndü.

ÜFE beklentisi %21,8’e yükseldi

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde, ihracat sipariş miktarında ve iç piyasa sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken ve gelecek üç aydaki istihdama ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler de güçlendi.

Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler de zayıflarken, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 1,2 puan artarak %21,8 seviyesine çıktı.

TCMB

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler