Sosyal Medya

Ekonomi

İnfo Yatırım: Enflasyon değerlendirme bülteni

Eylül ayında TÜFE %1,18 olan beklentilerin üstünde %1,25 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Ağustos ayındaki %19,25'lik seviyesinden Eylül ayında %19,58’e…

İnfo Yatırım: Enflasyon değerlendirme bülteni

Eylül ayında TÜFE %1,18 olan beklentilerin üstünde %1,25 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Ağustos ayındaki %19,25'lik seviyesinden Eylül ayında %19,58’e yükseldi.
ÜFE ise aylık bazda %1,55 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %45,52 seviyesinden Eylül ayında %43,96’ya gerilemiş oldu. TÜFE tarafında eğitim %5,15, ev eşyası %3,33, lokanta ve oteller %2,22 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren sektör grubu %-0,16 ile giyim ve ayakkabı oldu.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %4,49 ile diğer ulaşım araçları, %4,00 ile kömür ve linyit gruplarında gerçekleşirken, düşüş gösteren gruplar ise %1,36 ile metal cevherleri, %4,82 ile ham petrol ve doğalgaz ürünleri gruplarında meydana geldi.

Dolar/TL’deki görünüme baktığımızda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin yüksek olduğunu belirtmesinden itibaren faiz indirimi algılarıyla kur, yönünü yukarı çevirdi. ABD’de perakende satış verileri, tarım dışı istihdam verisi ve Fed’in şahin tutumu ile küresel piyasalarda değer kazanan dolar, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini baskıladı. Faiz indirimi algısı ile gelişmekte olan para birimleri arasında daha sert aşağı yönlü harekete geçen Türk Lirası varlıklar, sonrasında ise PPK’dan 100 baz puan indirim çıkmasıyla daha da fazla değer kaybetti. Eylül ayındaki PPK karar metninde kadar ‘politika faizinin enflasyonun üzerinde kalması’ vurgusu kaldırılırken, TCMB’nin yüksek gıda ve tedarik fiyatlarının geçici olduğunu belirtmesiyle politika faizinde enflasyonun değil çekirdek enflasyonun baz
alınacağı açıklandı. Çekirdek enflasyonun Eylül ayında %16,98 seviyesine yükseldiğini belirtelim. Eylül ayı enflasyon verisinin açıklanması sonrası kur tarafı sakin seyrini korudu. Dolar / TL 8,87 seviyesinde işlem görürken, BİST100 endeksi yatay seyirde hareket ediyor.

TCMB’nin 21 Ekim’de Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddeleri yüksek gıda ve tedarik fiyatları delta varyantı kaynaklı coronavirüs salgını, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır.

Son TCMB Toplantısında 100 baz puan indirim yaparak Politika faizini %18,00’e çeken TCMB karar metninde çekirdek enflasyon vurgusu yapılrıken, ‘sıkı duruş’ ibaresinin kaldırıldığı dikkat çekmişti. Geçen ay yapılan 100 baz puan faiz indirimi ardından PPK faiz indirimi kapısını açtı. TCMB’den yıl sonuna kadar 150 – 200 baz puan arası faiz indirimi ön görüyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler