Ekonomi
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: IMF iktidardan insaflı çıktı
IMF’nin yıllık Türkiye ekonomisi gözden geçirme raporu geçen hafta yayımlandı. Tahmin edilebileceği üzere Washington’da yerleşik uluslararası mali kuruluşun piyasacı ezberlerinden…

IMF’nin yıllık Türkiye ekonomisi gözden geçirme raporu geçen hafta yayımlandı. Tahmin edilebileceği üzere Washington’da yerleşik uluslararası mali kuruluşun piyasacı ezberlerinden vazgeçemediği, buna karşın salgın döneminde halka ve küçük işletmelere yönelik nakdi yardımlar konusunda Türkiye ekonomisini yönetenlerden daha insaflı davrandığı, bütçeden daha fazla kaynak ayırabileceğini vurguladığı görülüyor.
IMF raporunun değerlendirmesine ayırdığımız bugünkü yazımız üç bölümden oluşuyor; önce çalışmanın temel bulgularını özetliyor, ikinci bölümde olumlu bulduğumuz önerileri sıralıyor, üçüncü bölümde ise kurumun koşullandığı neoliberal zihniyete ilişkin eleştirilerimizi dile getiriyoruz.
TÜRKİYE’NİN POTANSİYEL BÜYÜME HIZI YÜZDE 3,3’E DÜŞTÜ
IMF raporunun temel bulguları madde madde şöyle sıralanabilir:
>> Türkiye ekonomisinin 2021 yılında, 2020’deki keskin yavaşlamanın yarattığı baz etkisiyle yüzde 5,8 büyümesini bekliyor. Ne var ki, 2022-2026 arası 5 yılda büyüme oranını yüzde 3,3’e çekiyor. Buradan ekonominin “potansiyel büyüme hızının” yüzde 3,3 civarında düşük sayılabilecek bir tempoda gelişmesini öngördüğü ortaya çıkıyor.
>> 2021’de büyümeye yüzde 5,3 katkı yapması tahmin edilen net ihracatın, 2023’ten itibaren yine eksiye dönmesini beklediği görülüyor.
>> 2021’de yüzde 16,5 tahmin ettiği yılsonu enflasyonunun, yüzde 12,5’te istikrar kazanacağı projeksiyonu yapılıyor. Böylelikle enflasyonu yüzde 5’e indirme hedefinin gerçekçi bulunmadığı anlaşılıyor.
>> Bu yıl yüzde 12,5’e ineceğini tahmin ettiği işsizliğin de 2026’da hala yüzde 10,5 düzeyinde kalmasını bekliyor. Böylelikle Türkiye’nin en ağır sosyal sorunu işsizliğin alt edilmesinde de fazla mesafe alınmasından umutlu olmadığı ortaya çıkıyor.
>> Türkiye ekonomisinin giderek dış kaynaklara dayalı kredi büyümesinin tetiklediği talebe bel bağladığı vurgulanıyor. Bu sayede yaratılan büyüme cari açığı büyütüyor, dış açığın borçla finanse edilmesi yabancı finansmana daha da fazla gereksinim duyulan bir kısır döngü yaratıyor. Kamu bankalarının hızlı kredi genişlemesinde başı çekmeleri sonucu enflasyon kontrolden çıkıyor, TL’ye güvensizlik dolarizasyon eğilimini artırıyor.
>> IMF verileri bir anlamda “128 milyar dolar nerede?” tartışmasına katkıda bulunuyor. 2020’de ihracat reeskont kredileri, döviz swapleri, altın hareketleri, döviz cinsi net dış ve iç borçlanmalar göz önüne alınıp, Botaş’a döviz satışları düşülünce, Merkez Bankası rezervlerinin 95 milyar dolar artacağı hesaplanıyor. Ne var ki tam aksine net uluslararası rezervlerin 27 milyar dolar düştüğü gözleniyor. Buradan kamu bankaları aracılığıyla 122 milyar dolar civarında döviz satışı yapıldığı sonucu çıkıyor.
>> Rapor haftalık repo oranını yüzde 19’a yükselten parasal sıkılaşmayı olumlu karşıladığını belirttikten sonra; bırakın yılın ilerleyen aylarında faiz indirimini, enflasyonun reel faizleri aşağı çekmesi halinde ilave sıkılaştırmayı salık veriyor.
>> Türkiye ekonomisinin 2020’nin ikinci çeyreğindeki salgın nedenli durgunluğa çabuk refleks verip 2020’yi pozitif büyümeyle kapatan az sayıda ekonomiden biri olması övülüyor. Ne var ki uygulanan önlemlerin, piyasalara likidite pompalamaya dayanan kredi ve garanti temelli olduğu, bütçeden nakdi yardımların çok sınırlı kaldığı belirtiliyor. Yoksullara 1,5 milyon kişi daha eklenmesi acı gerçeği hatırlatılıyor.
>> Böylesine büyük dış finansman gereksinimiyle, döviz mevduat hesaplarının yüksekliğiyle, düşük rezerv düzeyiyle ekonominin şoklara açık olduğunun altı çiziliyor. IMF’ye göre, yeni bir parasal gevşeme, diğer bir ifadeyle faiz indirimi en önemli iç ekonomik risk. Gelişmiş ülkelerdeki olası faiz artışları ve küresel düzeyde riskten kaçış psikolojisinin egemen olması ise başlıca dış riskler. Diğer riskler ise aşılamada aksaklıklar ve olumsuz jeopolitik gelişmeler diye sıralanıyor.
IMF’DEN BAZI YERİNDE ELEŞTİRİLER
IMF raporunda bizim de katılacağımız, hiç olmazsa böyle yapılsaydı diyerek imzamızı atacağımız çok sayıda eleştiriye yer veriliyor. İşte bazı satır başları:
>> Pandemi karşısında para ve kredi genişlemesine dayanan yoğun bir likidite enjeksiyonu yaşandı. Buna karşın sağlık harcamaları; hanehalkına, firmalara ve çalışanlara doğrudan nakit ödemesi destekleri ise GSYH’nin yüzde 2’si civarında çok düşük seyretti. Bütçe açığının GSYH’nin sadece yüzde 0,5’i ile sınırla kalması, Türkiye’nin benzer ülkelerin aksine fazla sıkı maliye politikaları izlediğini gösteriyor.
>> Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin denetimi sıkılaştırılmalı, bilgilerin şeffaf biçimde kamuoyuna açıklanması sağlanmalı. Bütçe dışı fonlar da aynı biçimde şeffaf ve denetime açık hale getirilmeli. Varlık Fonu’nun yatırım ve borçlanmaları bütçede gösterilmeli ve Sayıştay denetimine tabi kılınmalı.
>> İşsizlik sigortası fonunun amaç dışı kullanılarak kaynaklarının erimesine son verilmeli.
>> Kripto para piyasası yakın denetime tabi kılınmalı, gerekli düzenlemeler getirilmeli ve işlem yapan kurumlar için yeterli sermaye koyma şartı uygulanmalı.
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Raporlar
/ 23 Nisan 2025Tesla, 2025’in İlk Çeyreğinde Beklentilerin Altında Kaldı
Tesla, 2025’in ilk çeyreğinde hem gelir hem kâr tahminlerini karşılayamamasına rağmen, yatırımcıların geleceğe yönelik olumlu beklentileriyle hisse değeri piyasa sonrası işlemlerde yaklaşık %10 yükseldi.
Dünya Ekonomisi
/ 23 Nisan 2025Küresel ekonomiye yönelik olumsuz öngörülere IMF’ninki de eklendi: Küresel kamu borçları artacak
Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD'nin uyguladığı tarifelerin finansal piyasalarda dalgalanmaları artırdığını, büyüme beklentilerini zayıflattığını ve küresel riskleri tırmandırdığını açıkladı.
Borsa
/ 23 Nisan 2025Bankacılıkta ilk çeyrek sürprizi: Karlar geri adım atmadı! Hedef yukarı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde bankacılık sektörü güçlü bir performans sergiledi. Kredi cephesinde ise ilk çeyrekte sınırlı büyüme gözlendi. Ocak-Şubat döneminde sektörün toplam net karı, bir önceki çeyreğe kıyasla hafif bir gerilemeyle 118 milyar TL’ye inse de, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranında etkileyici bir artış kaydetti.
Ekonomi
/ 23 Nisan 2025THY’den artçı fırsatçılığına önlem: Bilet Fiyatlarına Tavan Fiyat Uygulaması
İstanbul'da öğlen saatlerinde meydana gelen depremin ardından THY İstanbul çıkışlı biletler için tavan fiyat belirledi.
Ekonomi
/ 23 Nisan 2025Fitch’ten Türkiye Uyarısı: Siyasi Belirsizlik Notları Tehdit Ediyor
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'deki artan siyasi gerilimlerin finansal piyasalarda yeni bir dalgalanma süreci başlatabileceğini belirterek, bankalar başta olmak üzere finans kuruluşlarının kredi notlarındaki olumlu gidişatın riske girebileceğini açıkladı.
Dünya Ekonomisi
/ 23 Nisan 2025Japonya’da imalat krizi derinleşiyor: PMI, beklentilerin altında
ABD tarifeleri ve küresel belirsizliklerin gölgesinde Japonya’nın imalat sektörü, Nisan ayında art arda 10. kez daraldı. Yeni siparişlerde son 1 yılın en keskin düşüşü yaşanırken, hizmet sektörü kısmen toparlandı.
Dünya Ekonomisi
/ 23 Nisan 2025Trump’tan Powell dönüşü: “Görevde kalacak ama faizleri indirmeli”
ABD Başkanı Trump, daha önce görevden alınması gerektiğini söylediği Fed Başkanı Powell için bu kez daha yumuşak konuştu. “Görevden almayacağım ama faiz indiriminde daha aktif olmalı” diyen Trump, Çin’le ticaret anlaşması için de “Nazik olacağız ama onlar da anlaşma yapmak zorunda” mesajını verdi.
Gündem
/ 23 Nisan 2025Temel soru: Bu öncü mü, yoksa ana deprem mi?
İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi'nde geniş bir alanda hissedildi. Panik ve artçı sarsıntıların ardından 151 kişi yaralandı, uzmanlardan ise büyük İstanbul depremine dair uyarılar peş peşe geldi.
Döviz
/ 23 Nisan 2025Gelişen Piyasalar Yükselişte: Yatırımcılar ABD Varlıklarından Uzaklaşıyor
Gelişen piyasa hisseleri, yılbaşından bu yana yaşanan kayıpları telafi ederken yatırımcılar ABD varlıklarına olan güvenin azalmasından fayda sağlamayı bekliyor. IMF raporuna göre, bu performans uzun sürmeyebilir. Fidelity Varlık Yönetimi ise çok daha parlak bir geleceği müjdeliyor..
Dünya Ekonomisi
/ 23 Nisan 2025IMF’den Finansal İstikrar Uyarısı: Artan Riskler ve Öneriler
Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel finansal istikrarın artan risklerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Özellikle piyasa oynaklığı ve ekonomik belirsizliklerin yüksek olduğu dönemlerde, sermaye piyasalarının ve bu piyasaları aracılık eden finansal kurumların istikrarı makroekonomik açıdan kritik öneme sahiptir.
Dünya Ekonomisi
/ 23 Nisan 2025Almanya PMI Sinyal Verdi: Ekonomide Daralma Başladı
Hizmet sektöründeki sert düşüş ve ticaretteki belirsizlik, Almanya’da özel sektör faaliyetlerini daralma bölgesine çekti. Nisan ayı bileşik PMI verisi beklentilerin altında kaldı.
Genel
/ 23 Nisan 2025Yemek Kartları ile Çalışan Memnuniyetini Artırmanın Yolları
Modern iş dünyasında yemek kartları, çalışan memnuniyetini artırmanın pratik ve etkili bir yolu haline geldi. MultiNet, hem çalışan hem işveren için kazandıran bir sistem sunuyor.
Borsa
/ 23 Nisan 2025YORUM: SP500 Endeks Analizi
1. Dolar Endeksi Yorumu Société Générale tarafından derlenen veri, 01/2022 ile 04/2025 dönemi için üç seriyi karşılaştırmaktadır: Hem toplam USD…
Benzer Haberler