Ekonomi
Gıda krizi riski kapıda
Marketlerde yağ, şeker, un, kahve gibi birçok ürünün kotalı satılmasına yol açan ham madde krizi, bu haftaki kur krizi sonrası…

Marketlerde yağ, şeker, un, kahve gibi birçok ürünün kotalı satılmasına yol açan ham madde krizi, bu haftaki kur krizi sonrası tarlaya indi. Fiyatlama yapamaz hale gelen firmalar gübre ve zirai ilaç satışlarını durdurdu. Zaten kuraklık nedeniyle ciddi verim düşüklüğü yaşanan tarımsal üretimde bir de toprağa gübre atılamayacak olması, 2022’de gıda krizi yaşanacağına yönelik ciddi endişeler yarattı.
Ham madde temininde yaşanılan zorluklara döviz kurundaki rekor artışlar da eklenince fiyatlama yapamayıp satışların durdurulduğu ürünlere gübre ve zirai ilaç da eklendi.
Geçen haftalarda market raflarında şeker bulunamamasıyla başlayan bu süreç, çok geçmeden yağ, kahve ve un satışlarına da sıçramış; fabrikadan kotalı satılmaya başlayan bu ürünler, marketlerde de kotayla satılır hale gelmişti.
Bu hafta başında Türk lirasında görülen tarihi değer kayıpları sonrası bu sorun tarlaya indi.
Sozcu.com.tr’ye konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Su İçmez, tarımsal girdi satan bayilerin önünü görememesi nedeniyle gübre ve zirai ilaç satışlarının durduğunu, bu sorunun 2022’de ciddi bir gıda krizi riski doğuracağına dikkat çekti.
Ankara Polatlı’da gübre bayiliği yapan ziraat mühendisi Murat Çelik ise, şu an hiçbir gübre firmasının sipariş almadığını, hatta siparişleri yıl başına kadar durduran firmalar olduğu bilgisini vererek bu durumun aylarca süreceğine işaret etti.
SON BİR YILDA YÜZDE 200’DEN FAZLA ZAMLANDI
Birkaç ay önce Avrupa’da yaşanan doğalgaz krizi sonrası fiyatı en çok artan ürünlerden biri gübre olmuştu.
Gübrenin ham maddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı, yurt içinde de gübre fiyatlarının bir yılda yüzde 157’den fazla zamlanmasına yol açmıştı. Buna şimdi de yurt içindeki kur krizi eklenince gübredeki son bir yıllık zamlar yüzde 200’ü aştı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, gübreye sadece son 15 günde 200-250 lira arasında yeni zamlar geldiğini söyledi.
Bu hafta başında döviz kurunda yaşanan rekor artışların ise henüz gübre satışı yapılmadığı için fiyatlara yansımadığına dikkat çeken Suiçmez, satışlar yeniden başladığında kurdaki son artışların da satış fiyatlarına yansıyacağını belirtti.
‘ÇİFTÇİ BU FİYATTAN NASIL SATIN ALSIN!’
Suiçmez, “Satışlar başlasa da vadeli satış yapılamıyor. Gübrenin tonu 2020 Haziran’da 1800 TL iken, Haziran 2021’de 4 bin 100 TL’ye çıkmıştı. Kasım ayı başında 10 bin TL idi, şimdi ise 11 bin 750 lira. Çiftçi bu fiyatlara peşin fiyattan gübre nasıl alsın” diye konuştu.
TÜSİAD Gıda ve Tarım Çalışma Grubu Üyesi ve Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce ise, “Gübre satışlarının yüzde 15-20 oranında azaldığını duyuyoruz. Üre gübresi 13 bin 200 TL’ye, DAP 11 bin 750 TL’ye çıktı. Kimse önünü göremiyor” dedi.
Aynı zamanda Tekfen Tarım Eski Genel Müdürü de olan İnce, “Satış yapılsa hangi kur seviyesinden yerine konulacağını bilmiyorlar. Öngörülebilirlik kaybedildi” değerlendirmesinde bulundu.
2022 TARIMSAL ÜRETİMİ TEHLİKEDE
Ziraat mühendisi Murat Çelik ile Adana’da gübre bayiliği yapan Ziraat Mühendisi Semih Karademir ise, gübredeki sert fiyat artışlarının çiftçinin tarlaya ya az gübre atması ya da hiç atamamasıyla sonuçlanacağına, bunun da gıda krizi yaratacağına dikkat çekti.
Çelik, “Şu an kış dönemine yaklaşıyor olmanın etkisiyle gübreye zaruri bir ihtiyaç duyulmuyor. Ancak, çiftçi toprağa gereken miktarda gübre atamayacak. Bu da istediğimiz verimi elde edemememiz, ürün açığının devamı anlamına geliyor” dedi.
Karademir ise, “İşin tehlikeli boyutu, mevcut gübre fiyatlarından dolayı üreticilerin gübre kullanamamasıdır. Bu da 2022’de gıda kriziyla karşı karşıya kalmamız anlamına gelebilir” diye konuştu.
Suiçmez de aynı tehlikeye dikkat çekiyor: “Çok daha zor günler bekliyor bizi. Kuraklığın etkisiyle gelecek yıl hububat başta olmak üzere kendine yeterlilik oranımız daha da düşecek. Kuraklığın yanında bir de gübre atılamaması, girdi maliyetlerinin her geçen gün ciddi şekilde artması 2022 tarımsal üretimine olumsuz yansıyacak. Bu durum bazı çiftçilerin tarımdan uzaklaşmasına da yol açacaktır.”
Gamze BAL
sozcu.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Çetin ünsalan
/ 22 Nisan 2025Çetin Ünsalan Yazdı: Hesap hatası mı; algı mı?
Ekonomi yönetiminin bence aklı iyice karıştı ya da çok fazla netleşti, bize algı politikası uyguluyor...
Ekonomi
/ 21 Nisan 2025EY Geleceğin Tüketicisi Endeksi sonuçları açıklandı!
EY (Ernst & Young), Geleceğin Tüketicisi Endeksi sonuçlarının güncel versiyonunu açıkladı. Endekse göre, tüketicilerin %88'i marka mesajlarının kendi ihtiyaçları ve değerleriyle örtüşmediğine inanırken, %36’sı satın alma kararı verirken artık marka özelinde tercih yapmadığını belirtiyor...
Ekonomi
/ 21 Nisan 2025İkinci El Otomobil Almanın Tam Zamanı!
Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata’nın İş Geliştirme Direktörü Süleyman Yayla, ikinci el otomobil pazarında fiyatların son 6 aydır yatay seyrettiğini söyledi...
Genel
/ 21 Nisan 2025Son 35 yılın en kurak mart ayı: Yağışlar yüzde 59 azaldı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 2025 yılı mart ayında Türkiye genelinde metrekareye düşen yağış miktarı, uzun yıllar ortalamasının yüzde 53, geçen yılın ise yüzde 59 altında kalarak son 35 yılın en düşük seviyesine geriledi...
Dünya Ekonomisi
/ 21 Nisan 2025Cumhuriyetçilerin Büyük İkilemi: Trump’ın yeşil enerji karşıtlığı ve vergi indirimi yasası
2017'de yürürlüğe giren ve Trump'ın en önemli politikalarından olan vergi indirimi yasası 2025'te sona eriyor. Vergi indiriminden faydalanan yeşil enerjiye dayalı endüstriler yarattıkları istihdamla Cumhuriyetçi seçmeni tatmin etmişti. Ancak Trump'ın yeşil enerjiye yönelik çıkışları Cumhuriyetçileri bir ikileme sürükledi.
Ekonomi
/ 21 Nisan 2025TÜİK, Şubat Ayına İlişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksini Yayınladı
TÜİK verilerine göre, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) şubatta yıllık bazda son 20 ayın en düşük seviyesini gördü.
Borsa
/ 21 Nisan 2025Güney Kore’den büyük adım: Gelişmiş piyasa endeksi hayali artık daha yakın
Asya'nın dördüncü büyük ekonomisine sahip Güney Kore, MSCI gelişmiş piyasa endeksine dahil olmayı iple çekiyor.
Ekonomi
/ 21 Nisan 2025Bu Hafta Temettü Ödeyecek Şirketler Belli Oldu: Bakın Hangi Şirketler Yatırımcıyı Sevindirecek
Borsa İstanbul'da yatırımcıları heyecanlandıran temettü ödemeleri bu hafta başlıyor.
Genel
/ 21 Nisan 2025Realme Türkiye Pazarından Çekiliyor mu? Sessizlik Endişe Yarattı!
Oppo çatısı altında faaliyet gösteren Realme’nin Türkiye pazarından çekileceği iddia edildi. Şirketin bazı çalışanlarına işten çıkarma bildirimi yapması ve resmi bir açıklama gelmemesi, söylentileri güçlendirdi.
Dünya Ekonomisi
/ 21 Nisan 2025Trump’tan Powell’a Sert Sözler: “Bay Çok Geç, Büyük Bir Ezik!”
ABD Başkanı Donald Trump, faiz oranlarının derhal düşürülmesi gerektiğini savundu. Fed Başkanı Jerome Powell’a sert eleştiriler yönelten Trump, “Bay Çok Geç, büyük bir ezik” ifadelerini kullandı.
Dünya Ekonomisi
/ 21 Nisan 2025Bir Devir Sona Erdi: Klaus Schwab Görevi Bıraktı
Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve 50 yılı aşkın süredir başkanlığını yürüten Klaus Schwab, 88 yaşına girerken görevlerinden istifa etti. Schwab’ın ayrılığıyla WEF’te yeni bir dönem başlıyor.
Gündem
/ 21 Nisan 2025Ticaret Bakanı’ndan Küresel Ekonomi ve Suriye Açıklaması
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) ikinci toplantısının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı kapsamında gazetecilerle bir araya gelerek gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, küresel ticaret savaşları, ABD ile gümrük müzakereleri, Suriye ile ekonomik iş birliği ve tarımsal don hasarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dünya Ekonomisi
/ 21 Nisan 2025FED Krizi Büyüyor: Dolar Çakıldı, Altın ve Bitcoin Uçuşta!
Finansal piyasalar yeni haftaya küresel tansiyonun yükseldiği, yatırımcı güveninin sarsıldığı bir atmosferde giriş yaptı. Dolar tarihi dipleri test ederken, altın ve Bitcoin yükselişte. Türkiye'de ise TCMB’nin faiz hamlesi piyasalarda karışık sinyaller yarattı.
Benzer Haberler