Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gelişmekte olan piyasalar görünümü: Jeopolitik değişimler yeni küresel paradigmanın önünü açıyor

Ülkeler hızlanan enflasyonu ve dünya genelinde zaten düzensiz bir toparlanmayı tehdit eden Covid-19 vakalarının yeniden canlanmasını yönetmekte zorlanırken, gelişmekte olan…

Gelişmekte olan piyasalar görünümü: Jeopolitik değişimler yeni küresel paradigmanın önünü açıyor

Ülkeler hızlanan enflasyonu ve dünya genelinde zaten düzensiz bir toparlanmayı tehdit eden Covid-19 vakalarının yeniden canlanmasını yönetmekte zorlanırken, gelişmekte olan piyasalarda risklerin arttığı söyleniyor.

BlueBay Asset Management gelişmekte olan piyasalar başkanı Polina Kurdyavko’ya göre, jeopolitik cephede “tektonik” değişimler devam ediyor.

“Çin üzerinde yeni bir jeopolitik manzara oluşuyor. Afganistan’dan askerlerin çekilmesi ve ABD, Avustralya ve İngiltere arasındaki askeri ittifakın tümü, bizim görüşümüze göre Çin’in bölgesel nüfuzunu karşı koymaya yönelik uzun vadeli, stratejik bir odağın bir parçasıdır.” dedi.

“Bu yukarıdan aşağıya tematik faktörlere karşı, bir dizi ülkede önemli iç gelişmeler olacak; Arjantin ve Tunus’taki politika kaymalarının yanı sıra Kolombiya ve Brezilya’daki seçimler akla geliyor.”

“Ukrayna-Rusya’nın gelişimini de son derece dikkatli bir şekilde izliyor olacağız. Türkiye’de de bir erken seçim olabilir.”

Kurdyavko, 2021’in “değişken ve zorlu bir yıl” olduğunu ve birçok yönden geçiş dönemi olduğunu vurguladı.  Kurdyavko’ya göre, gelecek yıl beklentiler test edilecek.

Örneğin, Çin’in gayrimenkul sektörü etrafındaki politika çerçevesine ilişkin daha fazla netliğin, gelişmekte olan piyasa kurumsal kredisi için önemli bir performans sürücüsü olma olasılığının yüksek olduğunu öne sürdü.

Ekonomik büyüme

JP Morgan Asset Management baş piyasa stratejisti Karen Ward’a göre, “ağır” ekonomiler ABD, Çin ve Hindistan’daki büyüme yavaşlaması görünümü sürüklerken, GSYİH büyümesinin mütevazı olması bekleniyor.

“Teknolojilerin benimsenmesini teşvik eden pandemi şokuyla üretkenliğin artmasını beklerken, zayıf demografi gerçeği hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde ekonomik büyümeyi tartmaya devam edecektir.” dedi.

JPMAM’a göre, Çin’in büyüme yavaşlamasının gelişmekte olan piyasaların toplam GSYİH büyümesini aşağı çekmesi bekleniyor.

S&P Global Ratings’in gelişmekte olan piyasa kredisi araştırmaları başkanı Jose Perez Gorozpe’ye göre, Çin’in “değişen politika duruşu ve gayrimenkul sıkıntıları” sonucu depresif büyüme potansiyeli, gelişmekte olan önemli pazar ticaret ortaklarına taşabilir.

Küresel tedarik zinciri krizi devam edecek, ancak etkiyi değerlendirmek için hala ‘çok erken’

Perez Gorozpe, genel olarak, birçok ülkedeki enflasyonun mevcut zorluklara katkıda bulunması nedeniyle gelişmekte olan piyasalar için risklerin arttığını söyledi.

“İyi tarafından bakarsak, daha yüksek fiyatlar kısmen güçlü ekonomik toparlanmadan besleniyor.”

Bakan, aşı oranlarının gelişmekte olan birçok pazarda düşük kaldığı göz önüne alındığında, Covid-19 vakalarının yeniden canlanmasının “sert darbe” alabileceğini söyledi.

Robeco’nun çoklu varlık stratejileri başkanı Colin Graham şunları söyledi: “Gelişmekte olan piyasalar hala Çin’e ve Çinlilerin ekonomilerini nasıl yöneteceklerine oldukça bağımlı.

“Çin’e yine oyun belirleyici. Gelişmekte olan piyasalara yatırım yapmak aynı zamanda emtialara çok fazla maruz kalma anlamına gelir ve yukarıdan aşağıya bakış açımızla, bunu gelişmekte olan bir piyasa yatırımı yerine emtia maruziyeti olarak yaklaşmayı tercih ederiz.”

Jeopolitik riskler

Gelişmekte olan ülke yatırımcılarının 2022’de dikkat etmesi gereken bir dizi jeopolitik risk olduğunu vurgulayan Laurence Bensafi, portföy yöneticisi ve gelişmekte olan piyasalar hisse senedi başkan yardımcısı RBC Global Asset Management, “En belirgin olanı, özellikle Tayvan sorunu etrafında, ABD-Çin ilişkilerinin sürekli bozulmasıdır.”

Fırtınalı sular: Yatırımcılar ‘Çin-Tayvan gerilimini yakından izliyor’

Ancak Besafi, 2021’de görülen askeri duruş artışına rağmen, statükonun “değişim kimsenin çıkarına olmadığı” için sürdürüleceğine inanıyor.

“Çin hükümetinden gelen milliyetçi söylemler daha çok iç tüketim içindir.”

“Çin Komünist Partisi, Devlet Başkanı Xi Jinping üçüncü dönemi garanti altına almasının beklendiği Ekim 2022’deki 20’nci Ulusal Kongre’ye hazırlanıyor. Başkan Mao’dan bu yana hiçbir Çinli lider bunu başaramadı.”

Federated Hermes sabit gelir başkanı Andrew Jackson, salgına odaklanmanın “son birkaç yıldır jeopolitik söylentilerden nasıl uzaklaştırdığını” vurguladı.

“Tayvan ve Kırım’ın etrafındaki manşetlerden daha fazla istikrarsızlaşma görmek çok da şaşırtmaz.” dedi.

Enflasyon ve Omicron

Gelişmekte olan pazarlar için iki temel daha geniş risk faktörü ve bunun ötesini izlemek gerekecek.

Union Investment portföy yöneticisi Sergey Dergachev şunları sordu: “Covid gelişiminde ne olacak ve Covid pandemilerinin takip etkileri her GOÜ ülkesini tek tek (sağlık stresi, mali ve borçla ilgili stres, sosyo-ekonomik stres vb.) ne kadar hassas bir şekilde etkileyecek?”

Gelişmekte olan piyasalar enflasyonist baskılardan nasıl çıkacak?

NN Investment Partners’ın gelişmekte olan piyasa borcu başkanı Marcin Adamczyk şunları söyledi: “ABD’nin sıkılaşması bir rüzgâr olabilir, ancak gelişmekte olan piyasalar genellikle Federal Rezerv sıkılaştırmasının son turundan daha iyi bir konumdalar.

“Cari işlemler dengeleri iyileşti ve GSYİH’nın bir yüzdesi olarak dış yükümlülükler son yıllarda düşüyor. GOÜ borcunun büyük çoğunluğu artık yabancı mülkiyetinin azalması ve yerel yatırımcı tabanının artmasıyla yerel piyasalarda. Bu da onları daha yüksek ABD oranlarına karşı daha az savunmasız bırakıyor.”

Gelişmekte olan piyasalar uzmanı Ashmore Group’un araştırma başkanı Gustavo Medeiros, “tarihte her seferinde eşitliği koruyan, enflasyonist olma eğiliminde olan yeni bir gruba sahip olduğumuzu” vurguladı.

Bu arada, gelişmekte olan piyasalar 2022’de daha yüksek emtia fiyatlarından yararlanmaya hazırlanıyor ve yatırım yapılabilir GOÜ manzarasının üçte ikisinden fazlası net emtia ihracatçıları oluyor.

Ashmore’dan Medeiros, bir dizi seküler eğilimin enflasyonu yüksek tutma olasılığının yüksek olduğunu, ancak bunun gelişmekte olan piyasalar için tipik olarak “çok elverişli bir ortam” olduğunu savundu “çünkü emtia fiyatları daha yüksek gidiyorsa, emtia ihracatçıları iyi gidiyor”

Ancak Omicron varyantının ortaya çıkışı, Covid’in en son ‘endişe varyantının’ ciddiyeti hakkında sorular devam ettiği için yeni bir bilinmezlik sunuyor.

Medeiros, “Omicron biraz joker” dedi. “Virüsün nasıl davranabileceğini anlamak için henüz yeterli veriye sahip değiliz.”

En kötü senaryo, Covid varyantının Güney Afrika’dan gelen mevcut verilerin önerdiğinden “daha şiddetli” olmasI.

Templeton Emerging Markets Investment Trust’ın baş portföy yöneticisi Chetan Sehgal için, pandeminin ötesinde “gelişmekte olan pazarlarda geleceği şekillendiren uzun vadeli teknoloji trendleri var”.

Sehgal şunları söyledi: “Esnek teknoloji talebini EM’ler için çok yıllı bir kuyruk rüzgârı olarak görüyoruz. Salgın, ekonomiler normalleşmeye devam etse bile dijitalleşmeye kalıcı bir yükseliş kazandırdı.

“Tüketici internet endüstrisi şimdiye kadar dijital dönüşüme öncülük etti, ancak üreticilerin üretkenliği artırmak için inovasyona dokunmalarıyla endüstriyel internet uygulamalarının da başladığını görmeye başladık.

“Endüstriyel internet çözümlerine yönelik artan iştah, ileride daha fazla teknoloji harcamasına işaret ediyor.”

Investment Week

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler