Sosyal Medya

Ekonomi

Fuat Oktay: “Hedef 210 milyar dolar ihracat”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2021 yıl sonunda Türkiye’nin ihracatının 200 milyar doların üzerinde gerçekleşeceği yönünde oldukça güçlü göstergelerin mevcut olduğunu…

Fuat Oktay: “Hedef 210 milyar dolar ihracat”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2021 yıl sonunda Türkiye’nin ihracatının 200 milyar doların üzerinde gerçekleşeceği yönünde oldukça güçlü göstergelerin mevcut olduğunu belirterek, “Hedefimiz yıl sonunda 210 milyar dolar civarında bir ihracata ulaşmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ekonominin mevcut durumunun daha detaylı olarak ele alınmasının yanı sıra güçlendirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması amacıyla toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na başkanlık etti. Ekonomi reform paketinde kurulması hedeflenen ve başkanlığını Oktay’ın yaptığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun üyeleri; Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel’den oluştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay burada yaptığı açılış konuşmasında, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun birinci toplantısının hayırlı olmasını dileyerek başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyon ve liderliğinde oluşturulan ekonomi politikalarında kurumlar arası sıkı eşgüdümün daha güçlü ve salgın dahil her türlü gelişmelere karşı daha dirençli bir ekonomi için olmazsa olmazları olduğunu ifade eden Oktay, “Bu doğrultuda geçtiğimiz Haziran ayında, ekonomide yapısal reform gündemimizin bir parçası olarak ‘Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ oluşturulmuştur” dedi.

“Kurul çalışmalarıyla politika analizleri yapılacak ve kurumlar arası koordinasyon güçlendirilecektir”

Söz konusu toplantıya Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in de gündem gereği katkı vermek üzere davet edildikleri bilgisini veren Oktay, “Kurul çalışmalarıyla; Türkiye ekonomisi, küresel ekonomi, ekonomik istikrar ve kalkınma gibi konularda değerlendirmeler ile politika analizleri yapılacak ve kurumlar arası koordinasyon güçlendirilecektir” diye konuştu.

Covid-19 salgınına rağmen zamanında aldıkları etkili tedbirler ile Türkiye ekonomisinin 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7’lik güçlü bir büyüme performansı sergilediğini dile getiren Oktay, ikinci çeyrekte büyüme rakamının bunun oldukça üstün geleceğini umduğunu aktardı.

“Hedefimiz yıl sonunda inşallah 210 milyar dolar civarında bir ihracata ulaşmaktır”

Bu yıl Temmuz ayında ihracatın yıllık bazda 200 milyar doları aştığını hatırlatan Oktay, “2021 yıl sonu itibariyle de ihracatımızın 200 milyarın üzerinde gerçekleşeceği yönünde oldukça güçlü göstergeler mevcuttur. Hedefimiz yılsonunda inşallah 210 milyar dolar civarında bir ihracata ulaşmaktır” ifadelerini kullandı.

Oktay, aldıkları tedbirler sonucunda hem cari açıkta hem de enflasyonda yılın ikinci yarısında olumlu gelişmeler görmeyi öngördüklerini aktardı.

Bugünkü toplantıda Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu detaylı olarak ele almalarının yanı sıra daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmalarını hızlandıracaklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Bu çerçevede hem kısa vadede hızla atılması gereken adımları hem de orta ve uzun vadede uygulamamız gereken politikaları tüm kurul üyelerimiz ile değerlendireceğiz” diye konuştu.

Gündemin bir diğer önemli maddesinin ekonominin 3 yıllık yeni yol haritası olan Orta Vadeli Program olacağını söyleyen Oktay, şöyle devam etti:

“Orta Vadeli Program hazırlıklarımızı, kalkınma hedeflerimizle uyumlu olarak; halkımızın refahını artıracak ekonomik ve sosyal politikalar ve bu politikalara yönelik kaynak dağılımını ortaya koyacak şekilde sürdürmekteyiz. Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Planı tek bir doküman olarak Orta Vadeli Program çatısı altında birleştirdik.”

“Eylül ayının ilk yarısında 2022-2024 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Programımızı yayımlamayı planlıyoruz”

Oktay bu toplantıda, hem ilerleyen döneme ilişkin ilk makro tahminleri hem de ekonominin yeni yol haritasını kurul üyeleri ile ele alacaklarını belirterek, “Cumhurbaşkanımızın onayı doğrultusunda, Eylül ayının ilk yarısında 2022-2024 dönemini kapsayacak Orta Vadeli Programımızı yayımlamayı planlıyoruz” dedi.

Oktay, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli bir büyüme sürecinin tesis edilmesi yönünde adımlar içeren Ekonomi Reformları Eylem Planı’nın tüm paydaşlarla birlikte hızla yürütüleceğini ifade ederek, “Bugün ayrıca bu reformların hem yasalaşma hem de uygulama süreçlerinin etkinliğini artırmaya yönelik değerlendirmeler yapacağız. Ekonomideki gelişmeleri yakından izlerken, ekonomimizi yapısal olarak daha da güçlendirecek politika, strateji ve reformları Cumhurbaşkanımız liderliğinde hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açılış konuşmasının ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun ilk toplantısı basına kapalı şekilde devam etti.

 

Kaynak: foreks.com

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler