Fiyat istikrarının sağlanması amacıyla enflasyon dinamiğini takip etmek, dezenflasyon süreci önünde risk oluşturan şokları değerlendirmek, gerekli önlemleri belirlemek ve yönetmek için Fiyat İstikrarı Komitesi oluşturulacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı “Ekonomi Reform Takvimi”ni açıkladı. Takvime göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulacak Komitede Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) ve Türkiye İstatistik Kurumu yer alacak. Fiyat İstikrarı Komitesi ile ilgili kanunun 2021 yılının ilkyarısında tamamlanması öngörülüyor. -Erken Uyarı Sistemi..
Fiyat istikrarına yönelik olarak TCMB sorumluluğunda Erken Uyarı Sistemi kurulacak. “İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkilemekte ve dalgalanmalara yol açmaktadır. ” değerlendirmesi yapılarak, bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi kurulacağı belirtildi.
Erken Uyarı Sistemiyle ilgili kurumlar Cumhurbaşkanlığı Stratejive Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu olarak belirlendi. Konu ile ilgili idari kararın 30 Eylül 2021 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor. Gıda kaybı ve israfa yönelik şu önlemler alınacak:
– Tarlada ve hallerde kalan ürünler Dijital Tarım Pazarı (DİTAP)’ına açılacak özel bölümde alıcılarla buluşturulacaktır.
– Üretim, lojistik ve perakende sektörüne yönelik rehber dokümanlarla yönlendirmeler yapılacaktır.
– Sebze ve meyve zaiyatının azaltılması için soğuk zincir oluşturulmasına destek verilecektir.
– Gıda israfının önüne geçmek amacıyla Gıda Bankacılığı Sistemi cazip hale getirilerek yaygınlaştırılacaktır.
– Sosyal medya ve diğer iletişim araçlarıyla tüketicilerin gıda israfı konusunda farkındalığı artırılacaktır.
– Tarımsal üretim planlamasına katkı sağlamak, üretimde öngörülebilirliği artırmak ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için çiftçi ve sanayicinin yazılı akite olan güvenini artıracak sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştirilecektir.
– İşlenmemiş gıda fiyatlarında aracılık maliyetlerini de düşürecek olan Hal Yasası Teklifi TBMM’ye sunulacaktır.
– Yönetilen ve yönlendirilen fiyatların hedef enflasyona göre belirlenmesiyle enflasyon ataleti azaltılacaktır.
Kaynak: foreks.com