Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi enflasyonu %4,9 ile tüm tahminleri aştı; ECB ne yapacak?

Avrupa bölgesi enflasyonu tek para birimi dönemi için rekora yükseldi ve tüm tahminleri aşarak, Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay parasal…

Euro Bölgesi enflasyonu %4,9 ile tüm tahminleri aştı; ECB ne yapacak?

Avrupa bölgesi enflasyonu tek para birimi dönemi için rekora yükseldi ve tüm tahminleri aşarak, Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay parasal teşvikin geleceğiyle ilgili önemli bir toplantı öncesinde dikkat çekti.

Tüketici fiyatları Kasım ayında yıllık %4,9 artarak, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ve medyanın %4,5 olduğu anketteki 40 tahminin tümünü geride bıraktı. Gıda ve enerji gibi oynak bileşenleri kapsamayan çekirdek enflasyon da rekor seviyeye ulaştı. Euro ve tahvil piyasalarında verilerin yayınlanmasının ardından fazla hareket izlenmedi.

Bu ay enflasyonda bir artış olacağını tahmin eden ECB yetkilileri, son günlerde vatandaşlara enerji ve bir dizi tek seferlik faktörlerin etkisiyle bir nesilde bir kez yaşanacak bir enflasyon sıçraması olacağını fakat bu sıçramanın kalıcı olmayacağı konusunda açıklamalar yapmaktalar.

Başkan Christine Lagarde bu senaryoya sadık kalırken, bazı meslektaşları fiyat baskılarının azalmasının daha uzun sürebileceği konusunda uyarıyor ve para politikasının gelecekteki seyri hakkında spekülasyonları körüklüyor.

16 Aralık’taki toplantıda, ECB Yönetim Konseyi pandemi dönemi tahvil alım planının sona erdiğini duyurmaya ve ekonomi toparlanmaya devam ettikçe düzenli alımların ve faiz oranlarının nasıl gelişeceğini belirlemeye hazırlanıyor.

Enflasyonun bu ay %6’ya ulaştığı Almanya’dan daha hızlı bir çıkış baskısı gelmesi muhtemel ve bu da 1990’ların başından bu yana en yüksek enflasyon artışı demmek. Yıl sonunda görevi bırakacak olan Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, avro bölgesi temposunun orta vadede ECB’nin %2 hedefinin üzerinde kalmasının mümkün olduğunu söyleyerek alarma geçti bile.

Ancak İspanyol mevkidaşı Pablo Hernandez de Cos, desteğin erken kaldırılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Pazartesi günü, veriler orada %5,6’lık ulusal TÜFe enflasyonunu gösterdikten sonra – aynı zamanda yaklaşık otuz yılın en yükseği – fiyat baskılarının ikinci çeyrekte “çok önemli ölçüde” hafiflemesi göz önüne alındığında tahvil alımlarını durdurmak için acele etmek için bir neden olmadığını savundu.

Büyüme ve enflasyona ilişkin güncellenmiş tahminler ECB’nin kararına yön verecek. Eylül ayında yapılan tahminler enflasyonun 2023 yılında %1,5’e gerilemesinin beklendiğini gösterdi. Bunun nasıl değişeceği, daha önce bilinen varyantlardan potansiyel olarak daha bulaşıcı olan omicron koronavirüs türünün aniden ortaya çıkmasından sonra yeni kısıtlamalar riskini artırdıktan sonra oldukça belirsiz.

Son haftalarda yeniden canlanan vakalar Hollanda ve Almanya’yı yeni sınır yasaklarına itti bile. Avusturya ve Slovakya kilit altına alındı. Yasaklar çoğaltılırsa, bu tür önlemler üretime yük oluşturarak zaten benzeri görülmemiş tedarik zinciri darboğazlarını güçlendirebilir.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, mevcut sıkışmanın beklenenden daha uzun süre devam edip edemeyeceğini merak ediyor. Salı günü yayınlanan bir röportajda Les Echos’a verdiği demeçte “Enflasyonun tahmin ettiğimiz kadar hızlı bir şekilde aşağı inmeme riski var.” Dedi.

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Alman 10 yıllık getirileri üç baz puan düşerek eksi %0,35’e geriledi. Para piyasaları 2023’teki ilk ECB faiz artışını beklemeye devam ediyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler