Ekonomi
Derleme: Ekonomistler faiz politikasından endişeli
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son dönemlerin en kritik toplantısına hazırlanıyor. TCMB’nin faiz kararı öncesi Türk lirasında en düşük seviyelerin…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son dönemlerin en kritik toplantısına hazırlanıyor. TCMB’nin faiz kararı öncesi Türk lirasında en düşük seviyelerin görüldüğü bir ortamda ekonomistlerden uyarılar ise art arda geldi.
‘GÖZ GÖRE GÖRE HIZLANDIRILACAK’
Toplantı öncesi kritik uyarılarda bulunan gazetemiz yazarı Erdal Sağlam, ”Bir başka deyişle kurlar ve enflasyon göz göre göre hızlandırılacak, bunun yaratacağı toplumsal huzursuzluğu frenlemek için ücretlere yüksek oranlı zamlar yapılacak. Bunun daha önce yaşadığımız örneklerde olduğu gibi, artan enflasyon oranlarında hızlanmayı beraberinde getirmesi kaçınılmaz olacak. Yani önümüzdeki yıl yüzde 20’lik enflasyonun aşılması hatta yüzde 30’ları aşan enflasyon oranlarını görmemiz artık sürpriz olmayacak” dedi.
‘DÜŞÜŞE GEÇMESİNE YOL AÇABİLİR’
Reuters’a konuşan Capital Economics kıdemli ekonomisti Jason Tuvey ise, yayımladığı değerlendirmede, “Politika yapıcıların TL’deki değer kayıplarına göz yummasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarattığı baskı 100 baz puandan büyük bir faiz indiriminin olasılık dahilinde olduğunu gösteriyor olsa da, böyle bir hamle Türk finans piyasaların düşüşe geçmesine yol açabilir. Faizlerin değişmemesi bile TL’de ancak kısa süreli bir rahatlama sağlar. Gelişmeler ağırlıklı olarak cumhurbaşkanının tepkisine ve bir merkez bankası başkanıyla daha yolu ayırıp ayırmayacağına bağlı olacak” ifadelerini kullandı.
Özgür Demirtaş’tan Merkez Bankası’na çağrı: Gelin dönün bu yoldan
Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise şunları söyledi: “İnsanın uykusu gelmiyor. Lütfen faiz indirimi yapmayın. Geri dönülmesi çok çok zor tahribatlar yaratıyorsunuz. Mega enflasyonun önünü açıyorsunuz. Faiz indirimi ile malları değerlenen Zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir yapıyorsunuz. Gelin dönün bu yoldan. YAPMAYIN.”
İktisatçı Mustafa Sönmez
Mustafa Sönmez, iktidarın yakın tarihte görülmedik enflasyon rakamlarına ve dövizdeki artışa müdahale etmediğini belirtip ekonomideki ‘olağanüstü anormalliğe’ dikkat çekti: ”Ekonomi yüzde 9 büyüyorsa o ekonomiye kriz tanımlaması yapılamıyor. Kriz dediğiniz sermaye birikiminin durduğu, gerilediği, kar oranlarının düştüğü bir konjonktüre verilen addır. O yüzden ben bunu çok fazla kriz olarak adlandırmıyorum. Ama olağanüstü bir anormallik var. Bir yandan yakın tarihte görülmedik ölçüde yüksek bir enflasyon var. Diğer tarafta da buna kaynaklık eden yerel paranın değer kaybı var. Tüm bunların karşısında da beklenen müdahaleleri yapmayan bir yönetim var. Nedir o beklenen müdahale? Aslında böylesi durumlarda yerel paranın -Türk Lirası’nın- faizi artırılır ve güçlendirilir ki dövize yöneliş olmasın. Bunun sonucunda döviz fiyatının artışından kaynaklanan ithal enflasyonun da önüne geçilmiş olur.”
FÖŞ anlattı: Hükümet Değişirse, Ekonomi Düzelir mi?
Dolar durdurulamıyor! Ekonomi kontrolden çıktı mı? & 90’lara dönüş mü? | Murat Üçer
Erdoğan: ‘Faizi savunanlarla aynı yolda yürümeyiz’