Sosyal Medya

Ekonomi

BloombergHT Tüketici Güveni geriliyor

    Ekonomide yaz aylarında iyice belirginleşen toparlanma eğilimi nedense GSYH’nin %60-65’ni teşkil eden hane halkı tüketimine yansımıyor. Yaz boyunca…

BloombergHT Tüketici Güveni geriliyor

 

 

Ekonomide yaz aylarında iyice belirginleşen toparlanma eğilimi nedense GSYH’nin %60-65’ni teşkil eden hane halkı tüketimine yansımıyor. Yaz boyunca tüketici güveninin gerilediğini saptıyoruz. 1 Eylül’de açıklanan BloombergHT Tüketici Güven Endeksi gerilemeyi sürdürdü. Daha önce yayınlanan TUIK Tüketici Güven Endeksi de yön değiştirip aylık bazda gerilemişti.

 

 

BloombergHT Ağustos tüketici güveni geriledi

 

 

BloombergHT haber sitesinde yer alan metin şöyle:

 

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında yüzde 7,71 azalarak 60,06 değerini aldı

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme yaşanıyor. Pandemiye yönelik kapanmaların ardından iki ay yükseliş yaşayan Tüketici Güveninin Ağustos ayında tekrar gerilediği izleniyor. Yangın ve seller ile yaşanan afetler, pandemiye yönelik vaka ve kayıp sayılarındaki artış güven kaybının nedenleri arasında görünüyor.

 

Enflasyonun yükseliş eğilimini sürdürmesi de güven kaybına yol açan diğer faktör denilebilir. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre yüzde 14,19 azalarak 65,90 değerini aldı.

 

Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 3,70 gerileyerek 37,55 değerini aldı. Özellikle konut ve otomobil alım istekliliğindeki düşüş bu gerilemede etkili oldu.

 

 

TUIK’in Tüketici Güven Endeksi de gerilemişti

 

 

Yatırım Finansman Araştırma Ekibi TUIK verisini şöyle yorumladı:

 

Tüketici Güven Endeksi (TGE), Ağustos’ta %1,6 düşüşle 78,2’ye geriledi (Temmuz: 79,5).

3 aylık ortalamalara göre Ağustos 2021 itibariyle TGE bir önceki çeyreğe göre %0,1 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre %1,8 geriledi.

Tüm alt endeksler kötümser alanda kalmayı sürdürdü. Aylık bazda hanenin maddi durumu ve dayanıklı tüketim mallarına harcama düşüncesi artarken, hanenin maddi durum beklentisi ve genel ekonomik durum beklentisi üst üste 2. ayda da geriledi:

  • Hanenin maddi durumu endeksi aylık bazda %5,8 artarak 61,3 oldu (Önceki: 57,9, -%5,1).
  • Hanenin maddi durum beklentisi aylık bazda %1,4 azalarak 78,6 oldu (Önceki:79,8, -%3,8).
  • Genel ekonomik durum beklentisinde aylık bazda %9,6 azalarak 75,3 oldu (Önceki: 83,2, -%3,3).
  • Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi aylık bazda %0,7 artarak 97,7 oldu (Önceki: 97,0, +%0,1).

0-200 aralığında değer alan TGE’nin, 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu; 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermekte.

 

 

Prof Fatih Özatay, ekonomi büyürken tüketici güveninin gerilemesine aşağıdaki tweet’iyle ışık tutuyor gibi:

 

Fatih Özatay @OzatayFatih

 

Yeni GSYH verisinde en ilginç noktalardan biri şu:

Ücretli kesimin GSYH’den aldığı pay 2019 ikinci çeyreğe kıyasla 3.8 puan, 2021 birinci çeyreğe göre 2.6 puan düşmüş durumda.

Önemli bir büyüme var ama çalışanlar bu büyümeden giderek daha az pay alıyorlar

İyi haber değil

 

Uğur Gürses’in tweeti de gelir dağılımındaki adaletsizliği anlatıyor. Tüketici güveninin düşmesinin önemli nedeni, anketlerde çoğunluğu teşkil ettiğini düşündüğümüz orta ve dar gelirlerinin ekonomik pastadan gün geçtikçe daha az pay alması olabilir mi?

 

“Şahane büyüdük” diyenlere bu grafiği gösterelim. Ayrıca, ücretli kesimin karşı karşıya kaldığı yakıcı enflasyon da cabası… “Ama efendim pandemi, kapanma…” denilecek; işini kaybedenlere iş başında olamayanlara maaşları bütçeden ödenebilirdi. (mavi boyalılar ücret ödemeleri)

 

SAMEKS anketi:  Ekonomi yavaşlıyor

 

Temmuz’da ihracat %10,2, ithalat %16,8 arttı

 

Ekonomik büyüme Lütfi Elvan’ı korkutmaya başladı & 2022 için tedirginlik artıyor | Erdal Sağlam

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler