Ekonomi
ANALİZ: Sanayi Üretimi– Ekonomik Büyüme Bir Miktar İvme Kaybına Rağmen 3Ç21’de de Sürüyor
Sanayi Üretimi, Ağustos’ta, aylık bazda %5,4 ve yıllık bazda %13,8 arttı. Konsensüs beklentiler Sanayi Üretiminin aylık bazda %3,7 ve yıllık…
Sanayi Üretimi, Ağustos’ta, aylık bazda %5,4 ve yıllık bazda %13,8 arttı. Konsensüs beklentiler Sanayi Üretiminin aylık bazda %3,7 ve yıllık bazda %10,5 artış kaydedeceği yönündeydi (YF – aylık: +%5,8, yıllık: +% 11,6, Önceki – Tem.21: -%1,4 a/a, Ağu.20: +%10,4 y/y). Ayrıca, arındırılmamış rakamlarla yıllık değişim +%19,9 oldu (Konsensus: +%9,7, YF: +%20,5, Ağu.20: +%16,2).
Aylık bazda, tüm ana sanayi grupları yükseliş kaydetti. En güçlü artış sermaye mallarında görüldü (aylık değişim: +%15,6, aylık katkı: +2,8 puan). Diğer taraftan, dayanıklı tüketim malları imalatında (3 aylık ortalamalara göre daralmanın gözlendiği tek grup) momentum kaybı gözlenmeye devam ettiğini de not edelim.
İmalat sektörü aylık bazda %6,3, yıllık bazda %14,2 büyüdü. İmalat sektörü altında yer alan 24 sektörün 21’inde aylık yükseliş görüldü. Alt sektörler bazında bakıldığında, en yüksek pozitif katkıların sırasıyla motorlu kara taşıtı ve treyler imalatı (aylık katkı: +1,3 puan), diğer ulaşım araçlarının imalatı (aylık katkı: +0,9 puan) ve tekstil ürünleri imalatından (aylık katkı: +0,7 puan); aylık bazda en yüksek negatif katkıların ise kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması (aylık katkı: -2,2bp), gıda ürünleri imalatı (aylık katkı: -0,7bp) ve içeceklerin imalatından (aylık katkı: -0,3bp) geldiği görüldü. Ayrıca, madencilik ve taşocakçılığı sektörü (üst üste 3. defa) ile elektrik, gaz ve buhar sektörünün (son 3 ayda 2. defa) aylık bazda daraldığını da not edelim.
Sanayi Üretimi rakamları 3Ç21’de momentum kaybına rağmen büyümenin sürdüğünü işaret etmekte. Temmuz-Ağustos ortalamasına göre, Sanayi Üretimi, önceki çeyreğe kıyasla %1,2, geçen yılın 3. çeyreğine göre arındırılmamış seride %4,4 ve takvim etkisinden arındırılmış seride %9,5 büyüme kaydetti. 2Ç21’de Sanayi Üretimi bir önceki çeyreğe göre %1,6; geçen yılın 2. çeyreğine göre arındırılmamış seride %40,4 ve takvim etkisinden arındırılmış seride %24,1 büyüdü.
Aynı dönemde ekonomik büyüme önceki çeyreğe göre +%0,9 ve önceki yılın aynı çeyreğine göre +%21,7 oldu. Dolayısıyla, sanayi üretimi rakamlarının, momentum kaybına karşın, ekonomik büyümenin 3Ç21’de de sürdüğünü işaret ettiği söylenebilir. Ayrıca, yıllık bazda kıyaslandığında 3Ç21 döneminde ekonomik büyümenin yüksek tek haneli ya da düşük çift haneli seviyelerde gerçekleşme olasılığının bulunduğunu da not edelim. Diğer öncü göstergeler ve yüksek frekanslı veriler de bu görünümü teyit etmekte.
Ayrıca, sanayi üretimindeki kısmi momentum kaybına karşın, hizmet ve bağlantılı sektörlerdeki, aşılanmadaki hızlanma, turizmdeki daha olumlu performans ve ekonominin yeniden açılması kaynaklı, toparlanma eğiliminin sürdüğünü de not edelim. Türkiye Ekonomisi, 1Y21 döneminde, 1Y20 dönemine kıyasla %14,3 oranında büyüme kaydetti. Mevcut gerçekleşme ve eğilimlerin ışığında, 3Ç’de ekonomik büyümenin güçlü seviyelerde kalmaya devam etmesini ancak 4Ç itibariyle potansiyele yakın ya da potansiyelin altındaki seviyelere doğru yavaşlamasını bekliyoruz.
Bu doğrultuda, 2021 yılının tamamı için ekonomik büyüme beklentimiz %9,3 seviyesinde. 3Ç21 dönemine ait son sanayi üretimi (Eylül) verisi 12 Kasım’da 3Ç21 dönemi ekonomik büyüme rakamları ise 30 Kasım’da açıklanacak.
Yatırım Finasman ARAŞTIRMA MÜDÜRLÜĞÜ
Sanayi üretimi yıllık %13,8 arttı
OSD: Otomotivde Üretim Yüzde 8, İhracat Yüzde 9 Arttı!