Döviz
ABD üretici fiyatları enflasyonu da beklentinin çok üzerinde
ABD’de üretici fiyatları enflasyonu Nisan ayında tahmin edilenden daha fazla arttı ve Amerikalı tüketicilere uzanan artan enflasyonist baskı dalgasının işaretlerine…
ABD’de üretici fiyatları enflasyonu Nisan ayında tahmin edilenden daha fazla arttı ve Amerikalı tüketicilere uzanan artan enflasyonist baskı dalgasının işaretlerine katkıda bulundu.
Çalışma Bakanlığı’ndan Perşembe günü alınan verilere göre, nihai talebe ilişkin üretici fiyat endeksi Mart ayındaki %1’lik artışın ardından bir önceki aya göre %0,6 arttı. Gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek ÜFE %0,7 yükseldi.
Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir ankette, genel beklenti aylık %0,3 artış ve çekirdek rakamda %0,4’lük bir yükseliş yönündeydi. Nisan artışı hem mal hem de hizmetlerde hissedildi.
Üretim maliyetleri tırmanmaya devam ederken, Çarşamba günü yayınlanan tüketici fiyatları enflasyonu da maliyet artışına uyum sağlar nitelikte ve Fed’in geçici olarak gördüğü enflasyonun yolu ve dayanıklılığı hakkında zaten hararetli bir tartışmanın alevleri de körüklenmiş durumda.
ÜFE, üretim maliyetlerindeki değişiklikleri takip ediyor ve salgın iyileşmesine bağlı arz darboğazları ve kıtlık emtia fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Aynı zamanda, işçilik maliyetleri de toparlanmaya başladı. Birlikte, şirketler daha yüksek maliyetleri tüketiciye yansıtmadığı ya da verimliliği artırmadığı sürece, artışlar kar marjları için bir tehdit oluşturuyor.
Fed yetkilileri, ertelenen talep ve darboğazlardan kaynaklanan fiyat baskılarının büyük olasılıkla geçici olacağını söylese de, bir çok ekonomist de enflasyondaki toparlanmanın daha kalıcı olmasını bekliyor.
Mondelez International Inc.’in mali işler müdürü Luca Zaramella, yiyecek ve içecek üreticisi şirketin 27 Nisan’daki telekonferansında “Daha fazla enflasyon geliyor. Daha yüksek enflasyon, etkiyi dengelemek için bazı ek fiyatlandırma ve bazı ek verimlilikler gerektirecek” demişti.
Genel tüketici fiyat endeksinde 2009 yılından bu yana en güçlü aylık artışı gösteren Çarşamba günkü TÜFE verileri, şirketlerin girdi-fiyat enflasyonunun en azından bir kısmını tüketicilere aktardığını gösteriyor. Raporda ayrıca uçak bileti ve otel konaklamalarındaki rekor aylık fiyat artışları da , ekonominin daha geniş çaplı bir şekilde yeniden açılmasının etkisini yansıttı.
Genel ÜFE yıllık %6,2’ya hızlandı ve nisan 2020’de görülen dip seviyeye kıyasla çok yüksek. Hatta 2010’dan bu yana en yüksek seviye.
Ekonomistler tarafından en değişken bileşenleri çıkardığı için sıklıkla tercih edilen bir ölçek olan gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç üretici fiyatları bir önceki aya göre %0,7 oranında arttı ve bir yıl önceye göre %4,6 yükseldi.
Bloomberg