Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Yeni Covid varyantı dünya piyasalarını altüst etti

Yeni bir Covid-19 türünün, ekonomilerde kapanmaları ve sert önlemleri ve yaygın sınır kapatmalarının geri dönüşünü tetikleyebileceği riski, piyasaları çıkmaza soktu.…

Yeni Covid varyantı dünya piyasalarını altüst etti

Yeni bir Covid-19 türünün, ekonomilerde kapanmaları ve sert önlemleri ve yaygın sınır kapatmalarının geri dönüşünü tetikleyebileceği riski, piyasaları çıkmaza soktu.

Hisse senetleri dünya genelinde düştü ve Hazine tahvilleri yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 12 baz puan düştü. Piyasanın bu hareketi, 2020’nin başlarında salgının ilk yayıldığı güne çok benziyordu – evde kalınmasından faydalanan hisseler ve aşı üreticileri toplanırken, havayolları ve ham petrol şirketleri ezildi.

Cowen Inc. EMEA ticaret müdürü Carl Dooley, “Bu, haberleri ve seviyeleri görerek uyanan insanlar için büyük bir şok,” dedi ve “Belirsizlik ve korku yüksek kalacak ve belki de hemen yeni yükseklere geri dönmüyoruz. Ancak panik satın almak iyi bir strateji oldu ve bugünkü hamlelere dayanarak bu yılın en büyük panik seansı.”

İlk olarak Güney Afrika’da tanımlanan ve B.1.1.529 olarak adlandırılan varyant hakkında hala birçok bilinmeyen var. Ancak yetkililerin sıcak noktalardan gelenleri yasaklamak için hareket etme hızı yatırımcıları şaşırttı. Bugüne kadar piyasa anlatısı tamamen enflasyon, faiz artışları ve merkez bankası teşvikinin sona ermesi ile ilgiliydi. Şimdi, pandemiye sıkı bir şekilde odaklanmış durumda.

Petrol fiyatları, yeni koronavirüs türü nedeniyle yenilenen kilitlenmelerin talepte küresel bir toparlanmayı tehdit edeceğine dair korkulara yol açmasıyla%10’dan fazla düştü.

Batı Teksas Intermediate ham petrolü cuma günü Eylül sonundan bu yana ilk kez varil başına 70 dolar seviyesinin altına düşerken, küresel gösterge fiyat Brent 75 doların altına geriledi.

Fiyatlardaki düşüş sarmalı, ABD öncülüğünde en çok tüketen ülkelerin artan enerji enflasyonunu evcilleştirmek amacıyla stoklanmış ham petrolü serbest bırakma çabaSIndan üç gün sonra geldi. Gelecek haftaki OPEC+ toplantısı, Suudi Arabistan ve Rusya liderliğindeki üretici grubunun son piyasa oynaklığına yanıt olarak arzı artırmaya devam edip etmemeye veya bu artışları duraklatmaya karar vermesi gerektiğinden, şimdi daha da büyük bir önem kazanacak.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler