Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanabilir?

Her ayın ilk haftası piyasa katılımcıları kritik ABD verilerine odaklanmaktadır. Dünyanın en önemli ekonomisinin istihdam ve enflasyon gibi kritik göstergelerinde…

Tarım Dışı İstihdam Nasıl Yorumlanabilir?

Her ayın ilk haftası piyasa katılımcıları kritik ABD verilerine odaklanmaktadır. Dünyanın en önemli ekonomisinin istihdam ve enflasyon gibi kritik göstergelerinde bir değişim izleniyor mu sorusunun cevapları, ülkenin ekonomik aktivitesini yorumlayabilmek ve Merkez Bankası para politikasına yönelik olası aksiyonları tahmin edebilmek adına önemlidir. Ayrıca bu haber akışının varlık fiyatı üzerindeki anlık etkileri de finansal piyasalarda işlem gerçekleştirenlerin gündeminde yer almaktadır. Bu sebeple de Tarım Dışı İstihdamİşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerinin sonuçlarını yakinen takip etmekteyiz.

Piyasa katılımcıları, haberlerin sonuçlarının olası etkilerini bilmek ve buna uygun stratejiler belirlemek ister. Söz konusu olası fiyatlama davranışı öncesinde de ilgili verilere yönelik tüm detaylara hâkim olması gerekir. Ancak bu destek ile trade performansında pozitif bir değişim izlenebilir. Bu sebeple de “Tarım Dışı İstihdam” temalı raporumuzda, ilgili verilere ve geçmiş dönem etkilerine ilişkin tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Tarım sektörü haricinde (Sanayi, Kamu, Hizmet, vb) son ay içerisinde çalışan insanların sayısındaki değişikliklere Tarım Dışı İstihdam, ABD ekonomisinde geride kalan ay içerisinde, iş aradığı halde iş bulamayan kişilerin, toplam iş gücü içerisindeki oranına İşsizlik Oranı, Tarım sektörü dışında çalışan işçilere ödenen saatlik ücretteki değişimlere ise Ortalama Saatlik Kazançlar adı verilir.

Aynı anda açıklanan bu 3 veri setinden teorik olarak 27 tane olasılık çıkmasına karşın fiyatlama davranışında Tarım Dışı İstihdam popülaritesinin bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Tarım Dışı İstihdam verisi yerine Ortalama Saatlik Kazançlar verisinin fiyatlama alanına girebilmesi içinse, TDİ verisinin beklenti ile aynı ya da çok yakın bir sonuç oluşturması gerektiği göz ardı edilmemelidir.

Yaz Saati 15.30 / Kış Saati 16.30’da açıklanan bu veriler içerisinde Tarım Dışı İstihdam verisinin anlık fiyatlama davranışı için ilk etapta bakılan bir haber olduğunu yukarıda izah etmiştik. Bu düşüncemizin birinci sebebi 2013 yılı itibariyle elde etmiş olduğumuz istatistiklerde veri açıklandığı an TDİ verisi sonucunun fiyatlama mekanizmasına yansıyor oluşudur. İkinci sebebi ise ABD Merkez Bankası Fed’in Enflasyon geçici, istihdam piyasasında ise henüz istediğimiz yerde değiliz, bu sebeple de para politikası kararlarında acele etmeyeceğiz vurgusu gündemimizde yer almaktadır. Bu sebeple de Fed’in para politikası kararlarına yönelik olası aksiyon için istihdam piyasasındaki değişimleri yakinen takip edeceğiz vurgusunda Tarım Dışı İstihdam verisinin ön planda yer aldığını söyleyebiliriz.

ABD Merkez Bankası Fed, Veri Sonuçlarına Göre Kararını Değiştirir Mi?

Fed, herhangi bir ayda açıklanan verilerin sonuçlarına göre karar mekanizmasını değiştirmez. Banka, makro-ekonomik gelişmeleri bir bütün olarak ele alır ve buna göre para politikasını şekillendirebilir. Ayrıca Fed kaynaklı karar mekanizması ile Fed’e ilişkin spekülatif fiyatlama davranışı arasındaki farka da dikkat edilmelidir.

ABD Merkez Bankası, Kasım ayı itibariyle varlık alım programını azaltacağını aktardı.  120 milyar dolarlık aylık varlık alım programını her ay 15 milyar daha azaltacak şekilde ilerleyecek ve 2022 yılı ortasında programını sonlandırmış olacaktır. 2022 yılında tam istihdama ulaşması beklenen Fed, faiz konusunda sabırlı olunacağı mesajını verdi. O halde Fed, ekonomik aktivite de çok ciddi yavaşlama ya da ısınma olmadığı müddetçe planına sadık kalacaktır. Mevcut planına sadık kalıp kalmaması hususunda yorum yapabilmek adına Ekonomik Projeksiyonların yer aldığı toplantılar (Aralık, Mart, Haziran ve Eylül) bu açıdan daha da önemli hale gelmiştir.

Bu bilgiler ışığında Tarım Dışı İstihdam başta olmak üzere Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri ne gelirse gelsin Fed bir aylık veri setine göre bir sonraki toplantısında aksiyon değişikliğine gitmez.

Burada spekülasyona konu olacak gelişme varlık alım azalımı ve faiz artırım sürecinin beklenenden erkene çekilip çekilmeme psikolojisi ile oluşacak davranış biçimidir.  Örneğin beklentinin çok üzerindeki TDİ verisi Enflasyon kalıcı teması ile bilinen planlamayı daha öne çekeceği düşüncesini öne çıkartırken, beklentinin çok altındaki TDİ verisi ile Fed bilinen planı uygulamaya devam edecektir olarak düşünülebilir.

Veri Sonuçlarına Yönelik Başarılı Yorumlar Yapabilmek İçin, Geçmiş Dönemdeki Etkilerin Bilinmesi Önemlidir!

Kritik ABD verilerinin varlık fiyatları üzerindeki olası etkilerini doğru yorumlayabilmek, stratejilerin başarıya dönüşebilmesi adına önemlidir. Bu sebeple de yorumlama yeteneğinizi geliştirebilmek için geçmiş dönemlerde nasıl reaksiyon verdiğinin bilinmesi önemlidir. Ancak bu bilgi, yeni dönemdeki beklentilerde kesin başarıya ulaştırır psikolojisini oluşturmamalıdır. Çünkü günler / haftalar / aylar hatta yıllar içerisinde ülkelerin makro – ekonomik dinamikleri ve piyasa beklentileri farklılaşabiliyor. Bu sebeple de her ay aynı etkiyi beklemek doğru olmayacaktır. Geçmiş dönem çalışmaları, yatırımcıların bu veri ile birlikte olası hareket akışını daha başarılı bir şekilde yorumlayabilmek adına pratik bilgiler olarak düşünülmelidir.

08 Ekim 2021 tarihinde yani bir önceki ay açıklanan ABD verileri ile birlikte EURUSD ve Ons Altın (yukarıdaki grafikler) ilk dakika fiyatlama davranışında önemli bir yükseliş izlemekteyiz. Ancak bu yükseliş ikinci dakikadan itibaren hacimsel anlamda sınırlanmakta hatta daha sonraki dakikalarda davranış biçimi değişmektedir. Bu süreç, mevcut haberin açıklandığı anın ne kadar önemli olduğunu ve haberin sonucunun yorumlanmasında zamana endeksli değişimlerin önemini artırmaktadır. Bu nedenle veriye hızlı bir şekilde ulaşmak ve ilgili veriyi doğru bir şekilde yorumlamak kritik bir önem taşımaktadır. “GCM Forex / Viop / Borsa Yatırımcıları”, verilerin sonucuna ilişkin GCM MT4 / GCM MT5 platformları içerisinde yer alan ve anlık olarak veri akışının geçtiği Haberler bölümünden yararlanabilir.

06 Kasım 2020 tarihinde yani bir önceki yılın aynı ayında açıklanan ABD verileri ile birlikte EURUSD (aşağıdaki grafik) ilk dakika fiyatlama davranışında önemli bir düşüş izlemekteyiz. Ancak bu düşüş ikinci dakikadan itibaren hacimsel anlamda sınırlanmakta, dördüncü dakika itibariyle de davranış biçimi değişmektedir.  Bu tutum, mevcut haberin açıklandığı anın ne kadar önemli olduğunu ve haberin sonucunun yorumlanmasında zamana endeksli değişimlerin önemini artırmaktadır. Bu nedenle veriye hızlı bir şekilde ulaşmak ve ilgili veriyi doğru bir şekilde yorumlamak kritik bir önem taşımaktadır.

 

 

gcmyatirim.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler