Dünya Ekonomisi
PMI Temmuz: AB ve Türkiye’de güçlendikçe enflasyon artıyor
IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için derlenen Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Türkiye ve ihracat…
IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için derlenen Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Türkiye ve ihracat pazarlarında pandemi yasaklarının kalkmasıyla hızlı bir sıçrama gerçekleştirdi. Dış talep yeni siparişleri artırırken üretim de beraberinde yükseldi. Haziranda 51,3 olan PMI temmuzda 54,0 ile son altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
İmalat sektöründe üretim ve yeni siparişlerin büyümesi aynı zamanda istihdam tarafına olumlu yansırken, firmaların satın almaları da arttı.
İmalat sanayide “yeni siparişleri” yansıtan alt endeks, hazirandaki 50,3 seviyesinden temmuzda 54,5’e yükseldi ve Ağustos 2020’den bu yana en kuvvetli seviyeye ulaştı. “İhracat siparişleri” alt endeksi ise aynı nedenlerle önceki ay 52,2 seviyesinden temmuzda 56,3’e çıktı. Güçlenen siparişlerle “üretim” alt endeksi de 50,5 seviyesinden 53,8’e yükseldi ve son dokuz ayın en güçlü seviyesine geldi.
Hızlı talep, üretim baskısı enflasyonu besliyor. TL’deki değer kaybı artan siparişle beraber yeni üretimde kullanılacak hammadde fiyatlarının maliyetini de yükseltmekte.
COVID-19 vaka sayılarının yükselmesi önümüzdeki dönem için endişe ile izlense de, Türkiye’nin ana ihracat pazarı AB tarafından gelen benzer güçlü seyre dair veriler ihracata dayalı imalat sanayi üretiminin sene boyunca devam edeceğini gösteriyor.
AB tarafında imalat sanayi gücünü koruyor; hammadde tedarik sorunları izleniyor
IHS Markit’in açıkladığı Euro Bölgesi imalat satın PMI da temmuzda, haziran seviyesi 63,4 puandan 62,8 puana geriledi; ancak öncü gösterge 62,6 puanın da az üzerinde kaldı. İmalat sanayiinde beklenen ve hazirana göre gerçekleşen yavaşlamanın nedeni talepte bir zayıflık değil. Talebi karşılamak üçün üretime hammadde yetişmemesinden kaynaklanmakta.
Gelen veriler ve beklentiler AB ekonomisinin 2021 ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdüğü yönünde. nü
IHS Markit baş ekonomisti Chris Williamson’a göre AB’de 2Ç21’de “İkinci çeyrekte rekor kıran bir genişlemenin ardından Temmuz ayında euro bölgesi imalatındaki büyümenin hafifçe soğuması, başlı başına bir endişe nedeni değil. Ancak temmuz anketi enflasyonun yükseleceğine işaret ediyor: Üreticilerin ve tedarikçilerinin üretimi talebi karşılayacak kadar hızlı bir şekilde artırmakta zorlanmaları fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor. Artan fiyatlara rağmen, talep çok güçlü devam ediyor. Üreticilerin ihtiyaç duyduğu hammaddelere zamanında ulaşamaması, satın alma ve bitmiş ürün stoklarının tükenmesine neden olurken kısır döngü ile fiyatları artırıyor.
Resmi ön verilere göre enflasyon geçen ay Avrupa Merkez Bankası’nın %2 hedefini geçerek %2,2’ye yükseldi.