Dünya Ekonomisi
İpek Yezdani: Kapımızdaki felaket – Küresel Isınma | Mesele Ekonomi
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü? Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin…
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü?
Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin ortak noktası nedir desem, herhalde aklınıza ilk “Akdeniz” gelir. Ancak şu anda bu ülkelerin ortak noktası, geçen hafta hepsinde büyük orman yangınlarının çıkmış olması. Suçlu belli: Küresel ısınma ve bunu yaratan insanoğlu.
Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere tüm bu ülkeler orman yangınlarıyla kavrulurken, 9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 6’ıncı Değerlendirme Raporu yayınlandı. Bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ve en ciddi uyarıların yer aldığı rapor, Dünya ve insanlık için tam anlamıyla “kırmızı alarm” veriyor.
Raporun ilk taslağı için çeşitli uzman ve hükümet temsilcilerinden 23 binden fazla hakem görüşü, ikinci taslağı içinse 50 binden fazla uzman ve hükümet temsilcisinin yorumu alındı. Raporun altını çizdiği en önemli mesajlardan biri de şu: Felakete doğru giden küresel ısınmanın tek sebebi insan aktiviteleri!
İnsanoğlu 19. yüzyılın sonundan itibaren her şeyi o kadar hızlı tüketti ki, 21. yüzyıla geldiğimizde, dünyadaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarının da bir son kullanma tarihi olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Dünyadaki önde gelen gelecek bilimcilerin neredeyse tamamı, dünyanın ayakta kalabilmesi için 2040’a kadar eski kapitalist düzenin yerine sürdürülebilir kalkınmanın ve kaynaklardan herkesin eşit faydalanmasını esas alan yeni bir ekonomik sistemin benimsenmek zorunda olduğunu söylüyor.
Küresel kalkınmanın önde gelen isimlerinden olan Raj Kumar’la ‘Dünyayı değiştirirken nasıl para kazanılır?’ konusunu konuştum.
Raj Kumar’a göre sürdürülebilir kalkınma ve insani yardım endüstrisi artık kökten bir şekilde değişime uğramış durumda. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, vs. gibi aygıtlarla ‘kalkınma ve insani yardım’ konusuna hep devletler ya da devletlerarası kuruluşlar öncülük etti.
Şu anda bizim aşina olduğumuz kalkınma ve insani yardım dünyasında, Dünya Bankası, UNICEF, Bill Gates Vakfı, vs. gibi kuruluşların hepsini yan yana koyduğunuz zaman 200 milyar dolarlık bir endüstri ortaya çıkıyor. Ancak özellikle son 10 yılda bu durum büyük bir değişim ve dönüşüme uğradı. Artık dünyadaki çok uluslu şirketler ve ülkelerdeki büyük şirketler; bizzat kendi sosyal sorumluluk, kalkınma ve insani yardım kampanyalarını yürütüyorlar. Artık bütün dünyada şirketlerin kurduğu ve yeni yeni ortaya çıkan o kadar çok kalkınma ajansı, vakıf, insani yardım kuruluşu, vs. var ki küresel kalkınma piyasasının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bir ivme kazanacak gibi görünüyor.
Peki çok uluslu ve büyük şirketler, nasıl oldu da ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve kalkınma ajandasına katkı sunmaya başladı? Bu anlayış ve felsefe, nasıl oldu da iş dünyasının bir parçası haline geldi? Dahası bu durum, mevcut kapitalist sistemde bir şablon değişikliğine mi işaret ediyor?
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Ekonomi
/ 15 Kasım 2024Tarım ürünleri üretici fiyatları Ekim’de yüzde 5,03 arttı
Tarım-ÜFE’de (2020=100), 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %5,03 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %26,32 artış,…
Borsa
/ 15 Kasım 2024Trump’ın seçilmesi hangi hisse senetlerine yaradı?
Borsada son dakika! Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi dünkü işlemlerde 9420 puandan kapanış yaptı. ABD seçimlerinin gerçekleştiği 5 Kasım kapanışına…
Döviz
/ 15 Kasım 2024TCMB yıl sonu dolar beklentisi düştü
Merkez Bankası kasım ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarını yayınladı. Buna göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,11’den yüzde 44,81’e…
Ekonomi
/ 15 Kasım 2024Anket: En büyük sorun gıdaya erişim
MAK Araştırma Şirketi, 44 ilde yüz yüze anket yaptı. Türkiye’nin ekonomik ve sosyo-kültürel durumunu yansıtmayı hedefleyen araştırmada dikkat çeken sonuçlar…
Ekonomi
/ 15 Kasım 2024Merkezi yönetim bütçesi Ekim ayında 186 milyar 271 milyon TL açık verdi
Merkezi yönetim bütçesi 2023 yılı Ekim ayında 95 milyar 461 milyon TL açık vermiş iken 2024 yılı Ekim ayında 186…
Ekonomi
/ 15 Kasım 2024Foreks Haber TCMB faiz anketi sonuçlandı, faiz indirimi beklentileri ötelendi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) Kasım ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 50,00 seviyesinde tutacağı…
Atilla Yeşilada
/ 15 Kasım 2024FÖŞ yazdı: Enflasyona da kayyum atayalım
Enflasyonla mücadelede havlu attık. En iyisi, enflasyon da kayyum atayalım
Piyasa
/ 15 Kasım 2024Bakan Şimşek: Kamu fiyat ayarlamaları enflasyon hedefiyle uyumlu olacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu‘nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde sunumuna başladı. Şimşek, “Dış finansmana…
Piyasa
/ 15 Kasım 20242024 sonu enflasyon beklentisi yükseldi: Piyasa Katılımcıları bir kez daha merkez bankasını takip etti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 Kasım ayına yönelik Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir…
Döviz
/ 15 Kasım 2024KİB sabah analizi: Bitcoin Altın mücadelesi kıyasıya devam ediyor..
Piyasalar açılırken, dünya ve Türkiye gündemi burada
Para-banka-finans
/ 15 Kasım 2024Geçen hafta para, mevduat ve kredi cephesinde ne oldu?
8 Kasım haftasında TCMB’nin swap hariç net rezervlerindeki 68 milyon $’lık azalış, yurtdışı yerleşiklerin 150 milyon $’lık DİBS alımı ve DTH’lardaki 352 milyon $’lık artış öne çıkıyor.
Çetin ünsalan
/ 15 Kasım 2024Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Boşalan tarlanın rakamları…’
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarımsal ihracat rakamımızın 31 milyar doları bulduğunu söyledi...
Dünya Ekonomisi
/ 15 Kasım 2024Apple’a 3 milyar sterlinlik iCloud davası…
Apple, Britanya’da bulut depolama hizmetlerinde tekel oluşturduğu gerekçesiyle 3 milyar sterlinlik toplu bir davayla karşı karşıya...
Benzer Haberler