Dünya Ekonomisi
İpek Yezdani: Kapımızdaki felaket – Küresel Isınma | Mesele Ekonomi
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü? Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin…
![İpek Yezdani: Kapımızdaki felaket – Küresel Isınma | Mesele Ekonomi](https://www.paraanaliz.com/wp-content/uploads/2021/08/yangin-orman.jpg)
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü?
Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin ortak noktası nedir desem, herhalde aklınıza ilk “Akdeniz” gelir. Ancak şu anda bu ülkelerin ortak noktası, geçen hafta hepsinde büyük orman yangınlarının çıkmış olması. Suçlu belli: Küresel ısınma ve bunu yaratan insanoğlu.
Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere tüm bu ülkeler orman yangınlarıyla kavrulurken, 9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 6’ıncı Değerlendirme Raporu yayınlandı. Bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ve en ciddi uyarıların yer aldığı rapor, Dünya ve insanlık için tam anlamıyla “kırmızı alarm” veriyor.
Raporun ilk taslağı için çeşitli uzman ve hükümet temsilcilerinden 23 binden fazla hakem görüşü, ikinci taslağı içinse 50 binden fazla uzman ve hükümet temsilcisinin yorumu alındı. Raporun altını çizdiği en önemli mesajlardan biri de şu: Felakete doğru giden küresel ısınmanın tek sebebi insan aktiviteleri!
İnsanoğlu 19. yüzyılın sonundan itibaren her şeyi o kadar hızlı tüketti ki, 21. yüzyıla geldiğimizde, dünyadaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarının da bir son kullanma tarihi olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Dünyadaki önde gelen gelecek bilimcilerin neredeyse tamamı, dünyanın ayakta kalabilmesi için 2040’a kadar eski kapitalist düzenin yerine sürdürülebilir kalkınmanın ve kaynaklardan herkesin eşit faydalanmasını esas alan yeni bir ekonomik sistemin benimsenmek zorunda olduğunu söylüyor.
Küresel kalkınmanın önde gelen isimlerinden olan Raj Kumar’la ‘Dünyayı değiştirirken nasıl para kazanılır?’ konusunu konuştum.
Raj Kumar’a göre sürdürülebilir kalkınma ve insani yardım endüstrisi artık kökten bir şekilde değişime uğramış durumda. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, vs. gibi aygıtlarla ‘kalkınma ve insani yardım’ konusuna hep devletler ya da devletlerarası kuruluşlar öncülük etti.
Şu anda bizim aşina olduğumuz kalkınma ve insani yardım dünyasında, Dünya Bankası, UNICEF, Bill Gates Vakfı, vs. gibi kuruluşların hepsini yan yana koyduğunuz zaman 200 milyar dolarlık bir endüstri ortaya çıkıyor. Ancak özellikle son 10 yılda bu durum büyük bir değişim ve dönüşüme uğradı. Artık dünyadaki çok uluslu şirketler ve ülkelerdeki büyük şirketler; bizzat kendi sosyal sorumluluk, kalkınma ve insani yardım kampanyalarını yürütüyorlar. Artık bütün dünyada şirketlerin kurduğu ve yeni yeni ortaya çıkan o kadar çok kalkınma ajansı, vakıf, insani yardım kuruluşu, vs. var ki küresel kalkınma piyasasının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bir ivme kazanacak gibi görünüyor.
Peki çok uluslu ve büyük şirketler, nasıl oldu da ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve kalkınma ajandasına katkı sunmaya başladı? Bu anlayış ve felsefe, nasıl oldu da iş dünyasının bir parçası haline geldi? Dahası bu durum, mevcut kapitalist sistemde bir şablon değişikliğine mi işaret ediyor?
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Borsa
/ 6 Şubat 2025Aracı kurumlar Borsa için ne yorum yaptı?
Borsa dışsal şoklardan sonra siyasetteki olumsuz haber akışıyla da sarsılıyor
Genel
/ 6 Şubat 2025Atilla Yeşilada video: Piyasalarda asıl çöküş henüz yaşanmadı! Yabancı yatırımcılar sırada & Trump rüzgarı
Atilla Yeşilada ile piyasalardaki sert hareketleri, yabancı yatırımcıların artan Türkiye ilgisini, Merkez Bankası'nın faiz politikasını, Trump'ın gümrük tarifelerini ve Suriye'deki yeni dengeyi konuştuk. Ayrıca, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul yaşam maliyeti araştırmasından bahsettik.
Dünya Ekonomisi
/ 6 Şubat 2025Global Piyasalar: Trump 2.0 dünyasında petrol ve altın nereye koşuyor?
Başkent menkul değerler petrol, altın ve ABD tahvil faizleri hakkında temel analiz yaptı
Borsa
/ 6 Şubat 2025SABAH Analizi: Yapay zekâ, ticaret savaşları ve küresel riskler arasında piyasalar yön arıyor
ABD borsalarının vadeli işlemlerinde bu sabah satıcılı bir seyir görüyoruz. Öte yandan, Asya cephesinde tatilden dönen Çin borsalarında da hafif de olsa kırmızı renk ön plana çıkarken, gösterge endeks Japonya borsası, erken vakitteki kazanımlarını koruyamayarak hafif de olsa geriledi. Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımı beklentilerinin artması ve Yen'in güçlenmesi, yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkiledi.
Çetin ünsalan
/ 6 Şubat 2025Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Bir de gerçeği bilseler…’
OECD, ülkelerin yıllık enflasyonlarını mercek altına aldı ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üyelerinin ortalama enflasyonunu yüzde 4,7 olarak açıkladı...
Dünya Ekonomisi
/ 6 Şubat 2025Allianz Trade: ‘Notu iyileşen ülke sayısı 2 kattan fazla…’
Allianz Trade, 2024 yılında 48 ülkenin risk derecelendirmesini yukarı yönde güncelledi. 2023 yılına göre risk notu iyileşen ülke sayısı iki kattan fazla...
Ekonomi
/ 6 Şubat 2025İmalat Sanayisindeki düşüş eğilimi, sanayiciyi kaygılandırıyor
Türkiye İmalat PMI verilerine göre aralık ayında 49,1 olan manşet PMI, ocak ayında azalarak 48 düzeyine geriledi...
Ekonomi
/ 6 Şubat 2025TÜRKBESD 2024 yılı verilerini açıkladı: “Sektör yılı kırılgan bir dengede kapattı”
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), sektörün 2024 yılı sonuçlarına dair değerlendirmelerini paylaştı...
Genel
/ 6 Şubat 2025TMB Başkanı Erdal Eren: “Kentsel dönüşümün hızlanması için 3 konu çözüm bekliyor”
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde açıklama yaptı...
Ekonomi
/ 6 Şubat 2025Küresel Arenada Türk Hamlesi: 2,2 Milyar dolarlık gayrimenkul patlaması!
2024 yılında Türkiye’den yurt dışı gayrimenkul yatırımları resmi rakamlara göre tam 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştı...
Borsa
/ 6 Şubat 2025Zorlu Enerji, sürdürülebilirlik performansıyla dünyada dördüncü oldu
Yenilenebilir enerjinin öncü şirketi Zorlu Enerji, sürdürülebilirlik faaliyetleriyle ESG performansını yükseltmeye devam ediyor...
Borsa
/ 6 Şubat 2025ActivTrades Gece Analizi: ‘BIST- USD/TRY’
Bugün bankacılık başta olmak üzere ayrıca holding, elektrik ve demir-çelik hisselerindeki satışlar endeksin düşüşünde etkili oldu...
Gündem
/ 5 Şubat 2025Ekrem İmamoğlu’na siyaset yasağı ve hapis cezası isteniyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’na iki yıl sekiz aydan yedi yıl dört aya kadar hapis cezası istendi. İddianamede…
Benzer Haberler