Dünya Ekonomisi
IMF: Omicron küresel toparlanmayı sekteye uğratabilir
International Monetary Fund İcra Direktörü Kristalina Georgieva Omicron varyantı vakalarının çoğalmasına paralel, Fon’un yıl sonunda yayınlayacağı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda…
International Monetary Fund İcra Direktörü Kristalina Georgieva Omicron varyantı vakalarının çoğalmasına paralel, Fon’un yıl sonunda yayınlayacağı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2022 büyüme öngörülerini aşağı revize edebileceğini açıkladı. IMF Baş Ekonomisti, Gita Gopinath ise 2021-2022 döneminde Covid-19 ve bir dizi riskin büyümeyi sekteye uğratabileceği uyarısında bulundu.
Ekim itibarıyla IMF 2021 ve 2022’de sırasıyla %5.4 ve %4.9 büyüme öngörmüştü. IMF raporuna göre yüksek seyreden enflasyon 2Y2022’de durulacaktı. Georgieva Cuma günü Reuters Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Fed gibi enflasyonun kalıcı bir risk oluşturabileceği tezine döndü. Ek olarak, Az Gelişmiş veya En Fakir Ülkeler Grubunun dış borcunun %60’ı üstünde temerrüt riski var.
Çin’in Guangzhou Finans Forum Konfaransına hitap eden Baş Ekonomist Ginopath “Omicron’dan daha azılı mütasyonlar peydah olabileceği kaygısını taşıyoruz. Geleceğe baktığımızda, dünya ekonomisini fırsatlardan ziyade riskler bekliyor” yorumunu yaptı.
Ginopath da Georgieva gibi enflasyonun kemikleşmesi riskine vurgu yaparak, Merkez Bankalarının bağımsızlığına saygı duyulması ve enflasyon hedeflemesine göre politika belirlenmesinin önemini kaydetti.
Hızlanan ABD enflasyonu ve Omicron nedeniyle kış aylarında sürecek tedarik zinciri aksamaları da enflasyonun katılaşmasına neden olabilir. Bu senaryoda Türkiye’nin dahil olduğu GOÜ’ler (Gelişmekte Olan Ülkeler) arasında finansal koşullara hassas (çok borçlu, cari açık veren) ülkeler baskı altında kalacak.
Ginopath son olarak da mal talebi ve fiyatlarının hizmetlere nazaran daha hızlı arttığına vurgu yaparak, talep kompozisyonunda bu değişikliğin de enflasyona katkı yapabileceğini belirtti.
FÖŞ Odadaki Fili yazdı: Omicron
ABD’de tarım dışı istihdam son 10 ayın en düşüğünde
Küresel mal talebi yavaşlıyor!