Dünya Ekonomisi
Güney Kore Merkez Bankası faiz artırdı
Bu sabah Güney Kore Merkez Bankası (MB) politika faizini 0.25 puana yükselterek, Asya’da parasal sıkılaşmaya geçen ilk merkez…
Bu sabah Güney Kore Merkez Bankası (MB) politika faizini 0.25 puana yükselterek, Asya’da parasal sıkılaşmaya geçen ilk merkez bankası oldu. Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağı sorusu piyasa gündeminde ağırlığını korurken, bir çok Merkez Bankası istemsiz de olsa gevşek para politikalarından vazgeçiyor. Olası bir TCMB faiz indiriminin de riski yükseliyor.
Güney Kore’de Delta salgını mevzi olarak devam ediyor. Fakat, MB ekonominin salgının getirdiği şoklara alıştığını öngördü. MB, artık iyice şişen konut fiyatları ve tüketici kredilerini frenlemeye odaklanacak.
İzlanda MB de aynı gerekçelerle bu yıl ikinci kez faiz artırdı. Ek olarak, İzlanda’da enflasyon dalgası tehlikesinin yükseldiğini not etti.
Reuters’e göre, Haziran sonu itibarıyla takip ettiği 37 Gelişmekte Olan Ülkenin (GOÜ, Piyasa = GOP) beşinde politika faizi yükseltildi. Brezilya, Rusya ve Meksika parasal sıkılaşma evresine geçen 3 majör GOÜ.
GOÜ genelinde, pandemi esnasında basılan bol para, global kuraklık ve emtia rallisi ile eşzamanlı gelişti. 2021 yılı başındaki beklentilerin tersine ABD Doları’nın 9.5 aylık zirveye çıkması da, enflasyonu körükledi.
The Atlantic dergisine göte, Covid-19 sonlandırması nerdeyse imkansız bir salgın. Bir-iki yıl içinde “endemik” yani sürekli hale gelecek. Her ne kadar bir çok ekonomist Güney Kore MB gibi ekonomi ve hane halklarının Covid-19’la yaşamaya alıştığını iddia etse de, salgının global ekonomiye fren etkisi yaptığı gözleniyor. Turizm ve sivil havacılık sektörlerinin bu yıl da hayal kırıklığına uğraması ve endüstriyel tedarik zincirlerinde artık norm haline gelen aksamalar ekonomik faaliyeti örseliyor.
Ekonomik açıdan, dünya eşi-benzeri görülmemiş bir “arz şokunun” ortasında. Bu şok ekonomik aktiviteyi yavaşlatır. Eğer Fed Eylül’de tahvil alımlarını azaltma kararı alırsa, GOÜ bir de finansal şok yiyecek. Yani, finansman maliyetleri yükseleceği için, dayanıklı tüketim malları, makine, ekipman ve konuta talep azalacak.
Tam para politikasının ekonomiye destek vermesi gereken günlerde, GOÜ’in birer birer faiz artırması, global ekonomi için önemli bir riziko haline geldi.
Fed’in tahvil alımlarını 2022’de de kesintisiz sürdüreceği beklentisiyle GOP’a akan finansal sermaye, yükselen DİBS getirileri ve yavaşlayan ekonomik faaliyet arasında sıkışıyor. Büyümeye göre yatırım yapan global fonların GOÜ hisselerinden çekilmesi, ama DİBS yatırımcılarının pozisyonlarını artırması beklenebilir.
Türkiye açısından, finansal sermaye çekme bağlamında başlıca rakipleri olan Brezilya, Meksika ve Rusya’nın faiz artırması olumsuz. Eğer TCMB Erdoğan’ın işaretini verdiği gibi yılın son çeyreğinde faiz indirimi yaparsa, TL’de değer kaybının yeniden başlaması mümkün.
PMI Flaş Ağustos verisi: ABD ve İngiltere’nin büyümesi azalırken Euro Bölgesi lider
CNN International: Delta korkusu şirketleri nakit biriktirmeye yönlendiriyor
Fed konuştu, Gelişen Piyasalar çöktü