Dünya Ekonomisi
Euro Bölgesi sanayi üretimi Ağustos’ta çip kıtlığına bağlı düşüşte
Üretimdeki %-1,6’lik düşüş ağırlıklı olarak otomobil sektöründeki üretim sorunlarını yansıtıyor. Yine de diğer sektörlerin de aramalı kıtlıkları nedeniyle üretimlerinde yavaşlama…
Üretimdeki %-1,6’lik düşüş ağırlıklı olarak otomobil sektöründeki üretim sorunlarını yansıtıyor. Yine de diğer sektörlerin de aramalı kıtlıkları nedeniyle üretimlerinde yavaşlama görünmekte. Açıklanan rakam 2021 ikinci yarıda Euro bölgesi büyümesinin yavaşlamakta olduğunu teyit etse de siparişlerin gücünü koruması 2022’nin başlangıcı için umut sağlıyor.
Her ay yeni siparişlerdeki güçlü büyüme ile talep güçlü olmaya devam ederken, arz tarafındaki sorunlar daha fazla üretim kaybı üzerinden büyümeye ağırlık vermeye devam ediyor. Mevcut tüm eksiklikler arasında, yarı iletkenler makro resmi en yıkıcı olduğunu kanıtlıyor ve otomobil sektörü fırtınanın merkezinde yer alıyor. Euro Bölgesi’nde otomobil üretimi şu anda üretim aksaklıkları oluşmaya başlamadan hemen önceki zirve olan Kasım 2020 seviyesinin %24 altında. Bu, toplam üretimi önemli ölçüde yavaşlatmakta.
Sektörler arasındaki ayrışma büyük olmasına karşın, çoğu sektör son aylarda büyüme hızında bir miktar ılımlılık gördü. Son aylarda, elektronik de üretimde bir miktar düşüş yaşadı ve bu da muhtemelen aynı çip kıtlığı sorunuyla ilgili. Diğer kıtlıklar daha hafif bir etkiye sahip olmakla birlikte, yaz aylarında üretim zayıflığına da yansıyor gibi görünüyor.
Ülkeler açısından bakıldığında, otomobil sektöründen gelen büyük yavaşlama, Almanya’da ortalama performansın çok altında bir performansa olarak yansıyor. Genel Almanya üretimi ağustos ayında aylık %-4,1 düşerken, Fransa ve İspanya arttı. İtalya’da %-0,2’le üretimde küçük bir düşüş yaşandı. Genel olarak, çip kıtlığının 2022 ve hatta belki de 2023’e kadar sürmesi beklenirken, soru Alman zayıflığının devam edip etmeyeceği. Üretimde iyileşmelerin çok yakında olduğuna dair bazı işaretler var, ancak arz belirsizliği, kısa vadede diğer ülkelere kıyasla bazı düşük performansların beklenebilir olduğu anlamına geliyor.
Avro Bölgesi büyümesi için, üretim büyümesinin solmaya devam ettiği sektörlerin sayısındaki kademeli artışa dikkat etmek gerekli. Arz tarafındaki sorunlar 2Y 2021 büyüme rakamlarına daha fazla yansımaya başlıyor ve yılın bu yarısı için beklenen GSYİH büyümesindeki kaymaya katkıda bulunuyor. Hala güçlü genel büyümenin devam etmesini ve sürekli gelen talepten teselli bu almasını bekliyoruz. Şimdilik, tedarik tarafı sorunları sert bir inişe neden olacak gibi görünmüyor, ancak uçuş boyunca normale dönüş boyunca bazı türbülanslara neden olacak.
ING