Sosyal Medya

Döviz

Çin’in büyümesi 2Ç’de yarıya inecek, daha fazla politika desteği yolda

Reuters tarafından yapılan bir ankette, Çin’in ekonomik büyümesinin büyük olasılıkla ikinci çeyrekte yavaşlayacağı, daha yüksek hammadde maliyetlerinin fabrikalara zarar verdiği…

Çin’in büyümesi 2Ç’de yarıya inecek, daha fazla politika desteği yolda

Reuters tarafından yapılan bir ankette, Çin’in ekonomik büyümesinin büyük olasılıkla ikinci çeyrekte yavaşlayacağı, daha yüksek hammadde maliyetlerinin fabrikalara zarar verdiği ve yeni COVID-19 salgınlarının tüketici harcamalarını yavaşlattığı; politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için yeni önlemler alacakları ön plana çıktı.

Reuters’in anketine katılan 51 ekonomistin medyan tahminlerine göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) Nisan-Haziran çeyreğinde yıllık bazda %8,1 arttı.

Bu, %18,3’lük rekor genişlemenin ardından gelmekte ve yıllık bazda büyüme hızında önemli yavaşlamaya işaret etmekte.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana, ihracatına yönelik denizaşırı güçlü taleple toparlanıyor, ancak imalat faaliyeti daha yüksek hammadde maliyetleri ve arz sıkıntısında yavaşlarken, küçük COVID-19 salgınları da tüketici talebini baskılıyor.

Nomura analistleri bir notta, “Büyüme üzerindeki aşağı yönlü baskının 2021 ikinci yarıda büyük olasılıkla artacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz,” diyerek, gelişmiş ekonomiler yeniden açıldıkça büyümenin azalmasını ve ihracatın zayıflamasını bekliyorlar. Yetkililer, artan hammadde fiyatlarının tüketimi baskılayacağı konusunda da uyardılar.

Çin Halk Bankası’nın Cuma günü, merkez bankası finansal riskleri kontrol altına almak için politikayı normalleştirmeye çalışsa bile, bankaların rezerv olarak tutması gereken nakit miktarını azaltma kararı, ekonomik yavaşlama endişelerini artırdı.

Ancak Salı günü Çin’in ihracatının Haziran ayında beklenenden çok daha hızlı büyüdüğünü gösteren veriler kısmen rahatlattı.

Barclays analistleri, bu yılın ilk yarısı için büyüme oranının COVID-19 öncesi iki yıllık ortalama %6,0-6,5 seviyelerinin çok altında, %5,0-5,5 olacağını tahmin etti.

Çin istatistik bürosu, ilk çeyrekteki iki yıllık ortalama büyüme oranının %5,0 olduğunu açıkladı.

Ankete göre, üç aylık bazda büyümenin Nisan-Haziran döneminde ilk çeyrekteki %0,6’dan %1,2’ye kadar  yükseleceği tahmin ediliyor.

Ankete katılan ekonomistler, ekonominin salgından etkilenen 2020’deki %2,3’lük büyümenin ardından bu yıl Çin ekonomisinin %8,6 oranında büyümesini ve bu oranın son on yılın en yüksek yıllık büyümesini olmasını bekliyor. Son anket sonucu Nisan ayı tahminine göre değişmedi.

Çin bu yıl analistlerin beklentilerinin altında yıllık ekonomik büyüme hedefini %6’nın biraz üzerinde belirleyerek politika yapıcılara belirsizliklerle başa çıkmaları için daha fazla alan sağladı. Ankete göre, büyümenin 2022 yılında ılımlı bir şekilde %5,5’e inmesi bekleniyor.

Ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine ve hala düzensiz olduğuna dair bazı işaretler göstermesiyle, analistler politika yapıcıların bu yılın sonlarında faaliyetleri güçlendirmek için daha fazla adım atmasını bekliyorlar.

Çin merkez bankası Cuma günü yaptığı açıklamada, ivme kaybeden COVID sonrası ekonomik toparlanmayı desteklemek için Nisan 2020’den bu yana ilk kez banka rezervi karşılık oranını (RRR) azaltacağını açıkladı.

Bankaların rezerv olarak tutması gereken nakit miktarı olan RRR’deki kesinti, istatistik bürosunun Haziran ayı fabrika çıkışı, perakende satışlar ve sabit kıymet yatırımıyla birlikte ikinci çeyrek GSYİH verilerini yayınlayacağı Perşembe günü yürürlüğe girecek.

Ankete göre PBOC’nin, tüketici enflasyonu hafiflerken ekonomi üzerindeki baskı devam ettiği için dördüncü çeyrekte RRR’ de 50 baz puanlık bir kesinti daha yapması muhtemel.

Analistler, Çin’in bir yıllık kredi prime oranını (LPR) 2021 sonuna kadar %3,85’te sabit tutmasını bekliyor. LPR Mayıs 2020’den bu yana değişmedi.

Ankete göre, tüketici enflasyonu büyük olasılıkla 2020’deki %2,5’ten 2021’de %1,5’e yavaşlayacak, ancak 2022’de %2,3’e kadar çıkabilecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler