Dünya Ekonomisi
Çin ekonomisinde ne oldu da bu kadar yavaşladı? Nasıl devam edecek?
Çin ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %4,9 ile 2Ç21’deki %7,9’a kıyasla daha yavaş büyüdü. Bu, esas olarak gayrimenkul…
Çin ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %4,9 ile 2Ç21’deki %7,9’a kıyasla daha yavaş büyüdü. Bu, esas olarak gayrimenkul sektörünün borç yükünü azaltmaya zorlanmasına, teknoloji sektörüne uyumun artırılmasına, eğitim merkezleri ve eğlence sektörüne yönelik bir kıskaçtan kaynaklanan politika zorluklarına bağlı. Elektrik üretmek için kömür tedariki konusunda da bazı politika karışıklıkları vardı, bu da üretim faaliyetlerini durdurdu, ancak bu artık çözüldü ve kömürden üretilen elektriğin normalleştirilmesi gerekiyor.
Faaliyet verilerini gözden geçirince politikanın ekonomiye nasıl darbe vurduğunu görmek mümkün.
Sanayi üretimi Covid, çip kıtlığı ve politikalarından etkilendi
Sanayi üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre %5,3’ten sadece %3,1 oranında büyüdü. Bazı liman kapanışları operasyonları vurmaya devam ettiği çip kıtlığının devam edişinden anlaşılmakta. COVID nedeniyle tedarik zinciri kesintisinden büyük darbe aldı. Eylül ayı civarında gayrimenkul geliştirme faaliyetleri, geliştiricilerin projelerine devam etmek için finansman elde etmelerini zorlaştıran reformlar nedeniyle yavaş kaldı. İnşaat malzemeleri bir daralma kaydetti. Çimentonun büyüme oranları %-13, domuz demiri %-16,1 ve ham çelik %-21,2 yıllık değişim olarak gerçekleşti. Tüm bunlar, ay içinde inşaat faaliyetlerinde daralmaya işaret ediyor.
Eylül’de kömür fiyatlarındaki artışa bağlı artan ÜFE çok endişe yaratmamalı. Çin’in elektrik üretimi için kömür ithal etmesi gerektiğinden politikası değişti, bu yüzden yüksek ÜFE daha çok bir kerelik bir olay gibi görünmekte.
Tedarik zinciri kesintilerinin sürmesi bekleniyor
Navlun oranları hala yüksek olduğu ve çip kıtlığı ekipman, otomobil ve telekomünikasyon cihazları gibi sektörler için hala kritik bir konu. Bu süreçte tedarik zinciri kesintilerinin devamı bekleniyor.
Perakende satışlar artan işsizlikten zayıfladı
Perakende satışlar Eylül ayında %4,4’le, Ağustos ayındaki %2,5’lik yıllık büyümesine kıyasla biraz daha güçlü gerçekleşti. Dikkat çeken mücevher ve altın harcamalarında % 20,1’lik büyüme. Bu talep yatırımcılar mülk satın almakla ilgilenmediğinden altına yönelik yatırım talebinden gelebilir, bu nedenle de tüketim odaklı görünmüyor.
Genel perakende satış artış hızı, eğitim merkezleri gibi kurumların kapanmasıyla merkezi hükümet politikaları nedeniyle düşük. Ve elbette, Covid ile ilgili endişeler hala var.
Genellikle ortalama bir tüketici için bir ölçüt olarak giyim harcamalarına bakılabilir. Giyim ve aksesuar harcamaları %4,8 daralırken, perakende satışların gerçekten zayıf olduğu görüşünü güçlendiriyor.
İleriye bakınca Çin’in ülke genelinde çok katı bir virüs politikası uygulamasıyla Covid faktörü aynı kalacaktır. İşsizlik faktörü daha belirsiz. Hükümet, kaynakları başka sektörlere yönlendirerek işsizliği emmenin yollarını buluyor gibi görünüyor. Ancak hükümet liderliğindeki bu yeniden tahsisler, insanlar yeni “tahsis edilmiş” işlerini kariyerleri için cazip bulmayabilecekleri için emek için geçici olabilir.
Altyapı hala umut
Kamu sektöründen gelen altyapı yatırımının büyümeyi destekleyebilmesi mümkün. Bu da en azından ulaştırma inşaatına yapılan yatırımların yıllık bazda %26,7 oranında artmasından görünmekte. Bir diğer güçlü altyapı yatırımı ise %24,4 oranında büyüyen telekomünikasyon.
Çin anakarasının tamamına kapsama alanı sağlamak için 5G ağ altyapısı çalışmaları hızlanacak ve bu da telekomünikasyon hizmetlerini ulaşılması daha zor yerler için genişletecek ve madencilik güvenliği gibi konularda büyük iyileşmelere yol açacaktır.
Büyüme için özel sektör yatırımlarına çok fazla güvenilemez
Çok fazla politika değişikliği olduğu ve bunlar iş beklentileri için belirsizlikler yarattığı için büyüme için özel sektör yatırımlarına çok fazla güvenilemez. Örnek olarak otomobil üretimine yapılan yatırım %6,5 oranında daraldı.
Yenilenebilir enerjilere yapılan yatırımların bu kadar güçlü olmadığını görmek is kısmen sürprizli. Enerjiye yapılan toplam yatırım sadece %1,6 arttı. Ancak son zamanlarda elektrik üretmek için kömür kullanımının sınırlı olması yenilenebilir enerjinin Çin için önemini yansıttığı için bunun çok daha güçlü bir büyümeye değişmesini bekliyoruz.
Tahminler ve para politikası
Çin GSYİH büyüme tahminimizi bu yılın dördüncü çeyreğinde %4,5’ten %4,3’e revize ediyoruz, ancak tam yıl GSYİH tahminimiz %8,9’da kalıyor. Bu, faiz oranlarında herhangi bir ani artıştan kaçınmak için yeterli likidite sağlayarak büyümeyi desteklemek için 4Ç21’de 0,5 puanlık geniş tabanlı RRR (rezerv karşılık oranı) kesintisi olacağı beklentisine dayanmakta. Son çeyrekte para politikasında bir gevşeme olmazsa, GSYİH büyümesinin daha da düşmesini beklemeliyiz.
Çin hükümetinin Covid’in kontrol altında olduğunu düşünmesi halinde uluslararası sınırların daha kapsamlı bir şekilde yeniden açılmasının ekonomik büyümeyi desteklemesi mümkün olsa da şimdilik küçük bir olasılık.
ING