Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Bej Kitap: Talep güçlü, enflasyon baskıları devam

Fed’in “Bej Kitap” raporunun kasım sayısı yayımladı. Rapora göre ABD ekonomisi ekim ve kasım başında “ılımlı ila orta” hızda büyüdü. …

Bej Kitap: Talep güçlü, enflasyon baskıları devam

Fed’in “Bej Kitap” raporunun kasım sayısı yayımladı. Rapora göre ABD ekonomisi ekim ve kasım başında “ılımlı ila orta” hızda büyüdü.  Bazı bölgelerde talebin güçlü seyri büyümeye eş oranda yansımadı çünkü tedarik zinciri aksaklıkları ve iş gücü sıkıntıları devam ediyor. Söz konusu aylarda tüketici harcamalarının ılımlı artışa devam etti.

Raporda, COVID-19 salgınında Delta varyantının yayılmasının azalmasıyla çoğu bölgede eğlence ve konaklama faaliyetlerinin arttığı da belirtilmekte.

İnşaat sektörüne değinen Bej Kitap sektörde faaliyetinin de genel olarak arttığına işaret ederken malzeme ve işçi bulma sıkıntısının söz konusu artışı sınırladığı vurguluyor.

İmalat sanayi ise, malzeme ve iş gücündeki sıkıntılara rağmen güçlü olduğunun altı çiziliyor.

Çoğu bölgede genel faaliyete ilişkin görünümün olumlu kalmaya devam ettiği vurgulanan Rapor’da, bazı bölgelerde tedarik zinciri ve iş gücü arzında yaşanan zorlukların ne zaman hafifleyeceği konusundaki belirsizliğin dikkati çektiği aktarılmakta.

Raporda, istihdam artışının da bölgelerde “ılımlı ila güçlü” hız arasında değiştiği belirtilerek iş gücüne yönelik güçlü bir talep olduğu ancak çalışanları işe alma ve işte tutma konusunda şirketlerin sürekli zorluk yaşadıklarının altı çiziliyor.

Birçok bölgede federal aşılama kararının mevcut işe alım zorluklarını daha da kötüleştirebileceğine dair endişelere dikkat çekildiği belirtilen raporda, neredeyse tüm bölgelerde güçlü ücret artışının bildirildiği ifade edildi.

Raporda, fiyatların da ekonominin sektörleri arasında yayılan fiyat artışlarıyla birlikte “orta ila güçlü” bir hızda yükseldiğine dikkat çekildi.

Bej Kitap güçlü ham madde talebinden, lojistik zorluklardan ve sıkı iş gücü piyasasından kaynaklanan geniş kapsamlı girdi maliyeti artışlarını öne çıkartırken, güçlü talebin sözleşmeden doğan yükümlülükler nedeniyle bazı firmaları fiyatları artırmaktan alıkoysa da genellikle firmaların fiyatları yükseltmesine alan açtığı belirtiliyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler