Sosyal Medya

Döviz

ABD verileri: İşsizlik başvuruları Mart 2020’den beri en dipte; ÜFE hız kesse de çok yüksek

ABD devlet işsizlik ödeneği başvuruları geçen hafta Mart 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günkü verilerine…

ABD verileri: İşsizlik başvuruları Mart 2020’den beri en dipte; ÜFE hız kesse de çok yüksek

ABD devlet işsizlik ödeneği başvuruları geçen hafta Mart 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günkü verilerine göre, normal devlet programlarındaki ilk işsizlik talepleri 9 Ekim’de sona eren haftada bir önceki haftaya göre 36 bin düşüşle toplam 293 bin oldu. Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette medyan tahmin 320.000 idi. Devlet yardımı için devam eden talepler, 2 Ekim’de sona eren haftada 2,6 milyona düştü.

Ekonomi toparlandıkça yardım başvuruları daha da düştü ve tüketicilere ayak uydurmak için şirketler işgücü talebini artırdı. Koronavirüs vakalarındaki son artış, firmaların daha fazla işçi işe almak ve zaten sahip olduklarını korumak istedikleri için yaygın işten çıkarmalara yol açmadı.

Yine de, Eylül ayı, pandemik işsizlik yardımlarının sona ermesi ve okula dönüş işe alımlarda büyük bir artışa yol açmadığı için ABD’de bu yıl en yavaş iş büyümesi ayıydı. Bu, devam eden tedarik zinciri sorunlarıyla birlikte, çok sayıda ekonomistin bu ayın sonlarında bildirilen üçüncü çeyrek büyüme tahminlerini düşürmesine yol açtı.

ABD’li üretici fiyatları enflasyonu delta varyantının talebi etkilemesi nedeniyle uçak biletleri de dahil olmak üzere Eylül ayında yılın en yavaş hızında yükseldi.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, nihai talebe ilişkin üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,5 ve bir yıl önceye göre %8,6 arttı. Oynaklık yaratan gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek ÜFE bu yılki en küçük yükselişle %0,2 arttı ve bir yıl öncesine göre %6,8 yükseldi.

ÜFE raporunda, hizmetlerin maliyetinin üç aydaki en küçük kazanç olan sadece %0,2 oranında arttığı ve havayolu yolcu hizmetleri fiyatlarındaki %17’lik düşüşü yansıttığı ortaya çıktı. Daha ucuz araç kiralama fiyatları da dahil olmak üzere, veriler, koronavirüsün yayılması seyahat gibi faaliyetleri etkilediği için enflasyonist çapraz akımları vurgulamaktadır. Fakat mal fiyatları istikrarlı bir hızda yükselmeye devam etti.

Üreticilere mallar için ödenen fiyatlar son dört ayın en yüksek hızında  %1,3 arttı. Çalışma Bakanlığına göre mal fiyatlarındaki artışın yüzde kırkı enerjiye kaynaklı. ÜFE, tedarik ağlarındaki kesintiler, malzeme ve işçilik sıkıntısını artıran kısıtlamaların üretim maliyetlerini artırmasıyla bu yıl istikrarlı bir şekilde tırmandı. Firmalar bu maliyetlerin en azından bir kısmını müşterilerine aktardılar ve bu da tüketici fiyatlarındaki son ivmeyi açıklıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler