Döviz
ABD sanayi üretiminde tedarik sorunlarına bağlı beklenmedik düşüş
ABD’de Eylül ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi sanayi üretiminin yüzde…
ABD’de Eylül ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,3 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi sanayi üretiminin yüzde 0,1 artması yönündeydi.
ABD fabrikalarındaki üretim, kısmen motorlu taşıtların üretimindeki keskin bir geri çekilmenin yanı sıra daha geniş çaplı tedarik zincirleri ve malzeme sıkıntılarını yansıtarak Eylül ayında son yedi ayın en fazla düşüşünü gösterdi.
Federal Rezerv verilerine göre, üreticiler için %0,7’lik düşüş Ağustos ayındaki %0,4’lük revize düşüşün ardından geldi. Madencilik ve kamu hizmeti üretimini de içeren toplam sanayi üretimi geçen ay %1,3 düştü.
Hisse senetleri düştü ve Hazine getirileri piyasa açıldıktan sonra yükseldi.
Firmalar ve tüketiciler arasındaki esnek talep üretimi yüksek tutarken üreticiler malzeme ve kalifiye işgücü kaynağı için mücadele etmekte. Beklenenden daha zayıf eylül verisi, üreticilerin sıkışık tedarik zincirleri tarafından baskı altında kalmaya devam ettiğini gösteriyor.
Otomotiv sorunları
Rapor, motorlu taşıtlar ve parça üretiminin geçen ay %7,2 düştüğünü ve bu oranın, küresel yarı iletken sıkıntısının üretimi yavaşlatmaya devam etmesiyle Ağustos ayındaki %3,2’lik düşüşün ardından Nisan ayından bu yana en keskin seviye olduğuna işaret etmekte.
Toyota Motor Corp. da dahil olmak üzere otomobil üreticileri, parça sıkıntısını sınırlayıcı bir faktör olarak göstererek önümüzdeki aylar için üretim görünümlerini düşürdüler. S&P Global Ratings ayrıca bu yıl için ABD otomobil satış tahminini düşürdü; 2022’de de “engebeli bir yol” bekliyor.
Fed’ den yapılan açıklamada, motorlu taşıtlar hariç dayanıklı mal üretiminin %0, 5 artarak birincil metal, elektrikli ekipman ve mobilya üretimindeki kazanımları yansıttığı belirtildi. Kimyasallar ve kâğıt ürünlerini içeren dayanıksız imalat geçen ay %1 düşerek Şubat ayından bu yana en fazla düşüş gösterdi.
İmalat iş ilanları rekor seviyeye yaklaştı ve fabrikaların kaynaklanabileceği ürünler için fiyatlar yükseldi. Çalışma Bakanlığı’nın son verileri, imalat ve inşaatta kullanılan malzeme ve bileşenleri içeren ara talep için işlenmiş malların fiyat göstergesinin 12 ay öncesine göre neredeyse %24 arttığını yansıttı.
Bloomberg