Döviz
YENİLEME (Dolar Endeksi ve ABD faizleri eklendi) ABD perakende satışlar yine güçlü, sanayi üretimi KKO beklentinin yine üzerinde
ABD’den gelen güçlü perakende satışlar verisi S&P500’ü yeniden rekorlara doğru uçururken, Dolar Endeks, de Çarşamba sabahı Asya işlemlerinde 95.870-71’de işlem…
ABD’den gelen güçlü perakende satışlar verisi S&P500’ü yeniden rekorlara doğru uçururken, Dolar Endeks, de Çarşamba sabahı Asya işlemlerinde 95.870-71’de işlem görüyor. Dolar Endeksi’nde güçlenme başta TL olmak üzere tüm Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri için tehdit oluşturdu.
Veri sonrasında ABD’nin gösterge 10 yıl vadeli devlet tahvilinden getiri %1.64’e fırladı (Önceki: %1.6). 30 yıllık ise uzun aradan sonra bir kez daha %2’yi yukarı kırdı. ABD tahvil faizlerinde yükseliş trendi de Kasım-Aralık’ta $8 milyar borç itfa edecek, ya da yeniden borçlanacak Türk banka ve şirketlerinin yüzünün asılmasına neden olacak.
Tahvil pazarı son bir aydır stagflasyon, yani 2022 ve ötesinde yavaş büyüme ve hedefin üstünde seyreden enflasyonu fiyatlıyordu. Perakende satışlar verisi sonrası, fiyatlama “reflasyona” yani elele koşan GSYH büyümesi ve enflasyona dönüyor olabilir.
Bu fiyatlama değişimi ABD ve GOÜ için çok önemli. Stagflasyon senaryosunda, Fed istihdam kaybetmemek için temkinli parasal sıkılaştırma uygular. “Reflasyon”da ise Fed’in piyasaların tahmin ettiğinden çok daha hızlı ve kararlı bir parasal sıkılaştırma sürecine geçmesi beklenir.
ABD ekonomisinde güçlü büyüme beklentisi ona mal satan Çin, Meksika, G Kore gibi ülkelerin para birimlerini destekler. Öte yanda, ABD ile mütevazi ticaret ilişkileri olan, fakat her yıl $185 milyar civarında dış borcu finanse edecek Türkiye için finansal koşulların sıkılaşması anlamına gelebilir.
Işık Ökte: Dövizde karanlık gece
Deutsche: Küresel büyüme yavaşlıyor, enflasyon yükseliyor
Goldman Sachs Makro Görünümü 2022: Daha Yüksek Faizlere Giden Uzun Yol
ABD’de perakende satışlardaki yükseliş üçüncü ayda da devam etti. ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre satışlar ekim ayında %1,7 artarak hem beklenti %1,4’ün üzerine çıktı hem de son yedi ayın en büyük artışını kaydetti.
Eylül ayı verisi de %0,8’e yukarı yönde revize edildi.
Otomobil ve yakıt hariç perakende satışlar aylık %1,4 artarken, beklenti %0,7 artacağı yönündeydi.
Perakende satışlardaki artışı besleyen pandemi dönemindeki tasarruf artışları ve ücretlerde artan enflasyon ve katılaşan emek piyasası nedeniyle izlenen artışlar ön planda.
ABD’de Ekim’de sanayi üretimi de %1,6 olarak açıklandı ve beklenti %0,8’in üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı %76,4 da beklenti %75,8’di.
Bloomberg/Reuters