Sosyal Medya

Döviz

ABD enflasyonu 1982’den bu yana en yüksek seviyede!

ABD tüketici fiyatları kasımda son 40 yılın en hızlı yıllık hızında yükselerek enflasyonun ne kadar yıkıcı olabileceğini hatırlatarak Fed’in para…

ABD enflasyonu 1982’den bu yana en yüksek seviyede!

ABD tüketici fiyatları kasımda son 40 yılın en hızlı yıllık hızında yükselerek enflasyonun ne kadar yıkıcı olabileceğini hatırlatarak Fed’in para politikasını sıkılaştırması için üzerindeki baskıları da artırdı.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tüketici fiyat endeksi Kasım 2020’ye göre yıllık %6,8 arttı. Geniş çapta takip edilen enflasyon göstergesi ekim ayına göre %0,8 artarak tahminleri aştı ve bu yılın başlarında başlayan büyük artışa karşılık geldi.

Çekirdek enflasyon da bir önceki aya göre %0,5 arttı ve yıllık seviye %4,9 artışla 30 yılın en yükseği oldu.

Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı ankette medyan tahminler yıllık %6,8 artış ve aylık %0,7’lik bir yükselişti.  Bu anlamda beklentilerle uygun ancak rakamlar çok yüksek.

TÜFE’deki artış geniş bir tabana yayılmış görünüyor.

Veriler, Fed’in gelecek haftaki yılın son toplantısında tahvil alım programının sıfırlanma sürecini hızlandıracağı beklentilerini güçlendiriyor.

Daha hızlı bir tapering, Fed’in faiz oranlarını artırmaya başlamasına kapı açacak ve piyasaların gelecek yılın ortalarında beklediği bir hareket olacak. Yıllık TÜFE artışlarının 2022’ye %7 civarında girmesi bekleniyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler