Döviz
Piyasa Bülteni: TCMB PPK bugün 14:00’da toplanıyor. Rasyonel bir karar beklenmeli mi?
TCMB’nin bugün KKTC saati ile 14:00’da sonuçlanacak olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sonucu büyük bir merak bir o kadar…
TCMB’nin bugün KKTC saati ile 14:00’da sonuçlanacak olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sonucu büyük bir merak bir o kadar da gerginlikle bekleniyor. Karar öncesi, Türk mali piyasaları dün enteresan bir günü geride bıraktık.
Yapılan anketlerde, medyan beklenti 50 baz puan indirim yönünde. Bizim görüşümüz, TCMB cephesinde, daha şahin tarafta yer alan üyelerin bir gece resmi gazete kararı ile oyun dışı bırakılması ardından, ‘en az’ 50 baz puan indirim yönünde şekilleniyor.
Belki de pek çok okuyucumuz bu satırları yazmamızı bile hayretle karşılıyordur. Keza, geçen ayki toplantıda, enflasyonun başını aşağıya çevirmeden TCMB’nin hamle yapmayacağını beklediğimizi, doğru zamanın Kasım ayı olduğunu işaret etmemiz ardından gelen sürpriz nitelike 100 baz puan faiz indirimi kadar, TL’nin 7 ayda %30 değer kaybettiği bir ortamda -ki bunun da neredeyse yarısı son 7 hafta içinde gerçekleşti- faiz indiriminden söz etmiyor olmamız gerekirdi.
Konu da aslında tam da bu noktada kilitleniyor. Beklentileri yönetmek! PPK’nın bugün 100 baz puanlık indirime gidebileceğini ve bu kararın da rasyonel bir bakış açısı ile verilmeyebileceği beklentisi, tahmin yapmayı neredeyse anlamsız kılıyor.
Dünyanın yavaş yavaş daha sıkı bir para politikası duruşuna geçtiği, enerji krizinin yaşandığı, enflasyonun her yerde sorun olmaya başladığı, gelişmekte olan ülke merkez bankalarının ufak adımlarla gelecek olan ‘fırtına’ öncesi önlem almaya başladığı, hatta, FED’in neredeyse ‘geldim geliyorum’ dediği bir ortamda, içerideki gündem faiz oranlarının bir müddet daha sabit tutulması yerine indirim yönünde olması, TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde ne kadar tahribat yarattığını hep birlikte görüyoruz!
Bugün, TCMB piyasaları yine ters tarafa yatırır ve toplantıyı pas geçerse, kur üzerinde biriken köpüğün önemli bir ölçüde alınacağını ve teknik olarak yükselen trend çizgisine varan bir geri çekilmenin (9,06 seviyesine kadar) devam edebileceğini öngörüyoruz (bakınız grafik). Öte yandan, 50 baz puanlık bir indirimin, TL üzerinde yaratacağı tahribatın göreceli olarak daha sınırlı kalacağını, 100 baz puan ve hatta daha büyük montanlı bir indirimin ise gemiyi bilinmeyen sulara taşıyacağını düşünüyoruz.
Dün, bu minvalde, gelişmiş ülke merkez bankalarını yaptığı gibi piyasalara forward guidance -ileri rehberlik- sunamayan ve sürprizlerle dolu olan TCMB’nin acaba aklı selim politikalar izleyerek, son 7 haftadır yaşanan türbülansı göz önüne alarak faiz oranlarını değiştirmeyebileceği ihtimali de fiyatlama davranışına girmiş olmalı ki USDTRY kuru günün ikinci yarısında sabah test ettiği 9,35 seviyesinden 9,20 seviyesinin diplerine kadar gevşedi.
Yukarıda da değindiğimiz üzere, faizlerin sabit bırakılması halinde USDTRY kuru üzerinde var olan köpüğün bir kısmının kaybolacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Piyasanın da bizim gibi düşünerek dün bir miktar pozisyon ayarlamasına gittiğini düşünüyoruz ve daha fazla dünkü harekete anlam yüklemek istemiyoruz.
Yurtdışı piyasalarda ise dün parçalı bulutlu başlayan gün, gün içerisinde yerini temkinli iyimserliğe terk etti. Özellikle de, geçen hafta yeniden soyunmuş olduğumuz gümüş pozisyonumuzun kuzeye doğru ilerlemesi bizlere sevindirdi (bakınız grafik). Belki çok tekrar olacak ama, sene başı raporumuzda dile getirdiğimiz gümüş özelinde oldukça iyimser beklentilerin hayal kırıklığı ile yılın ilk 9 ayında sonuçlanmasının bizler de hayal kırıklığı içerisindeyiz.
Sene başı raporumuzda, kıymetli madenden ziyade endüstriyel bir emtia olan gümüşün özellikle dünyanın yeşil enerjiye doğru ilerlediği bir ortamda daha çok rağbet göreceği beklentisi ile yatırım araçları arasında ilk sıraya yazmıştık. ABD’de beklenen paketlerin tam olarak hayat bulamaması ve sene içerisinde kıymetli madenlerin bakır ve buğday gibi diğer emtiaların yanında sönük kalması ile sene başı aldığımız gümüş pozisyonundan Haziran ayında $28 dolar seviyesinden çıkarak enerji piyasasına girmeye karar vermiştik.
Yaptığımız hamle sonrası gümüş $22 dolar seviyesine kadar gerilerken, doğalgaz ve petrol adeta uçuşa geçmişlerdi. Geçen hafta, hem teknik nedenler hem de Almanya’da Yeşiller’in koalisyonda yer alma ihtimalinin artması gibi itici kuvvetlerin ışığından 22,60 ve 23,20 seviyelerinden iki kademe uzun pozisyon açmaya karar verdik. Belki de, enerji cephesindeki pozisyonumuzdan çıktıktan sonra (istim üstündeyiz), oldukça geride kalan gümüşe yeniden dönebiliriz! Belki de yılın geriye kalan kısmında okurlarımıza karşı kendimizi de affettirebilecek fırsatyakalarız!
Yeni gün başlangıcında, küresel mali piyasaların olumlu tarafta açıklanan şirket bilançolarının ışığında temkinli iyimser seyrini korumaya devam ettiklerini görüyoruz. ABD dolarının piyasa faizi 10 yıllıklar %1,66 ile on son 5 ayın zirvesinde yer alırken, dolar endeksinin (DXY) 93,5 seviyesine sınırlı da olsa geri çekildiğini görüyoruz.
ABD Dolarının bebek adımları da olsa değer kaybetmesi, özellikle Sterlin cephesinde güçlü görünüme de destek veriyor. İngiltere’de faiz artırım ihtimalinin yüksek perdeden konuşulmasına paralel iki yıllık İngiliz tahvillerinin de son 2,5 senenin zirvesine yükseldiğini, GBPUSD paritesinin ise 1,3830 seviyesine kadar bu sabah yeniden yükseldiğini görüyoruz (bakınız grafik). 1,37 seviyelerinin diplerinden aldığımız GBPUSD pozisyonlarmızı, haftalık kapanışın teyit etmesi durumunda güçlendireceğiz.
Bu sabah Asya piyasalarında kararsız bir seyir hakim. Çinli Evergrande Group’un hisseleri, emlak hizmetleri birimindeki 2,6 milyar dolarlık hisseyi satma anlaşmasının başarısız olmasının ardından %14’e kadar düştü. Elbette şirketin iştirak satışında başarısız olması likidite sorununa neden olacağını göz ardı etmesek de, şimdilik kaldırdığı toz bulutu sanıldığı kadar korkutucu da değil! Kore ve Tokyo borsaları hafif çapta düşüş sergilerken, diğer bölge borsalarında hafif yükselişler görüyoruz. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde küçük çaplı düşüşler hakim.
ABD borsasında işlem görmeye başlayan Bitcoin ETF’e yönelik yatırımcı ilgisi ile dün Bitcoin 66,980 dolar ile rekor tazeledi! Enerji cephesinde Avrupa’nın beklediği zor kış öncesi petrol ve doğal gaz fiyatları yüksek seyirlerini koruyor. Brent petrol bu sabah yeniden 86 doların kıyısına kadar yükseldi.
Her ne kadar TCMB kararı ile sırada yer alsa da, AB Liderler Zirvesi de yakından takip edilecektir. Makro cephede ise içeride tüketici güven endeksi, ABD’de ise ikinci el konut satışları bulunuyor.
Dış basında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin FATF Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force) tarafından gri listeye alınabileceğini okuyoruz. Bu kararın da bugün açıklanması bekleniyor. Bloomberg haberine göre, Türkiye’nin kara paranın önlenmesi ve terörist faaliyetlerin finansmanı gibi alanlarda gerekli yaklaşımı göstermemesi nedeniyle alınacağı belirtiliyor. Bu yönde bir adımın bağlayıcılığı olmasa da, ülkeye yabancı kaynak girişlerinde sorunlara neden olabilir!
KKTC’de ise akaryakıt tedarikçisi 2 şirket doların hızla yükselmesi ve borsa fiyatındaki artış nedeniyle zarar ettikleri gerekçesiyle akaryakıt istasyonlarına yeni akaryakıt vermeme kararı aldı. İstasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşurken, ülkede trafik kaosu yaşanıyor. Sorunlar keşke akaryakıt konusu kadar çözüm bulunabilir olsa! Meclis toplanamazken, hükümet istifa etti. Seçim tarihi de belirlenemiyor. Siyasi cephede alışık olmadığımı başka sorunlar yaşanıyor! Değişik bir dönemden geçiyoruz! Hem de çok!
iktisatbank.com