Döviz
Doların altın gecesi: Dolar Endeksi 96’yı yukarı kırdı
Cuma günü yalnız TL’de değil, tüm majör para birimlerinde dev bir şok yaşandı. Avrupa’da Avusturya başta bir dizi ülkenin kontrol…
Cuma günü yalnız TL’de değil, tüm majör para birimlerinde dev bir şok yaşandı. Avrupa’da Avusturya başta bir dizi ülkenin kontrol altına alınamayan Kış Covid-19 dalgası nedeniyle yeniden kapanmaya yönelmesi, Çin ekonomisinde yavaşlama ve 2 önde gelen Fed guvernörünün varlık alımlarının kısa sürede sonlandırılıp faiz artımına geçmenin şart olduğu yönünde açıklamaları dolarda güvenli liman talebi yarattı. Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX dolara karşı ortalama %0.3 değer yitirirken, MSCI GOÜ Hisse Endeksi %0.5, Latin Amerika borsaları ise %0.2 düştü.
ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilleri de güvenli liman talebi görürken, getiri bir seansta 5 baz puan geriledi.
Avusturya ve Almanya yeniden kapanmaya gidiyor. Çin’in bir kaç vilayetinde patlak veren yeni salgın henüz kontrol altına alınamadı. Kış aylarında sosyal hareketlilik kısıtlamalarının geri geleceği kaygısı ile ham petrol haftalık %4 gerilemeyle 6 haftalık dip yaptı.
Hafta ortasında 96,24 seviyesine çıkarak Temmuz 2020 sonrası en yüksek seviyeyi gören ABD Dolar Endeksi, Cuma akşamı bu seviyeyi tekrar test ett. Dolar küresel çapta yükselirken euro ise ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları sonrası geriledi ve EUR/USD bugün %1 kayıpla 1,1250’ye gerileyerek 10 Temmuz 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.
Investing’e göre, Perşembe 11,30’a çıkarak rekor kıran USD/TRY kuru gün içinde de %6 oranında yükselmesiyle 2018’deki kur şoku sonrası en çalkantılı gününü yaşadı. TCMB’nin 100 bp oranında faiz indirmesi piyasaların beklediği bir karardı, fakat iç ve dış koşulların faiz indirimine uygun olmadığı bu süreçte özellikle siyasi baskının etkisiyle faiz indiriminin devam etmesine piyasalar TL satışlarıyla tepki verdi.
Haftanın son işlem gününde kur 10,82’ye gerilemesinin ardından 11,00 üzerindeki seyrini korudu. Kısa sürede aşılan 10,00 eşiğinin ardında 11,00’e çıkan fiyatta bu eşik üzeri fiyatlanma yeni zirve riskini de canlı tutuyor.
Bu hafta dolar, küresel piyasalarda zayıflarken GOÜ paralarının çoğunda da sınırlı kayıp oldu, fakat TL bu hafta %10 kayıpla açık ara en çok düşen para birimi oldu.
Dolar/TL haftayı 11.28’den kapadı. Fed Başkan Yardımcısı Clarida, politika yapıcıların ABD’de enflasyonun artmasının ardından tahvil alımlarının azaltımını hızlandırıp hızlandırmama konusunu gelecek ay görüşmelerinin uygun olabileceğini söyledi.
Cuma günü bir sanal etkinlik sırasında soruları yanıtlayan Clarida, “Şu an ile Aralık toplantısı arasında elde ettiğimiz verilere yakından bakacağız.” dedi.
Fed guvernörü Christopher Waller Varlık alımlarının planlandığından önce sonlandırılıp, enflasyonun kalıcı olacağı riskine karşı faiz artırımlarına hazırlanmanın yerinde olacağını kaydetti.
Riskli varlıklara son darbe de Çin’den geliyor. Ekonomi gittikçe yavaşlıyor. Çin’e ihracat yaparak ayakta kalan GOÜ de bu yavaşlamadan payını alıyor.
Bloomberg’e göre, Xi Jinping’in özel sektörü kamu kontrolüne alma planları da global fonları Çin menkul kıymetlerinden soğutmaya başladı.
Riskli varlıklarda Noel Baba rallisi beklentisi hala güçlü şekilde fiyatlanıyor. Fakat, 2 büyük risk göz önünde bulundurulmalı. İlki, Covid-19’u bastıramayan ülkelerin Noel’i sokağa çıkma yasağı ve/ya sert sosyal hareketlilik kısıtlamaları içinde geçirmeleri. Hristiyan dünyasında yılın tepe alışveriş ve dışarda eğlenme dönemi olan Noel’de bu faaliyetlerden ciro yapan perakende, taşımacılık ve hizmet sektörü ağır darbe yiyebilir. Fakat, yeni teknoloji hisseleri bu senaryodan fayda görür.
İkinci risk ise Clarida ve Waller’ın yanında başka Fed guvernörlerinin de daha hızlı faiz artırımına geçiş önerisinde bulunmaları.
Türkiye açısından, Borsa dışında sığınılacak liman yok. Cuma gün boyunca TCMB başkanın değiştirileceği, Ekonomi Bakanı Elvan’ın görevden alınacağı duyumları sosyal medyada hızlı sirkülasyon yaptı. Bazı sivri akıllılar dar kapsamlı sermaye kontrolleri tasarlandığını iddia ettiler.
TCMB’nin öngörülebilir vadede faiz indirimlerine sürdüreceği beklentisi artık ortak kanı. Global ortamda finansal koşullar sıkılaşırken, TCMB’nin ters yönde hareket etmesi, döviz talebini güçlü tutacak. Societe Generale GOP Araştırma Müdürü Phoenix Kalen 2022 son çeyreği için dolar/TL beklentisinin 13,90 olduğunu belirtti.
Devaluasyonun Hazine ve özel sektöre maliyeti akıllara zarar
IMF’den önemli enflasyon uyarısı: Dünyanın bazı bölgelerinde kalıcı olacak