Döviz
Dolar/TL’de yaz rehaveti
Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) Temmuz’a kötü başlangıç yaptı. Güçlenen dolar, Fed’in parasal gevşemeyi beklenenden erken sonlandıracağı endişesi…
Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) Temmuz’a kötü başlangıç yaptı. Güçlenen dolar, Fed’in parasal gevşemeyi beklenenden erken sonlandıracağı endişesi ve bir çok ülkede yeni enfeksiyon dalgalarına neden olan Covid-19 Delta varyantı GOP’a ilgiyi azalttı. Öte yanda, güne 8.68-69 bandında başlayan dolar/TL yılın en sakin ayını yaşıyor. Kısa vadede TL’de sert hareketler beklemiyoruz.
Çarşamba Latin Amerika seansında %0.65 değer kazanan MSCI GOP Hisse Endeksi, günün genelinde %0.47geriledi. Bu sabah Asya borsalarında küçük çaplı satışlar var. Dolar 93’e doğru hareketini sürdürürken, satışların nedeni Çin’in teknoloji şirketleri üzerinde yoğunlaşan baskısı. Bir çok ABD’li fon Uber benzeri olan Didi’nin taksi çağırma app’nin Çin’de kısmen yasaklanmasından büyük hayal kırıklığına uğradılar. Didi’ye davalar açılabilir.
Fed tutanakları piyasalarda yankı bulmadı, ancak, metni değerlendiren Goldman Sachs, Fed’in varlık alımlarını azaltmaya başlamasının çok uzakta olmadığını gösterdiğini savundu.
Tutanaklar sonrasında Fed’in varlık alımlarını azaltmaya Aralık ayında başlayacağını öngören Goldman Sachs, Kasım ayında da başlanabileceğini belirtti.
FOMC tutanaklarının Fed’in ilk faiz artırımını ne zaman yapacağına yönelik görüşlerini değiştirmediğini ifade eden Goldman Sachs, “İlk faiz artırımının 2024’ten önce gelmesi olasılığını hala ılımlı şekilde yüzde 50’nin üzerinde. 2022 ve 2023 için büyüme ve enflasyon tahminlerimiz hali hazırda FOMC medyanının altında” dedi. (Foreks)
Bu senaryoda, GOP mali varlıklarının değer yitirmeye devam etmesi mümkün.
TL ise dolara karşı yüzde 1’lik dar bir bant içinde işlem görürken oynaklık göstergeleri de sert şekilde düşüyor. Son 9 gündür aralıksız düşen Dolar/TL ’nin 3 aylık ima edilen oynaklığı şubattan beri en düşük seviyeye geriledi.
1 aylık ima edilen (zımni) oynaklık da benzer şekilde şubat seviyesine geri dönmüş durumda. QNB Finansbank ekonomisti Erkin Işık’a göre opsiyon piyasası “içeride Döviz talebinin yavaşlaması ve yaz aylarında cari açık ile dış borç ödemelerinin azalacak olması ile kurların önümüzdeki aylarda sakinleşeceğini” fiyatlıyor.
Türkiye’nin sorun teşkil edebilecek Biden ve NATO/EU zirvelerinden kayıpsız dönmesi ile bir süreliğine dış politika fiyatlamalardan çıkacak. Halkbank davası da sonbahara ertelenebilir.
İçerde ise cadı kazanı kaynasa da, piyasaların dikkatini çekecek bir gelişme yok.
TCMB’nin de birkaç ay daha faizlerle oynaması beklenmiyor.
Dolar/TL’de opsiyon volatilitesinin düşmesi ile swap pazarından bir miktar sıcak para girişi gözlenebilir. Öte yanda, petrol, gıda ve emtia fiyatlarında artış cari dengenin fazla vermesini engelleyebilir.
Türkiye’de her gün yeni sürprizlere alıştık, fakat dolar/TL’in Temmuz’da girdiği dar banttan çıkması için öngörülebilir bir neden yok.
(YENİLEME: Goldman Sachs yorumu) Fed bölündü, şahinler para politikasında normalleşme istiyor
TL’nin reel değeri tarihi en dip seviyede
Merkez bankalarının korkutucu görevi: öfke nöbetine neden olmadan tahvil alımlarını azaltmak