Döviz
Dolar/TL günü 8.54’ten kapatıyor, Tim Ash: Erdoğan’ın danışmanları arasında TL’yi açığa satanlar mı var?
Artık yapılan vahim hatalara gülüyoruz, çünkü gözyaşlarımızı orman yangınlarında harcadık. Tam TL değer kazanırken, önce enflasyon patladı. Ardından…
Artık yapılan vahim hatalara gülüyoruz, çünkü gözyaşlarımızı orman yangınlarında harcadık. Tam TL değer kazanırken, önce enflasyon patladı. Ardından da Başkan Erdoğan bir kez daha faiz indiriminden bahsetti. Söylemeye gerek yok, dolar/TL seans içinde 8.57’yi gördükten sonra TSİ 19:35’te 8.54 sınırında. Heyhat! Halbuki yabancı yatırımcı ufak ufak DİBS alıyordu!!
T24 websitesine göre uluslararası yatırım kuruluşu Bluebay Asset Management’ten stratejist Timothy Ash Twitter’da, “Ankara’da faiz lobisi mi yoksa Erdoğan’ın ekonomi danışmanlarından bazıları lirayı açığa mı sattı?” diye sordu.
Bloomberg.com “TL’nin Temmuz kazançları Erdoğan’ın faiz indirim çağrıları ile buharlaştı” başlığını attı.
Reuters’e konuşan, kurum isminin açıklanmasını istemeyen bir döviz dealar’ı “Piyasa önümüzdeki aylarda enflasyonun düşmesini bekliyor. Fakat, faizde indirim alanı yok. Siyasetçi faiz indirimi deyince, doğal olarak TL değer kaybediyor” dedi.
Scope Ratings kamu borçlanma notları direktörü Dennis Shen “Eğer politika faizi düşerse, TL zarar görür. Çünkü TCMB daha önce birikimciye pozitif reel faiz sözü vermişti” yorumu yaptı.
Erdoğan gerçekten 12 Ağustos’ta Prof Şahap Kavcıoğlu’na faiz indirim direktifi verecek mi? Türkiye’de her şey mümkün. Çünkü Başkan Erdoğan’ın aşırı yorgunluktan akıl dışı ve aceleci kararlar aldığını düşünmeye başladık. #Help Turkey hashtag’ini paylaşanlara re’sen soruşturma açılması bu ruh halinin güzel bir örneği.
Ancak, mantıklı düşünmekte ısrar edersek, Erdoğan’ın konuşmasında faiz indiriminin hala enflasyonda gerilemeye koşullu olduğunu hatırlarız. Yani, Ağustos enflasyonu yükselmeye devam eder veya %19 civarında kalırsa, TCMB faizi indirmeye zorlanmayacak.
Peki faiz inerse, zarar ne boyutta olur? Perşembe günü açıklanan Merkez Bankası’nın parite etkisinden arındırılmış verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 352 milyon dolar arttı. Parite etkisinden arındırılmış verilere göre bireylerin döviz mevduatı 327 milyon dolar yükselirken tüzel hesaplardaki yükseliş 25 milyon dolar oldu.
Politika faizi düşerse, bankalar da mevduat faizini keser. Zaten resmi enflasyon verilerine inanmayan birikimci önce dövize geçer, sonra da yastık altına. Yüksek enflasyon ortamında değerini koruyan reel varlıklara, yani konut, arsa, otomotif, elektronik eşya, hatta emtia gibi metalara yığılma olur. Sonuçta, mali kaynakların kredi ve projelere değil zaten varolan mallara akması ekonomik aktiviteyi yavaşlatır. Bu da Erdoğan’ın aleyhine olur.
Kısa vadeye dönersek, eğer Cuma günü ABD tarım dışı istihdam beklentiyi aşıp Dolar Endeksi güçlenirse, dolar/TL’de yukarı hareket devam eder. Henüz yangınların Ağustos turist rezervasyonlarına etkisini bilmiyoruz. Eğer rezervasyon iptali haberleri gelirse, dolar/TL sert yukarı yönlü hareketler sergiler.
Aksi senaryoda ise, Başkanlık Danışmanları veya TCMB acil faiz indirimi düşünülmediğine dair açıklama yapar.
FÖŞ
Döviz mevduatları artmaya devam, yabancılar tahvillere odaklı alım yaptı
ANALİZ: Dolar/TL niye aniden yön değiştirdi?