Döviz
Dolar/TL 12.00’ın altında, ama oynaklık yine yükseldi
Dövizde seviye yatışsa da, oynaklık yeniden yükseldi. TSİ 17:15’te dolar/TL bir dakika içinde 12.17’ye sıçradı. Halbuki, gün boyunca 11.20-11.80 bandında…
Dövizde seviye yatışsa da, oynaklık yeniden yükseldi. TSİ 17:15’te dolar/TL bir dakika içinde 12.17’ye sıçradı. Halbuki, gün boyunca 11.20-11.80 bandında hareket etmişti. TCMB’nin arka kapıdan $8.5 milyar döviz satarak kur düşürdüğü haberleri TL’nin yeniden gerilemesinde etkili olabilir. Buna karşın, Reuters kaynaklı Erdoğan’ın nihai hedefinin dolar/TL’de 9.00 olduğuna dair iddialar itibar görmedi.
Dış piyasalarda Noel-Yılbaşı tatili nedeniyle dolar ve Euro/TL yılın son haftasında iç dinamiklerle fiyatlanacak… Bunlar neler olabilir?
Ama önce, Investing.com yazarı Deniz Engin’den günün özetini paylaşalım:
“Haftanın son işlem gününde USD/TRY kuru 12,0 seviyesi altında işlem görüyor. Dün günü 11,30 üzerinde kapatan kur, bugün en düşük 11,20 en yüksek 12,25 seviyesini gördü ve son saat diliminde 11,80 seviyesinden işlem görüyor. EUR/TRY bugün 13,40 ve GBP/TRY 15,85 seviyesinde fiyatlanıyor.
Hafta başındaki rekor seviyeye göre %30’a yakın düşüş yaşayan döviz kurlarında bugünkü işlemler acılı.
TL korumalı mevduat hesabına dair TCMB ve Hazineden gelen açıklamalara göre bankalar en az politika faizi, en fazla ise bu oranın 300 bp üzerinde faiz verebilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün yaptığı konuşmasında finans sektöründe dengeyi sağlayarak yaz aylarıyla birlikte bambaşka bir ekonomi iklimini oluşacağını belirtti. Erdoğan, sanayi ve istihdam tarafında işlerin çok iyi olduğunu ve bütçede de herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını belirtti.
Noel nedeniyle küresel piyasalarda işlem hacminin çok düşük olduğu bugün ABD Dolar Endeksi 96,0 seviyesinde yatay EUR/USD 1,13 üzerinde sakin seyir izlerken gelişen ülke paralarında da hafif alıcılı fiyatlama var. TL’de bu hafta içinde yaşanan sert oynaklık sonrası bugün sınırlı bir düşüş yaşanıyor, fakat TL, dolar karşısında son bir aylık kayıplarını sildi.
Borsa tarafında Cuma itibarıyla yaşanan düşüşler bu hafta içinde de devam etti. Bugün ise BİST 100 %3 primli işlem görüyor. Endekslerden günlük bazda en iyi performansı BİST Ulaştırma gösterirken BİST Bankalar bugün tek negatif ayrışan endeks olarak %0,50 düşüş yaşıyor”.
Yılın son haftasında neler olabilir?
Bankacılarla temaslarımızda şubelere “KKTL” adı verilen kur korumalı TL mevduat hesapları için yoğun başvurular geldiğini öğrendik. Adını veremeyeceğimiz önde gelen işdünyası derneklerinin ise yeni programın kendini ispat etmek için 90 gün süresi olduğu analizleri yapılıyor.
İlk olarak FT ve Reuters tarafından ortaya atılan Erdoğan’ın Pazar gecesi yeni programı ilan etmesi akabinde TCMB’nin kamu bankaları vasıtasıyla döviz satışı yaptığı iddiaları ise TCMB günlük bilançosunda net döviz rezervini daralması ile doğrulanıyor.
Bakan Nebati dün NTV’de TL çevrilen döviz miktarı hakkında çok önemli ve pek de iyimser olmayan bir açıklama yaptı:
“Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeli ve kur korumalı TL mevduatı uygulamasına yönelik, “Sayın Cumhurbaşkanımızın adeta bir ekonomik manifestoyla ortaya koymuş olduğu çözüm önerileri ve tedbirler paketiyle üç günde Türkiye’nin bütün ortamını sıcak parayla değil, yüksek faizle de gerçekleştirmedik, kendi imkanlarımızla bu hale getirdik. Düne kadar yüksek faiz kesin çözümüdür diyenlere de tokat gibi bir cevap oldu. Yüksek faiz söylemi de aslında öğretilmiş bir yanlıştır.” açıklamasını yaptı. Bakan Nebati, “Kur korumalı TL mevduatına geçiş sabah itibarıyla 10 milyar liraydı, öğleden sonra bu katlanarak gitti.” dedi.
Akşam saatlerinde ise BloombergHT ekranlarında dövizden TL’ye dönüşün günde ortalama TL1 milyarla sınırlı kaldığı duyuruldu.
Biz bu satırları yazarken dolar/TL’nin aniden 12.17’ye sıçrayıp, TSİ 5:18’de yeniden 11.84’e gerilemesi spot piyasanın çok sığ olduğunun göstergesi. Ayrıca, kamu bankalarının TCMB direktifi ile döviz satışlarına devam ettiği kaygısı içindeyiz, fakat henüz ispat edecek veri yok.
Yıl sonu yaklaşırken, bankalar sermaye yeterlilik oranlarına hasar vereceği için dövizi yukarı itmek istemez. Vatandaş ve işdünyası muhtemel yıl sonu hediye alışverişi ve yurtiçi tatil harcamaları nedeniyle döviz bozduracak.
Özetle, Yein Yıla kalan 5 gününde dolar/TL’de 11.00-12.50 bandında bir hareket bekleriz.
Ocak başında ne olacağını ise FÖŞ daha önce yazmıştı:
Ekonomist Atilla Yeşilada, doların yeniden yükseleceği tarihi açıkladı!
Yeşilada, ”Diyelim ki dolar/TL yıl sonunda 10 TL’ye indi. Böylece yüzde 15 olan mevduat faizinin altına indi ama TÜİK 3 Ocak’ta enflasyon rakamlarını açıklayacak, enflasyon oranı da yüzde 30 olacak. Peki ne olacak? Vatandaşın parası yine yüzde 15 değer kaybetmiş olacak. Merkez Bankası ihracatçılara vadeli kur verecekmiş. Adil değerinin altında kur verirecek. Ve kurda bir şaşma olursa ya Merkez Bankası’nın rezervleri eriyecek, ya da piyasaya daha çok TL verecek. Vatandaş da bununla yine dolar alacak. Böylece döviz yeniden yükselecek” ifadelerini kullandı.
Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi ekonomist Prof. Dr. Fikret Adaman, yeni açıklanan sistemin risklerini Diken’e anlattı. İktidarın seçim ekonomisine geçiş yaptığını düşündüğünü belirten Adaman, açıklanan sistemin çalışmama riski olduğu görüşünde: “Çünkü Türkiye gibi ekonomik anlamda gelecekte ne olacağı belli olmayan ortamlarda uzun vadeli mevduat açtırayım diyenin sayısı fazla değil.”
AHaber: Dolar 10 TL’nin altına düşer mi? Dolar TL’de yeni dönem beklentisi! Sert düşüş sonrası dolar kaç lira olacak?
KKTL’yi öğen yorumlar ise AKP’ye yakın duran medyadan geliyor:
Dolar kurunda yaşanan sert düşüşlerin ardından Başkan Erdoğan açıklaması sonrası tansiyon düştü. Dolar adeta çakıldı 12 TL altına geriledi. Yakın dönemde doların nasıl bir çizgi izleyeceği ise merak edilen konulardan birisi oldu. Dolar 10 TL’nin altına düşer mi sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Dolar TL’de 4 günde yüzde 40 değer kaybı dikkat çekti. Goldman Sachs’ın baş ekonomisti Robin Brooks ise yatırımcılara uyarılarda bulundu. Peki; dolar kaç lira olacak?.
Ünlü ekonomist Robin Brooks yatırımcıları uyardı ve dolar için gerçek değerlemenin 9.5 TL olduğunu aktardı ve yatırımcılara uyarılarda bulundu..
TL şu anda gerçek değerine göre yüzde 30 yukarıda. Bu döviz kuru suçraması Ağustos 2018’deki hareketle paralellik gösteriyor.
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu..
KUR KORUMALI MEVDUATA BÜYÜK İLGİ
– İlk gün TL geçiş 2 milyar TL
– İlk gün döviz geçişi 700 milyon dolar
– Kısa vadede TL beklentisi 20 milyar TL
– Kısa vadede döviz beklentisi 5 milyar dolar
Sonuçta, AKP’ye yakın duran çevrelerde dahi doların düşüşünün sonlarına gelindiğine dair haberler yer alırken, Perşembe iş günü kapanışı sonunda program henüz vatandaşlar tarafından pek de cezbedici bulunmadı.
FÖŞ video: Dövizin Kaderi 4 Ocak’ta Netleşir!
Atilla Yeşilada neşteri vurdu: Erdoğan’ın planı boş, dev kriz geliyor