Döviz
ABD mayıs TÜFE enflasyonu %5’le 13 yılın zirvesinde
ABD’li tüketicilerin ödediği fiyatlar Mayıs ayında tahmin edilenden daha fazla artarak, ekonomi güçlendikçe daha kalıcı olma riskini de beraberinde getirdi.…
ABD’li tüketicilerin ödediği fiyatlar Mayıs ayında tahmin edilenden daha fazla artarak, ekonomi güçlendikçe daha kalıcı olma riskini de beraberinde getirdi. .
Tüketici fiyat endeksi, Nisan ayındaki %0,8’lik sıçramanın ardından bir önceki aya göre %0,6 yükselerek 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günkü verilerine göre, uçucu gıda ve enerji bileşenleri hariç, çekirdek TÜFE %0,7 oranında arttı.
Böylece bir yıl önceki aynı aya kıyasla TÜFE % 5 oranında artarak Ağustos 2008′ den bu yana en büyük yıllık seviyeye ulaşırken, rakam baz etkisiyle yükselmeye devam ediyor. Mayıs 2020’deki pandemik depresif endekse kıyasla, yıldan yıla enflasyonun daha güçlü görünmesini sağlıyor.
Piyasa beklentisi beklentinin üzerinde artarak %4,2’ye yükselen TÜFE enflasyonunun mayıs ayında %4,7 olacağı yönündeydi ki bu beklenti de aşılmış oldu.
Çekirdek enflasyon 12 ay öncesine göre %3,8 ile 1992’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Açıklanan enflasyon verisiyle %1,49 seviyesinde seyreden 10 yıllık tahvil faizleri %1,52’ye yükseldi.
İşletmeler malzeme kıtlığına ve bazı durumlarda işgücü talebini dengelemek için çabalarken, ekonomi genelinde fiyat baskıları artmaya devam ediyor. Nakliye darboğazları, daha yüksek girdi maliyetleri ve artan ücretler, kar marjlarını korumak isteyen şirketler için zorluklar olarak ön plana çıkıyor.
Kısmen hükümetin teşvikleriyle yönlendirilen mallara yapılan güçlü tüketici harcamaları, siparişlerde ve yalın stoklarda artışa yol açtı. Pandemi kısıtlamalarının kaldırılması, aşılardaki artışlar ve sosyal aktivite telaşı, enflasyon için bir başka itici güç olan daha fazla hizmet talebine dönüşmekte.
Ekonomistlerin ve yatırımcıların temel sorusu da bu faktörlerin Fed’in beklediği gibi enflasyon üzerinde geçici bir etkisi olup olmayacağı veya büyük bir mali ve para politikası desteği ile birleştiğinde kalıcı bir enflasyon artışına yol açıp açmayacağı.
Fed Başkanı Powell, fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskının geçici olabileceğini belirterek, Nisan ayı sonlarında “ekonomi yeniden açılırken bir kerelik fiyat artışlarının gelecekte sürekli olarak daha yüksek bir yıllık enflasyonla aynı şey olmadığını ve buna yol açma olasılığının olmadığını” belirtti.
Fakat bir kısım da, trilyonlarca dolarlık mali destek, ürün kıtlığının muhtemel kalıcılığı ve artan işçilik maliyetlerini gerekçe göstererek Powell’ın görüşüne katılmıyor. Tahvil piyasasının önümüzdeki beş yıldaki enflasyon hızına ilişkin beklentileri geçen ayki 15 yılın en yüksek seviyesinden hafiflese de, yükselmiş olmaya devam ediyor.
Fed’in 15-16 Haziran’da gerçekleştireceği para politikası toplantısı beklenti yönetimi açısından kritik olacak.
İşsizlik başvuruları beklendiği kadar düşmedi
ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri, ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısının 4 Haziran’da biten haftada önceki haftaya kıyasla 9 bin kişi azalarak, 385 bin kişiden, 376 bin kişiye gerilediğini gösterdi.
Beklenti söz konusu dönemde 370 bin kişi düzeyinde gerçekleşmesiydi.
Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları, bir önceki haftaya kıyasla 25 bin 500 kişi azalarak 402 bin 500 kişiye geriledi.
Diğer yandan, süregelen işsizlik başvuruları, 28 Mayıs’ta biten haftada, bir önceki haftaya açıklanan 3 milyon 757 bin kişiden, 358 bin kişi azalarak 3 milyon 499 bin kişiye geriledi. Beklenti süregelen işsizlik başvurularının 3 milyon 602 bin kişiye gerilemesi yönündeydi.
Bloomberg