Borsa
Üç uzmandan piyasa yorumu
Abdurrahman Yıldırım: TCMB kararı, kur ve faiz birbirine endeksli Enflasyon artacak ve buna karşılık faiz artırılmayacaksa döviz…
Abdurrahman Yıldırım: TCMB kararı, kur ve faiz birbirine endeksli
Enflasyon artacak ve buna karşılık faiz artırılmayacaksa döviz kuruna sınırlı bir yükseltici etki yaptığını gördük. Ancak bugünkü eğilim, enflasyon artarken faiz indirimine gidilmesi halinde tepkinin çok daha sert olabileceğini düşündürtüyor.
-Bu açıdan eylül ayı enflasyonunun kaç çıkacağı belirleyici olmaya aday. Enflasyon artışının devamının gelmesi halinde, beklentiler bozulabilir, kur hareketlenebilir ve bütün bunlar da faiz indirimini öteletebilir.
Zeynep Aktaş: Kârlılık verilerine göre öne çıkan 12 şirket
Bir şirketin aktif kârlılığı, özvarlık kârlılığı, yatırım sermayesi getirisi ve kullanılan sermaye getirisinin yüksek olması önemlidir. Şirket kâr edebilir ancak bunun özkaynak kârlılığı ile gerçekleşmesi sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Sürdürülebilir bir büyüme firmaların hisse getirilerine de olumlu yönde yansır.
Temettü 25 hisseleri içerisinde özkaynak kârlılığı, aktif kârlılığı, yatırım sermayesi getirisi ve kullanılan sermayenin getirisi yüzde 10’un üzerinde olan 12 borsa şirketi var. Bu şirketler: Ford Otosan, İş Y. Men. Değ., Ege Endüstri, Vestel Beyaz Eşya, Otokar, Alkim Kimya, Tofaş Oto. Fab., Aksa, Bim Mağazalar, Nuh Çimento, İskenderun Demir Çelik, Ereğli Demir Çelik.
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi kritik seviye olan 1.468 seviyesinde. En yüksek 1.482 seviyesine çıktı. Endeksin 1.468 seviyesinin üzerindeki hareketi yükseliş yönünde ivmeli bir hareketi getirebilir. Ancak bu seviye aşılamazsa yatay hareketlilik devam edecektir. Enflasyonda geçen hafta açıklanan rakam nedeni ile faizlerin eskisine göre avantajını kaybedecek olması yatırımcıların borsaya yönelimini artırabilir. Hatırlayalım, 2020 yılındaki yükselişin ana nedenlerinden biri de negatif reel faiz ortamıydı. Yeniden böyle bir iklime girilmesi hisse senetlerini ilgi odağı haline getirebilir.
Zeynel Balcı: Altın ve Borsa
ALTIN TEKRAR PARLAR MI?: Altının ons fiyatında son günlerde hareketlenme gözleniyor. ABD tarım dışı istihdamının düşük gelmesi ve parasal genişlemenin bir süre daha devam etme olasılığı, ABD dolarındaki zayıflama, ABD 10 yıllık bono faiz oranında düşüş eğilimin korunuyor olması altın fiyatını destekleyen etkenler olarak görülüyor. 1.800 doların üzerindeki çıkış biraz güç kazanmaya başlamış görülse de çıkışın devamı için son birkaç aydır önem kazanan 1.833 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek.
Dolar/TL kurundaki zayıflama nedeniyle ons fiyatındaki yükseliş altının iç piyasalardaki gram/TL fiyatına pek yansımadı. Gram/TL fiyatında yön tayini açısından 480-492 bandı kısa dönem için izlenebilir.
BORSADA TEPKİ ÇIKIŞI ZAYIFLIYOR: Dünyanın gözü merkezlerde
Borsada son günlerde yaşanan tepki yükselişinde Cuma günü gelen satışlarla biraz zayıflama yaşandı. İlk destekler 1.463-1.458 seviyelerinde görülürken sonraki destek noktaları 1.445-1.432 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 1.480-1.485 seviyelerinde. Kısa dönem için önem kazanan bu seviyenin üzerinde verilecek dirençler 1.500-1.510 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışı korunmakla birlikte yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.
Artunç Kocabalkan & FÖŞ: Eylül “Ayı Pazarına” giriş ayı
AkYatırım: Piyasada iyimserliğin Eylül’de korunmasını bekliyoruz
BofA, ‘Covid durumunun kötüleşmesinde’ artan stagflasyon riskleri konusunda uyardı