Borsa
İki uzmandan Borsa’da temel analiz
Borsa uzmanları artık makale yazmak yerine, YouTube’da video çekmeyi tercih ediyor. Haksız da değiller, makale yazmak çok maddi getiri olan…
Borsa uzmanları artık makale yazmak yerine, YouTube’da video çekmeyi tercih ediyor. Haksız da değiller, makale yazmak çok maddi getiri olan bir faaliyet değil. YouTube daha fazla getiri ve görünürlük vadediyor. Ama Pazar günleri Hürriyet’te Zeynel Balcı, Milliyet’te ise Zeynep Aktaş değerli mali piyasalar ve Borsa yorumları ile bizi bir nebze doyuruyor. Bu iki uzmanın Pazar makalelerinden alıntılarla sizi haftaya hazırlamak istedik.
Zeynel Balcı: Güçlü istihdam altını zayıflattı
Başlık altın üzerine, fakat biz Borsa’yı ilgilendiren kısmı alıntıladık:
Piyasalarda dalgalı seyirle birlikte iyimserlik korunuyor. İyimserlik daha çok borsa ağırlıklı. Piyasalar cuma günü açıklanan temmuz ayına ilişkin ABD tarım dışı istihdam verilerine odaklanmıştı. Beklentilerin üzerinde 943 bin kişi olarak açıklandı. Haziranda 850 bin idi. İşsizlik oranı ise yüzde 5.4 oldu. Haziran ayında işsizlik yüzde 5.9 seviyesinde bulunuyordu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin kararlarda çok fazla yer tutan tarım dışı istihdam verisi güçlenmeye devam ediyor. Bu durum aynı zamanda ABD ekonomisindeki toparlanmanın sürdüğünün de belirgin bir göstergesi.
Bir süredir Fed’in erken parasal sıkılaştırmaya gidebileceği konusu tartışılıyor. Hatta Fed’in haziran toplantısından sonra Başkan Powell bu yönde açık bir sinyal vermişti. Temmuz toplantısında ise “parasal desteğin devam edeceği, enflasyondaki artışın geçici olduğu, istihdam hedeflerinden hala uzakta bulunduğu” söylemleriyle ortamı yumuşatmıştı. Cuma günkü verinin ardından Fed tekrar daha şahin bir görünüme bürünür mü? Bir sonraki Fed toplantısı 22 Eylül’de.
Fakat toplantıyı beklemeden geçtiğimiz günlerde olduğu gibi Fed adına konuşacak başkan veya yetkililerin açıklamalarından bazı sinyaller gelecektir. Gerçi Cuma günü tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasıyla parasal sıkılaştırma algısı güçlendi ve ilk fiyatlamalar görüldü. Borsalarda fazlaca bir dalgalanma olmasa da ABD doları değer kazanarak Dolar Endeksi 92.80 seviyelerine çıkarken piyasalar için önemli bir referans olan ABD 10 yıllık bono faiz oranı sert yükselişle yüzde 1.30 seviyesine ulaştı.
Altın ise en çok yara alan yatırım aracı oldu. Altının ons fiyatı 1.800 doların üzerinde seyrederken veri sonrası 1.760 seviyelerine geri çekildi. Bu verinin Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasaları için iyi bir durum olmadığını söylemek yerinde olacak. Fed’in faiz artışı için uzun bir süreç olduğu kabul edilse de erken parasal sıkılaştırma ve tahvil alımlarının azaltılması olasılığının güç kazanması piyasa faiz oranlarında yükselişi beraberinde getirebilir. Bu gelişen ülkelerden doların anavatanına dönüş eğiliminin hızlanması ve dış finansman ihtiyacındaki ülkeler için daha pahalı borçlanma maliyeti olasılıklarını artıran bir durum.
Tabi ki bunlar biraz da erken sayılabilecek tahmin ve varsayımlar. Yine de Fed yetkilerinden gelen açıklamaları bir görmek doğru olacak. Belki de temmuz toplantısı sonrasında olduğu gibi daha sakin ve rahatlatıcı söylemler duyarız. Ancak cuma günü açıklanan verilerinin ardından piyasaların biraz daha temkinli olması muhtemeldir.
Zeynep Aktaş: Bilanço sezonu ve enflasyon koruması
Borsa İstanbul’da bilanço bazlı fiyat hareketleri öne çıkıyor. Endekste güçlü çıkış için alıcı ilgisinin artması şart. Global ölçekteyse ibre tekrar kripto varlıklara yönelmeye başladı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi 1.434 seviyesinde. Borsada son bir haftada çok küçük marjlarda da olsa yükseliş yönünde bir hareket oluştu. Bilançoların açıklanması sonrasında hisse senetlerine ilgi yükseldi. Hacim arttı. Günlük işlem hacmi ortalaması 10-12 milyar TL’ye inmişken 14-16 milyar TL’ye çıktı. Elbette bu borsada coşkulu bir hareket için yeterli değil. Hacmin hareketli dönemlerde 50 milyar TL’lere çıktığı düşünüldüğünde bulunulan seviyelerdeki katılım henüz çok düşük.
Öte yandan TCMB’nin yılın üçüncü çeyrek enflasyon raporunda yaptığı enflasyon güncellemeleri ve sıkı para duruşunun süreceği vurgusu piyasaları desteklerken, Cumhurbaşkanı’nın faizlerin düşmesine yönelik açıklamaları kurda yeniden hareketlenmeyi getirdi.
Borsada hisse bazlı hareket, kurda ve altında geri çekilmelerde alım yönlü seyir devam edecektir.
Güçlü hisseler
Endekste ağırlığı yüksek şirketlerde güçlü karların oluşması beraberinde hisse senetlerinin bir haftada yükselişini destekledi. Hisselerdeki hareketlere ve bilanço kar büyümelerine baktığımızda otomotiv şirketleri öne çıkıyor. Endeksin hareketini de etkileyen Tofaş Oto Fabrika ve Otokar’da yılın ilk yarısında sırasıyla yüzde 133 ve yüzde 130 oranda kar artışı gerçekleşti. Hisse senetleri son bir hafta içerisinde yüzde 17 oranında değer kazandı. Garanti Bankası, TSKB, Şişe Cam, Sasa, İş Y. Men. Değ., Akbank, Yapı ve Kredi Bankası endekste ağırlığı yüksek hisseler ve yılın ilk yarısında yüzde 40’ın üzerinde kar artışı sağladı.
Bilanço sezonu ve enflasyon koruması
Borsaya katılımı artıracak göstergeler
1 İşlem hacmi artmaya başlıyorsa daha fazla kişinin ilgilendiğini gösterir.
2 Getiriler artıyorsa hikâye oluşur. Yatırımcı getiriye koşar.
3 Kâr artıyorsa kâr payı beklentisi güçlenir. Hisse fiyatındaki artışın yanında kazanç sağlanacağı için seçenektir.
4 Güçlü halka arzlar yeni yatırımcı getirir.
Atilla Yeşilada: Çakallarla dans
Evren Devrim Zelyut: Parayı nereye koyalım?
Vakıf Yatırım, hisse model portföyünü güncelledi