Borsa
Global piyasalarda büyüme paniği
TSİ 19:30’da Wall Street’de DJ30 ve S&P500 %0.7 civarında değer kaybederken, korku göstergesi VIX de 19 puana erişti. Gelişmekte…
TSİ 19:30’da Wall Street’de DJ30 ve S&P500 %0.7 civarında değer kaybederken, korku göstergesi VIX de 19 puana erişti. Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) para birimleri endeksi dolara karşı 2 ayın dibine inerken, MSCI GOP Hisse Endeksi ise Latin Amerika açılışında %2 değer yitiriyordu. BİST-100 günü %1.27 kayıpla kapattı. Dolar/TL ve DİBS faizleri sakin.
ABD’de ilk işsizlik başvuruları son haftada 2 bin arttı ve 373 bin oldu. Önceki hafta 364 bin olan başvurular 371 bin olarak revize edildi. Haziran ayının son işlem haftasında pandemi sonrası en düşük seviyeyi gören başvurular, son haftada da 400 bin altında kalarak azalmaya devam etti. ABD’de ekonomik faaliyet anketleri ISM ve PMI da ekonomide genişlemenin sürdüğü, fakat ivme kaybettiğini işaret etmişti.
Yatırımcıların iki kaygısı var. GOP açısında, Çin’in teknoloji şirketleri üstünde kurduğu baskı ve kestiği cezalar bu çok önemli pazarın cazibesini azaltıyor. Çin’de büyüme de yavaşlıyor. PBoC bankaların munzam karşılık oranlarını düşürerek ekonomiye destek verecek.
İkinci korku ise Covid-19 Delta varyantı. Tokyo’da yine olağanüstü hal ilan edilirken, Afrika salgında vaka sayısı açısından en kötü haftayı geride bıraktı. Tokyo Olimpiyatları seyircisiz yapılabilir.
Türkiye’de ise Borsa’dan yabancı çıkışı sürerken, yeni halk arzlar da cazibeyi azaltıyor. Dolar/TL sakin, çünkü carry trade işlemlerinde önemli rol oynayan dolar opsiyonlarının oynaklığı Şubat’tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca, yazın turizm gelirlerinin $20 milyarı aşacağı beklentisi de TL’yi destekliyor.
Türkiye’de siyasi riskler fiyatlanmıyor. TUIK, TCMB ve TMSF’de görevden almaların anlam ve nedeni açık değil. Erdoğan’ın Süleyman Soylu’nun gitmesini istediğine dair haberler çoğalırken, bu durumda Bahçeli’yle ilişkilerin bozulması söz konusu.
BDDK batık kredileri ötelemek için yeni formüller icat ederken (banka hisseleri için olumsuz haber), Reuters’e göre yeni bir Kedi Garanti Fonu imkanı açılacak. Bu hamle seçime hazırlık olabilir, ayrıca enflasyon ve devaluasyonu da hızlandırabilir.
Riskli varlıklarda ikinci gününü dolduran satış dalgasının kalıcı olacağını düşünmüyoruz. ABD’de büyüme çok güçlü ki bir-iki olumsuz veri bu manzarayı bozmaz. Genelde, Gelişmiş Ülkeler’de büyümenin hız kaybettiğine dair somut kanıt yok.
Ancak, Delta varyantı çok ciddi belirsizlik teşkil ediyor. mRNA türü aşılar bu türe karşı yüksek koruma sağlıyor. Fakat Sputnik ve Sinopharm türü aşıların kullanıldığı ülkeler ve aşıya erişemeyen Afrika ve Latin Amerika GOP’ta salgının yayılması bir süre daha primleri öteleyebilir.
Türkiye açısından ise sorun satın alınacak bir hikaye olmayışı. Ancak cari denge ve turizm verileri açıklanınca bir miktar yukarı hareket seyredebiliriz. Yabancı fonların Türkiye’ye dönmesi için ise ABD ve AB’yle ilişkilerin biraz daha yumuşaması beklenecek.
Bankaların sorunlu kredileri için yeni birim: “Çözümleme Birimi”
Borsa İstanbul’daki düşüş yüzünden şirketler hisselerini topluyor