Borsa
Evren Devrim Zelyut: Daha iyi bir borsa mümkün!
Borsa İstanbul fiyatlaması ile sayın CB Erdoğan’ın ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ isimli kitabının fiyatlaması müthiş bir benzerlik gösteriyor. Fiyat…
Borsa İstanbul fiyatlaması ile sayın CB Erdoğan’ın ‘Daha Adil Bir Dünya Mümkün’ isimli kitabının fiyatlaması müthiş bir benzerlik gösteriyor. Fiyat olarak incelediğimde kitap 40 TL’den halka arz edildi, bir ara Amazon’da 57 TL gördü, an itibari ile 28 TL’den işlem görüyor. Dönüp Borsa İstanbul’a baktığımda ise dördüncü kez 1450 üstünde tutunamadığını görüyorum.
Neden? Değişmeyen bir kural var o da şu: İster bir kitabı, ister şirketlerle dolu bir borsayı fiyatlayın insanlar ilk önce olası faydayı, getiriyi hesaplıyor. Bugün borsa 1450’yi aşamıyorsa, firmalar artan kur karşısında pul değerine düşmüşse, buna rağmen ülkeye dış yatırımcı gelmiyorsa bunun sebebi firmaların değil ülkenin yönetim şeklindeki bozukluktur.
Türkiye’deki mevcut yönetim 2023 seçimlerine biraz daha güçlü girebilmek adına, umutsuzca faiz ve enflasyonda kimsenin aklına gelmeyecek hokkabazlıklar yapıyor. Faizi indirmek için enflasyon rakamları değiştiriliyor, yetmiyor birden koskoca Merkez Bankası söylem değiştiriyor, sıkı para politikası yalan oluyor, baz alınan değişken en düşüğünden çekirdek enflasyon oluyor…
Bütün bunları bizler yutmadığımız gibi yabancı yatırımcı da yutmuyor. Bu yönetim tarzı ile ekonomik sistemin ve içindeki firmaların sağlıklı olamayacağını düşünüyor. Bu nedenle de Türk firmalarına hisselerini alarak ortak olmuyor.
Size bazı endeksleri vereyim. Bu endekslerin 2020 Mart ayına göre kendi para birimleri üzerinden yüzde kaç arttığını göreceksiniz. Ancak şunu unutmayın; Türkiye’de 2020 Mart ayında kur 6,70 idi. An itibari ile 8,88 dersek kurdaki artış oranı %32’dir.
Bunun anlamı şu: Yabancı 6,70’den dolar satıp Lira aldı, sonra bu para ile hisseye girdi. Hisse yükseldi ama sattığı dolar da değer kazandı. Yani doları satıp Lira aldığı için aslında kurdan zarar etti. Hisse getirinden bunu düşmeyi unutmamak gerek…
Bakın endeks getirileri şöyle:
Dow Jones %81, Alman DAX %74, BIST %62, Polonya Varşova %82, Çek Prag %95…
Demek istediğim kurun artması hisseye girmiş yabancıların da sinirlerini bozuyor. Onun sebebi de siyasi otoritenin sadece kendisini düşünmesi.
Peki bu işin sonunda ne olur? Kısa vadede vatandaş dolarda park etmeye devam edecek, çünkü enflasyondaki yukarı eğilim baz etkisi ile bir düşüş gösterse bile kış aylarında artarak devam edecek. Ancak değeri yerlerde sürünen Türk bankaları ve firmaları uzun vadede büyük fırsat sunuyor. 2023 seçimlerinden sonra oturup bir hesap yapsak, borsada güçlü bilançoların dolardan kat kat daha fazla getirdiğini göreceğiz.
Sözün özü daha iyi bir borsa mümkün ama sorun şu ne zaman gireceğiz? Benim cevabım ise basit: En karanlık dönemde, herkes kaçarken, korku ve paniğin arttığı dönemde… Unutmayın kurtlar puslu havayı severler…
Cemre Yoldaş yazdı: Yatırımcı İçin Güven: Zehir mi Şifa mı?
Tuncay Turşucu bu hafta için piyasaları yorumladı: Şimdi Ne olacak?
Merrill Lynch ve JP Morgan: Merkez Bankası faiz indirimlerini sürdürecek