Borsa
Çin hisselerinde satış tüm Gelişen Piyasalar için tehdit
Bu sabah Çin’in Mart ihracat ve ithalatının yıllık olarak dolar bazında sırasıyla %30.6 ve %38.1 yükseldiği açıklandı. Çin ekonomisinin bu…
Bu sabah Çin’in Mart ihracat ve ithalatının yıllık olarak dolar bazında sırasıyla %30.6 ve %38.1 yükseldiği açıklandı. Çin ekonomisinin bu yıl Hindistan ve ABD’yle birlikte dünyanın en hızlı büyüyen ilk üçü arasında yer alması nerdeyse kesin. Bunlara rağmen, bu gün Asya işlemlerinde Şangay Borsa Endeksi %0.48 değer yitirirken, Çin borsaları zirveden dibe %13 kayıpla bu yılın en kötü performansını sergileyen borsalar arasında önde gidiyor. Çin’in olumsuz performansı Asya başta diğer Gelişmekte Olan Piyasaları (GOP, Ülkeler =GOÜ) da aynı yönde etkileyebilir.
Çin hisseleri zirveden dibe $1.3 trilyon değer yitirirken, yuan da dolara karşı yılın en kötü ayını geride bırakarak, 2021’in tüm kazançlarını geri verdi.
UBS’in Yatırım Komitesi Başkanı Adrian Zuercher, “Çin’in boğa rallisi çetin bir sınavdan geçiyor” uyarısını yaptı. “Kısa vadede yüksek çalkantı ortamına giriyoruz”.
HSBC Holdings Asya-Pasifik hisse senedi stratejisi birimi direktörü Herald van Der Linde de artık Asya hisselerinde prim ihtimalinin azaldığı görüşünde.
China International Capital Corp stratejisti Hanfeng Wang, Çin hisselerinin moralsizliği için ilk nedenin altını çiziyor “Çin MB PBoC’nin para politikasını sıkılaştırmasını bekliyoruz”.
Epidemiyi başarıyla kontrol altına alan Beijing, artık aşırı para arzının yeni bir konut ve mali piyasa balonuna yol açmaması için yavaş fakat kararlı biçimde frene basmak niyetinde.
Ancak, Çin’de yalnız Borsa değil, tüm menkul kıymetlerin ayı pazarına girmesi için bir çok neden var. İlkin, Çin’in bu yıl %6-8 arasında büyüyeceği dünyada en iyi fiyatlanan parametre, sürpriz olasılığı çok düşük.
Çin’in teknoloji devi AliBaba’nın üstüne gitmesi, TenCent, JD.com ve Baidu gibi diğerlerinin de yakında Komünist Parti’nin organına dönüştürüleceği ve karlılıklarını yitireceği kaygısını yarattı. Bu devlerin devletle ilişkisini sıkılaştırması, ABD’ye yaptırım uygulamak için bahane yaratabilir.
Beijing son 2 yılda kredi pazarını disipline sokmak için KİT menkulleri de dahil, tahvillerde temerrütlere izin vermeye başladı. Ülkede doların yükselmesi ve iç talebin ihracattan daha yavaş toparlanması nedeniyle bir iflas ve temerrüt furyası yaşanıyor. Taahhütlerini yerine getiremeyen şirket sayısı ve temerrüte düşen SGMK’in meblağı toplama oranla çok az, fakat yine de Mart’ta uzun aradan sonra ilk kez yabancılar bu varlık sınıfında satış yaptı.
En son ve belki de en önemli neden ise ABD. Beyaz Saray Çin’in teknoloji yarışında öne geçmesini engellemek için her gün yeni şirketlere değişik yaptırımlar uyguluyor. En son örnek, devletle ilişkileri bulunduğu iddiası ile 8 süper-bilgisayar üreten şirkete ABD pazarına giriş yasağı konması.
Beyaz Saray’ın yeni efendileri de her fırsatta centilmence de olsa, Çin’le kıyasıya rekabet edileceğini beyan ediyorlar. Bu yeni strateji Çin’e doğrudan yatırım yapmak isteyen veya yeni tedarik ağları kuracak ABD ve Avrupalı firmaları sindiriyor.
Ek olarak, ABD doları ve tahvil faizlerinin yükseliş trendine geçmesi de tüm GOP’ta olduğu gibi sıcak parayı Çin’den ABD’ye yönlendiriyor.
Çin’in Asya’nın en büyük mal ve hizmet pazarı olması, borsa performansının tüm Asya piyasalarına yansıyacağı kaygısının temel nedeni. Fakat, Çin hisse ve tahvillerinin global endekslerdeki yüksek payı, piyasalarının ayı pazarına gimesi halinde Türkiye dahil tüm GOP’un depremden zarar göreceğini hatırlatıyor.
Zaten Brezilya, Hindistan ve Türkiye gibi devlerin Covid-19’da başa çıkamadığı, Rusya’nın da ABD’yle çekiştiği, Güney Afrika’nın hiç bir büyüme imkanı vadetmediği bir dünyada, GOP’un geleceği çok da parlak denemez.
FÖŞ yazdı: Kırılgan Beşli gitti, Hasta Üçlü geldi
Aşılama ve global toparlanma gecikiyor, Gelişen Piyasalar geride kalıyor
KPMG: CEO’lar 2022’ye kadar normale dönüş beklemiyor!