Sosyal Medya

Borsa

BİST-100 iki aylık zirvede

    TCMB’nin Erdoğan’ın direktifi aksine faizleri sabit tutması ve yabancı alımlarının başlaması ile Borsa ralliye geçti.  Investing’ten Necdet Erginsoy’a…

BİST-100 iki aylık zirvede

 

 

TCMB’nin Erdoğan’ın direktifi aksine faizleri sabit tutması ve yabancı alımlarının başlaması ile Borsa ralliye geçti.  Investing’ten Necdet Erginsoy’a göre: “Yurt içinde merkez bankasının faizi sabit tutması ve enflasyon üzeri faiz politikasının devam edeceğini açıklaması Türk lirasını desteklerken; yine TCMB ile Güney Kore Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması da piyasaları destekledi”.

 

Foreks ise şu notu geçti:  “Yurt dışında yerleşik kişiler 6 Ağustos haftasında 168,0 milyon dolar hisse, 113,8 milyon dolar DİBS alımı gerçekleştirdi.

Merkez Bankası’nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, yurt dışı yerleşiklerin portföyünde bulunan hisse senedi stok miktarı 22,0 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası’nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, hisse senedi stok miktarı bir önceki hafta 21,3 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Devlet iç borçlanma senetleri (DiBS) stok miktarı ise 8,6 milyar dolar oldu. DiBS stok miktarı önceki hafta 8,4 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

 

TCMB’nin faiz indirmesi durumunda, karar günü öncesi 8.60-8.70 bandına hareketlenen dolar/TL’nin daha da yükselmesinden korkuluyordu.  Artık ekonomistler Kasım’a kadar faiz indirimi beklemiyor.

Global düzlemde ise risk iştahı dalgalı, fakat trend olarak yüksek. Global fonlar hala getiri arıyor. Türk menkul kıymetleri aşırı miktarda satıldı. Borsa özelinde, hisseler F/K bazında çok ucuz. 12 Ağustos tarihli raporunda, Bizim Menkul Değerler Araştırma Birimi şu görüşü ifade etti:

“7,91x olan BİST100 cari F/K çarpanı 9,2x olan 5 yıllık ortalamasına göre %13,6 iskontolu.

Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü”.

 

BİST-100 ayrıca Gelişmekte Olan Piyasalar hisse endekslerine göre de %30-40 civarında iskontolarla işlem görüyor.

Necdet Erginsoy Perşembe Borsa’da hareketi şöyle tarif etti:

 

 

“Haftanın 4. işlem gününde küresel piyasalarda endeksler karışık seyir izledi. Asya ve ABD vadelileri satıcılı olurken Avrupa ise yükseliş yaşadı. Yurt içinde dün günü %1,85 düşüşle 1.410 puandan kapatan BİST 100, bugün güne 1.419 puandan başladı. Gün içinde en yüksek 1.447 puanı görerek 15 Haziran sonraki en yüksek seviyeyi test etti.

 

Borsada bugün en dikkat çeken hareket BİST Bankalar ve BİST Leasing ve Faktöring tarafında yaşanıyor, bankacılık endeksi bugün %3, faktöring endeksi ise %4 primlenerek borsadaki yükselişe öncülük ediyor.

 

Yurt içinde merkez bankasının faizi sabit tutması ve enflasyon üzeri faiz politikasının devam edeceğini açıklaması Türk lirasını desteklerken yine TCMB ile Güney Kore Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması da piyasaları destekledi. Merkezden yapılan açıklamada “Swap anlaşması, iki merkez bankası arasında azami 17,5 milyar Türk lirası veya 2,3 trilyon Kore wonu değerinde yerel para birimi takasına imkân sağlayacaktır. Anlaşma geçerlilik süresi bugünden itibaren 3 yıl olup, tarafların karşılıklı uzlaşısı üzerine uzatılabilecektir.” ifadesine yer verildi.

 

Kapanışa yakın borsada toplam işlem hacmi 8 milyarın altında zayıf olurken günlük bazda en çok yükseliş gösteren hisseler ise Vakıf Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. VKFYO, Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. DOBUR ve Euro Kapital Yatırım Ortaklığı A.Ş. EUKYO olurken en çok düşen hisseler ise Fade Gıda Yatırım Sanayi Ticaret A.Ş FADE, İdealist Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. IDGYO ve Selçuk Gıda Endustri İhracat İthalat A.Ş. SELGD oldu”.

 

GOP ETF’ye para girişi azalıyor

 

Pandemi petrole etki etmeye devam ediyor

 

İki uzmandan Borsa’da temel analiz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler