Borsa
ANALİZ: Riskli varlıklar korku tüneline girdi
Mayıs ayı riskli varlıklar için kabusa dönüyor. Önce, ABD ve Çin’den gelen yüksek enflasyon verileriyle sarsılan Wall Street, diğer borsalar…
Mayıs ayı riskli varlıklar için kabusa dönüyor. Önce, ABD ve Çin’den gelen yüksek enflasyon verileriyle sarsılan Wall Street, diğer borsalar ve Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) mali değerleri, akabinde bir dizi şokla sendelediler.
Bunlardan ilki, Hindistan ve Brezilya’yı kasıp kavuran Covid-19 salgını. Her iki ülkede de yönetim hataları yeni varyantların türemesini kolaylaştırarak salgının ömrünü uzattı. Ardından Elon Musk’ın antikalıklarıyla başlayan bir kripto-para paniği yaşadık. Dün Fed FOMC tutanaklarında bazı guvernörlerin tahvil alımlarını azaltmayı tartışmak istemesi de son darbe oldu.
Şimdilik Wall Street başta, riskli varlıkların ayı pazarına gireceğini iddia etmiyorum. Ama VIX gibi korku endeksleriyle ölçülen oynaklık artacak. Opsiyon tarafında da put fiyatları yükselecek. Artık spot piyasaların iyi-kötü haber demeden yükseldikleri dönem geride kaldı. Çünkü, FOMC tutanakları “Nasıl olsa Fed bizi kurtarır” algısına büyük darbe indirdi.
Fed gerçekten tahvil alımlarını kısabilir mi? Ne zaman yapar bunu? Riskli varlıklar böyle bir hamlenin ne kadarını fiyatladı?
Fed’de Başkan Powell ve güvercinlerin hiç bir şekilde “tapering” adı verilen tahvil alımlarını azaltmaya hazır olmadığını ifade edeyim. ABD ekonomisi diğer Gelişmiş Ülkeler’e nazaran çok hızlı toparlansa da, hala atıl işgücü çok fazla. Ayrıca, ABD’ye de sızan Hint ve Brezilya varyantlarının aşılara dirençli olması ihtimali var. Geçici bir enflasyon ateşi ardından yeniden dez-enflasyon başlaması da ciddiye alınması gereken bir kaygı.
Öte yandan, enflasyon geçici mi, kalıcı mı, konsensus oluşmuyor. Ancak, Çin-ABD arasında tedarik zincirlerini darmadağın eden rekabet ve önemli ham madde ve yarı mamul ihracatçısı olan GOÜ’de epidemilerin en az 1-2 yıl daha sürerek arzı kısması problem. Bu senaryoda enflasyon dalgasının kolay geçmeyeceğini anımsayalım.
Enflasyon tartışmasında bir nokta daha var, Fed manşet veya çekirdek enflasyona göre değil, enflasyon beklentilerine göre para politikası yönetir. Manşet yükseldikçe, bu beklentilerin de yükseldiğini gördük. Yani, enflasyon dalgası geçici olabilir, ama izlerini silmek uzun sürer.
Bu yüzden, yatırımcılar yaz boyunca hem enflasyonla bağlantılı veriler, hem de Fed’den gelecek her açıklamayı yakın takibe alacak. Uzmanlara göre, Fed tahvil alımlarını kısacaksa, Powell bu hamleyi geleneksel Ağustos sonu Jackson Hole Merkez Bankaları toplantısında sinyaller.
Riskli varlıklar kesinlikle Fed’in para arzını kıstığı bir geleceğe hazır değil. Çünkü, yükselen kısa veya uzun vadeli faizler hisse senetlerinin bir numaralı düşmanı. Geçen hafta kripto-paralarda yaşanan çöküş majör borsalarda da tekrarlanabilir. Bu bağlamda, kar beklentileri yüksek olsa dahi, bunların bugüne indirgenmiş net değeri düşecek.
Tahvil pazarı da böyle bir senaryoya ancak kısmen hazır. Enflasyonun uzun vadeli tahvil değerlerini aşındırdığı, Fed’in de likiditeyi kıstığı bir gelecekte, ABD 7-10-30 yıllık DİBS getirileri yükselmeye mahkum. Bu yükseliş tüm dünyada tahvil getirilerini yukarı çekecek.
Ortada daha büyük bir sorun var. Dünya dolar bağımlısı oldu. Fed tahvil alımlarını kısarken, bir anlamda global dolar arzını da frenliyor. Velakin, GOÜ’in dolar borçları artıyor. Bu durumda, önce çapraz para swap faizleri artar. Ardından, Dolar Endeksi’nin GOÜ FX’e karşı değer kazandığını görebiliriz.
GOÜ’in kendilerine özgü hikayeleri yok. Büyüme beklentileri gün geçtikçe aşağı revize edilecek, çünkü Çin hariç belli-başlı dev ekonomiler Covid-19 salgınından zarar görmeye başladı.
Nihayetinde, Fed’in bu sene sonuna doğru tahvil alımlarını azaltması yeni bir finansal krizi önlemek bağlamında faydalı bir hamle olur. Mali piyasalarda köpükler daha balon düzeyine erişmedi. Mali kuruluşlar ve fonlar kaldıraç şımarığı olmadılar.
Fakat, 2022 yılında Fed ve AMB eş zamanlı parasal teşviği azalttığı an, tüm dünyada sıfır faiz çağının bittiği görülecek. İşte, o zaman çok kaldıraçlı fonlar, ödemeler dengesi zayıf GOÜ’ler ve emtialar sarsılacak.
FÖŞ yazdı: Dünyayı Fed kurtardı, Fed mi batıracak?
Emtia fiyatları artışı: Dünya ekonomisinde “HERŞEY” aniden yetersiz kaldı
Morgan Stanley’den çarpıcı FED tahmini!!