Borsa
AkYatırım: Piyasada iyimserliğin Eylül’de korunmasını bekliyoruz
-Temkinli iyimserliğimizi koruyoruz. Hisse senedi piyasaları küresel bazda Ağustos ayını (endekslerde düzeltme olasılığı artmasına) rağmen FED’den gelen ılımlı…
-Temkinli iyimserliğimizi koruyoruz. Hisse senedi piyasaları küresel bazda Ağustos ayını (endekslerde düzeltme olasılığı artmasına) rağmen FED’den gelen ılımlı para politikası sinyali sayesinde genelde alıcılı geçirdi. ABD hisse senedi endeksleri ortalama %3 artarken, MSCI-GOÜ endeksi nispeten zayıf seyreden Çin yüzünden ancak %2 yükseldi. BIST-100 endeksi de dolar bazında %7,5 arttı.
– Ağustos ayında BIST-100’e dahil 69 hisse değer kazancı sağlarken, 31 hisse değer kaybetti. Güçlü gelen dönem kârları ve TL’nin olumlu seyri bankacılık, enerji, perakende ticaret, holding ve telekom hisselerini öne çıkardı. Küresel emtia fiyatlarındaki geri çekilme (yılın ikinci yarısına ilişkin olumlu finansal beklentilere rağmen) demir/çelik hisselerinde kâr satışlarına neden oldu. Covid-19 kaynaklı seyahat yasaklarının sürmesi de havacılık ve turizm hisselerini zayıflattı. Eylül’de banka hisselerindeki iyimserliğin sürmesini bekliyoruz. Buna ek olarak geçen ay baskı altında kalan, ancak olumlu gördüğümüz otomotiv, havacılık, enerji ve demir/çelik hisselerinde bir miktar toparlanma bekliyoruz.
– Eylül ayı portföyümüze yeni hisse almadık. Buna karşılık beklentileri ve getiri performansını dikkate alarak portföyden Coca Cola ve Bim’i çıkarıyoruz.
Raporun Detayları
-Borsa Ağustos’ta olumlu ayrıştı. BIST-100 endeksi Ağustos’ta %6 (dolar bazında %7,5) değer kazandı. Aynı dönemde ABD ve Avrupa hisse senedi endeksleri yaklaşık %3 ve %2’lik getiri sağlarken, Çin borsalarının nispeten zayıf kalması MSCI-GOÜ endeksindeki aylık artışı da %2,4 ile sınırladı. Son iki aydaki olumlu ayrışmaya rağmen YBG göre getirilerde BIST-100 %11 kayıpla halen en kötü performans gösteren beş GOÜ arasında yer aldı. BIST ortalama F/K’sı da MSCI-GOÜ’ye göre %60’lardaki rekor iskonto seviyesini korudu.
– Piyasalar iyimserliğini korumakta zorlanmıyor. Geçen ay sonunda FED’in ılımlı para politikası mesajları ABD’de ve (Çin ve birkaç diğer ülke hariç) GOÜ’lerde hisse senedi rallisine destek verdi. Yurtiçinde ise TL’nin istikrarlı para politikası, dış ticaret verilerindeki olumlu eğilim ve turist girişlerinin güçlenmesi gibi faktörler TL aktiflere destek sağladı. Ayrıca Nisan ve Mayıs’taki kapanmalara rağmen ekonominin güçlü ikinci çeyrek büyümesi ve şirketlerin 2Ç21 bilanço verileri borsaya olumlu yansıdı. Diğer taraftan artan aşılama oranına rağmen ay başına göre Covid-19 vakalarının dört, Covid-19 bağlantılı ölümlerin altı buçuk katına çıkması ise şimdilik iyimserliği etkileyecek bir sonuç yaratmadı.
-Uzun süre sonra yabancı yatırımcı girişi görüldü, işlem hacmi hareketlendi. TCMB verisine göre yabancı yatırımcı girişi Ağustos’ta YBG en yüksek seviye olan 500 milyon dolara ulaştı (ilk sekiz ay: -1,4 milyar dolar). Buna paralel olarak Ağustos’ta borsanın ortalama günlük işlem hacmi de önceki iki ayın üzerine çıkıp 20 milyar TL’yi geçti (YBG ort. 28 milyar TL). Ağustos’ta ayrıca Temmuz’da 1,4 milyar TL’ye gerileyen halka arz hacmi yeniden 2,0 milyar TL’yi aştı (ilk sekiz ayda 15,0 milyar TL). Bu veriler ışığında Nisan’da 2,7 milyon ile rekor kırıp sonraki üç ayda 265 bin azalan bakiyeli yerli hisse senedi hesap sayısının da Ağustos’ta yeniden arttığını tahmin ediyoruz.
– Enflasyon eğilimi hem dışarıda hem de içeride Eylül ayında gündemin başında olacak. Son dönemde gelişmiş ekonomilerdeki konut fiyat artışları ile yükselen tarım ve endüstriyel emtia fiyatlarındaki katılık küresel enflasyonist risklere işaret ediyor. Ağustos’taki ılımlı FED mesajına rağmen piyasalar bu konularda temkinli davranmaya ancak genel bir endişe hakim olana kadar da risk iştahını koruyacaktır.
-Yukarı ivmenin devam edeceği görüşündeyiz. Ağustos ayında BIST-100 endeksinde öne çıkan sektörler bankalar, enerji hisseleri ile holdingler oldu. Otomotiv hisselerinde de seçici hareketler vardı. Buna karşılık demir/çelik ve havacılık hisseleri zayıf kalan sektörler arasındaydı. Bilanço beklentilerinin yeniden öne çıkacağı Ekim ayına kadar BIST’te temel katalizörün yurtdışı risk iştahındaki dalgalanmalar ve yurtiçi enflasyon verileri ile buna ilişkin para otoritesinin vereceği sinyaller olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda Ağustos ayında gördüğümüz dinamiklerin büyük ölçüde sürmesini bekliyoruz. Finansal piyasalarda, yurtdışı ve yurtiçi dalgalanmaların ufak bir olasılık olarak kalacağı varsayımıyla Eylül’de de BIST’teki yükselişin sürmesini bekliyoruz.
Artunç Kocabalkan & FÖŞ: Eylül “Ayı Pazarına” giriş ayı
TL Mevduat Faizleri Arttı, TL Kredi Faizleri Azaldı…
RAPOR: ‘Yabancı alımları sürüyor…’