Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım’dan 1. Çeyrek Kar Beklentileri…

Banka dışı şirketler daha güçlü. Araştırma kapsamındaki şirketlerin 1Ç21 net karında yıllık %86 güçlü artış bekliyoruz. Banka dışı tarafta özellikle cam, demir‐çelik, otomotiv ve inşaat sektörlerinde güçlü performans bekliyoruz...

Ak Yatırım’dan 1. Çeyrek Kar Beklentileri…

Banka dışında güçlü performans bankalarda öngörülenden iyi sonuç

Banka dışı şirketler daha güçlü

Araştırma kapsamındaki şirketlerin 1Ç21 net karında yıllık %86 güçlü artış bekliyoruz. Banka dışı tarafta özellikle cam, demir‐çelik, otomotiv ve inşaat sektörlerinde güçlü performans bekliyoruz. Banka‐dışı tarafta 1Ç20’de zarar açıklayan yedi şirketin 1Ç21’de net kâra geçmesini bekliyoruz. Bu şirketler Anadolu Efes, Kardemir, Migros, Petkim TAV, THY ve Ülker. Ayrıca 12 şirkette yıllık üç haneli kâr artışı ve sadece iki şirkette yıllık bazda kâr daralması bekliyoruz.

Bankaların toplam 1Ç21 net kârı ise önceki çeyreğe göre %15 artış ve önceki yıla göre %17 gerileme gösteriyor. Kamu bankalarının net kârının marj baskısı nedeniyle daha zayıf seyretmesini, buna karşılık Garanti ve Yapı Kredi’nin önceki çeyreğe göre güçlü kâr artışı yakalamasını bekliyoruz.

1Ç21 performanslarına göre banka dışı şirketler tarafında Aksa Akrilik, ARD Yazılım, Arçelik, Bim, Coca‐Cola İçecek, Ereğli, Ford Otosan, Kardemir, Lokman Hekim, Petkim, Şişecam, Tekfen Holding, Türk Traktör, Vestel Beyaz, Yataş, ve bankalar tarafında Garanti, Yapı Kredi ve İş Bankası öne çıkıyor.

Bilanço dönemi 26 Nisan’da başlıyor

Banka dışı şirketlerde 1Ç21 bilanço dönemi 26 Nisan’da Arçelik ile başlayacak. Ardından 27 Nisan’da Aselsan, TAV ve Tofaş sonuçlarını açıklayacak. Ford Otosan, Şişe Cam ve Vestel Beyaz Eşya Nisan’ın son haftasında açıklamaları bekleniyor. Bankalarda ise ilk Akbank 28 Nisan’da sonuçlarını açıklayacak. Bunu Garanti Bankası 29 Nisan’da ve Yapı Kredi Bankası 30 Nisan’da takip edecek. Diğer bankaların sonuçlarını 3 – 7 Mayıs haftasında açıklamaları bekleniyor. Son bilanço açıklanma tarihi banka dışı konsolide olmayanlar ve konsolideler için 30 Nisan ve 10 Mayıs; bankalar için 10 Mayıs olarak belirlendi. Araştırma kapsamımızdaki şirketlerin 1Ç21 kârları toplamının önceki yıla göre %86 oranında büyüyerek 19 milyar TL olmasını bekliyoruz.

Bankacılık Sektörü

Ticari kâr ve komisyonlar ile karşılık ve faaliyet giderlerinde rahatlama daralan marjları kısmen telafi etti

Araştırma kapsamındaki yedi bankanın toplam 1Ç21 net kârının önceki çeyreğe göre %15 artış göstermesini ve önceki yıla göre %17 azalmasını bekliyoruz. 1Ç21’de büyük özel bankalar kamu bankalarından kârlılık ve büyüme açısından belirgin ayrışacak. Tahminlerimiz, özel bankaların 1Ç20 net kârının yıllık ortalama %10‐15 aralığında artacağını, Halkbank’ta %90 ve Vakıfbank’ta
%50 düzeyinde daralma olacağını öngörüyor. Önceki çeyreğe göre kıyasladığımızda İş Bankasında yataya yakın bir net kâr, baz etkisi nedeniyle Garanti ve Yapı Kredi’de %60‐70 büyüme olacağını tahmin ediyoruz. Özel bankalara ilişkin tahminlerimiz dönem ortalarındaki öngörüye göre daha iyimser bir görüntüyü yansıtıyor.

Marjlar dibe geldi mi?

TCMB fonlama faizi ve bankalarla swap maliyeti 24 Aralık sonrası yaklaşık 400 baz puan artarken, aynı dönemde TL vadeli mevduat faizi 300 baz puan arttı. Döviz mevduat faizindeki 50 baz puan gerilemeye rağmen, kredi getiri makasında 70 ‐ 100 baz puan düzeyinde bozulma öngörüyoruz. Ayrıca bankalar TÜFE’ye endeksli menkul kıymetleri önceki döneme göre düşük (%11,0 ‐ %11,5 gibi) bir enflasyon ile değerlendirdi. Dolayısıyla net faiz marjında 100 baz puanın üzerinde gerileme bekliyoruz. Kredi getirisindeki toparlanmanın daha zayıf, TCMB fonlamasının daha yüksek ve vadesiz mevduat payının daha az olması kamu bankaları net faiz marjındaki düşüşün ortalamadan 50‐60 baz puan fazla gelmesine yol açabilir. Özellikle Halkbank’ta (bankadan verilen bilgilendirme çerçevesinde) faiz giderlerinin, faiz gelirinin üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bankalar, marjdaki daralmanın 2Ç21’de de sürmesini, toparlanmanın yılın ikinci yarısında başlamasını bekliyor.

Kur ve hazine işlem gelirleri kârı destekliyor

Bankaların hazine alım satım kârının 1Ç21’de önceki yıla ve çeyreğe göre daha güçlü olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca TL’nin değer kaybetmesi yabancı para riskler için kur koruma (hedge) gelirlerini arttıracağından (karşılık nedeniyle net kâr etkisi nötr olsa da) yüksek bir kur ve hazine işlemleri geliri bekliyoruz.

Komisyon gelirlerinde kuvvetli artış

Sektör genelinde komisyon gelirlerinin bir önceki yıla göre %15‐20 aralığında artması bekleniyor. 1Ç20 dönemi komisyon gelirlerinde Mart sonrası düzenleme etkisi sınırlı kaldı. Dolayısıyla yıllık artış, sigorta ve aracılık hizmetleri gibi büyüyen segmentler ile özel bankaların konut ve ihtiyaç kredilerindeki hızlı büyümesi ile sağlandı. Güçlü tahsilat ve düşük intikal karşılık baskısını azalttı: Yakın izleme ve sorunlu kredi intikaline dair Covid‐19 dönemi desteği sürdüğünden sorunlu kredi hacmi (kredi iptalleri ile birlikte) 1Ç21 döneminde hafif gerileyerek 149,5 milyar TL oldu. Diğer
taraftan bankaların sorunlu kredi karşılık ayırma oranı ortalama 500 baz puan artarak %77 oldu. Ayrıca, yakın izlemedeki kredilerin bir miktar arttığını öngörüyoruz. Artan karşılık oranına rağmen, özel bankalarda net karşılık giderlerinin önceki çeyreğin %10 altında kaldığını tahmin ediyoruz. Buna karşılık kamu bankaları model varsayımlarının güncellenmesi ile birinci ve ikinci kategori kredi karşılıklarını düşürerek iptal edilen karşılıkları gelir olarak 1Ç21 sonuçlarına yansıttılar.

Faaliyet giderleri kontrollü seyrediyor

İş Bankası dışında bankaların 1Ç21 faaliyet giderlerinin önceki çeyreğe göre azalmasını bekliyoruz. Tahminlerimiz, aynı zamanda faaliyet giderlerindeki yıllık artışın %10‐15 aralığında, yani enflasyon artışından düşük olacağını gösteriyor. Bu durum Covid‐19 sonrası uygulamaya giren uzaktan çalışma ve buna bağlı maliyet tasarruflarının da etkisini yansıtıyor. Ancak kura bağlı maliyet baskısının ileriki dönemlerde daha belirgin olacağını düşünüyoruz.

İştirak gelirleri özel bankalarda güçlü gelecek

Özel bankaların TMS27’ye göre özkaynak yöntemi ile gösterdikleri iştirak gelirleri de özellikle sigorta ve aracı kurum şirketlerinin ivmelenen performansı nedeniyle yıllık bazda kayda değer artış
göstermesini beklediğimiz kalemler arasında yer alıyor. Diğer taraftan kamu bankalarının iştirak temettü gelirlerinde sigorta iştiraklerinin Varlık Fonuna devri dolayısıyla daha zayıf değişim öngörüyoruz.

1Ç21’de kredi artışı hız kesti

Kredi artışına kur etkisinden arındırılıp bakıldığında 1Ç21’deki %1,0 büyümenin önceki iki çeyrekteki %2,4 ve %4,4 ile geçen yılın ilk yarısındaki %14,6 artışın oldukça gerisinde olduğu görülüyor. Mevduat bankalarının TL kredi hacmindeki artış önceki çeyreğe göre yavaşlayarak 62 milyar TL (4Ç20’de 75 milyar, 3Ç20’de 160 milyar TL) oldu. Özel bankalar önceki çeyrekteki gibi daha aktifti ve TL kredi artışının 2/3’ünü sağladı. Ancak özel bankalarda döviz kredilerde %4,5 daraldı. Buna karşılık kamu bankaları TL kredilerde %1,7 artış sağlayıp döviz kredileri yatay olarak korudular (Halkbank’ta azalma, Vakıfbank’ta artış). Özel banka kredi artışında konut kredileri (%4,3) ve ihtiyaç kredileri (%8,3) dikkat çekti.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ak Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler